Αν και το άλμα πάνω από τα 8.00 δεν ήρθε για τον Μίλτο Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, εντούτοις ήρθε η νίκη, που ήταν η έβδομη συνεχόμενη (από το 2019) σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό, που γέμισε το μεγαλύτερο μέρος των κερκίδων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Ολυμπιονίκης του μήκους σημείωσε 7.92 με την έκτη του προσπάθεια, ενώ είχε ακόμα άλματα στα 7.61, 7.64, 7.85, 5.52 (παρατημένο) και 7.82.
Την απονομή στο μήκος έκανε ο πρόεδρος του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσιούμπας και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα. Νωρίτερα, στη σφαιροβολία γυναικών την απονομή έκανε ο Υφυπουγός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ενώ στις κερκίδες παρεβρέθηκαν ακόμα πολλά μέλη της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, όπως και του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.
Ο κόσμος ενθάρρυνε τον Μίλτο σε όλες τις προσπάθειές του κι αυτός ήταν φανερό ότι ήθελε να τους αποζημιώσει με ένα καλύτερο άλμα, το οποίος φαίνεται να κρατά για τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του κλειστού στίβου. Τον Τεντόγλου στο βάθρο συνόδεψαν ο Αντώνης Στυλιανίδης (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) με 7.41 και ο Αλέξιος Αργυρόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) με 7.31.
Νίκη με μεγάλο ατομικό ρεκόρ για την Ιωσηφίδου
Μπορεί ο Μίλτος να έφυγε απογοητευμένος από το ΣΕΦ, δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με την Σοφία Ιωσηφίδου (ΟΚΑ Καβάλας) στα 60 μ. με εμπόδια. Η ίδια ήταν ελαφρώς απογοητευμένη με την εξέλιξη της σεζόν μέχρι τώρα έχοντας «κολλήσει» σε επιδόσεις στα 8.25 με 8.30, αλλά σήμερα με 8.14 διέλυσε το ρεκόρ της και έγινε η έβδομη εμποδίστρια όλων των εποχών στην Ελλάδα. Δεύτερη στην κατάταξη με 8.42, η Κατερίνα Ρέχα (Αρχέλαος Κατερίνης), η οποία επέστρεψε πέρυσι στους στίβους δυνατή (είχε σταματήσει στην Γ’ Λυκείου) και τρίτη η Μάρθα Νεαμονίτη (ΟΦΚΑ Σέρρες) με 8.44. Αμφότερες πέτυχαν ατομικά ρεκόρ.
“Δεν έχω αντιληφθεί τι έχω κάνει. Είμαι πολύ χαρούμενη για την πρώτη μου νίκη σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 60 μ. με εμπόδια που συνδυάστηκε με πολύ καλό χρόνο. Μακάρι να γινότανε αυτός ο χρόνος λίγο πιο μπροστά, αλλά δεν θέλω να είμαι αχάριστη. Το περίμενα ότι θα έρθει μια τέτοια επίδοση”, τόνισε η Ιωσηφίδου και συνέχισε: “Πολλά χρόνια ονειρευόμουν να έρθει αυτή η στιγμή οπότε θέλω να απολαμβάνω την κάθε στιγμή και να απολαμβάνω τους αγώνες. Είμαι πρώτη φορά τόσο κοντά να πάω σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οπότε και να μην πάω μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένη”.
Μάχη στα ψηλά εμπόδια των ανδρών, με τον Χρήστο Ρούμτσιο (ΠΑΟ) να κερδίζει στο φινάλε με χρόνο 7.88, τους Γιάννη Καμαρινό (ΠΑΟΚ) με 7.91 και Τάσο Ηλιόπουλο του ΓΣ Κηφισιάς με 7.92.
Στη βαθμολογία πρώτο σωματείο στις γυναίκες ήταν ο ΓΣ Κηφισιάς με 33 και ακολούθησαν Παναθηναικός με 32 και ΑΓΣΙ με 30. Στους Άνδρες πρώτευσε ο Παναθηναϊκός με 44 βαθμούς και ακολούθησαν Παναξιακός ΑΟ (36) και ΠΑΟΚ (31).
Τη νίκη η Δεσπολλάρη στα 800 μ., το ρεκόρ η Ρούσσου
Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, η Γεωργία Δεσπολλάρη «κατέβηκε» τα 2.04 στα 800 μέτρα, σε μια κούρσα που έβγαλε και πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Κ20.
Με «λαγό» για 500 μέτρα και πέρασμα στα 400 μ., 1.00.39, τη συναθλήτριά της στον Παναθηναϊκό, Ανθή Κυριακοπούλου, η Δεσπολλάρη ακολούθησε το δικό της γρήγορο ρυθμό με το χρονόμετρο να γράφει 2.03.89. Το ατομικό της ρεκόρ, 2.03.38, το σημείωσε την περασμένη εβδομάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι.
Με τα μάτια στραμμένα στην Δεσπολλάρη, δεν έγινε από πολλούς αντιληπτό ότι η δεύτερη του τελικού, 18χρονη Ιουλιάννα Ρούσσου (ΓΣ Ηλιούπολης) κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20, στην πρώτη της χρονιά στην κατηγορία, με 2.06.81. Επίδοση καλύτερη από το 2.07.23 της Έλλης Δεληγιάννη, κατόχου του ρεκόρ πριν από τον σημερινό τελικό, πέτυχε και η επίσης 18χρονη Νέλλυ Φλουτάκου (ΣΑΚΑ) με 2.07.18. Και τα δύο κορίτσια έπιασαν το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.
“Ήταν μια κούρσα που ήθελα να κυνηγήσω και εγώ και ο προπονητής μου. Νομίζω έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Ευχαριστώ πολύ την συναθλήτρια μου Ανθή Κυριακοπούλου και τον προπονητή μου, Μιχάλη Αναγνώστου. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι έχω στα πόδια μου καλύτερη επίδοση. Ήθελα στον κλειστό στίβο να γράψω έναν γρήγορο χρόνο ενόψει των διοργανώσεων του καλοκαιριού. Αν βγει η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό έχει καλώς αλλιώς συνεχίζουμε την προετοιμασία μας για το καλοκαίρι. Εκεί βασικοί στόχοι είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων”, είπε η Δεσπολλάρη μετά τη νίκη της στα 800 μέτρα.
Εμφανώς ικανοποιημένη από την παρουσία της παρουσιάστηκε η Ιουλιάννα Ρούσσου. “Πάρα πολύ χαρούμενη. Έχω πιεστεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με τις προπονήσεις και το διάβασμα. Βγαίνει πολύ κούραση. Δεν ήξερα τι θα καταφέρω σήμερα. Η Νέλυ με πίεση αρκετά, γιατί ήξερα πως είναι ακριβώς από πίσω, έβλεπα μπροστά και τη Δεσπολλάρη, στην οποία θέλω να δώσω συγχαρητήρια γιατί είναι εξαιρετική. Τώρα έχουμε το Ευρωπαϊκό για το οποίο θα συνεχίσω δυναμικά. Σίγουρα θα κυνηγήσω το όριο και στα 1.500 μέτρα“, είπε η Ρούσσου.
Από την πλευρά της η Φλουτάκου, είπε: “Η επίδοση μου ήταν κάτω από το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ και αυτό με χαροποιεί. Το επίπεδο στο αγώνισμα μας έχει ανέβει πολύ και αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό. Ο συναγωνισμός τόσο με την Ιουλιάννα όσο και με τη Γεωργία που ήταν πιο μπροστά, με βοήθησε πάρα πολύ. Πολύ σημαντικό για εμένα που έπιασα τόσο νωρίς το όριο για το Ευρωπαϊκό Κ20. Φέτος είμαι πιο χαλαρή, καθώς ξέρω πως θα φύγω στις ΗΠΑ και αυτό με έχει χαλαρώσει. Στο δίλημμα 400 μ. ή 800 μ. δεν έχω ακόμη απάντηση. Σίγουρα αγαπώ τα 800 μ. τα έχω στην καρδιά μου, ωστόσο ακόμη δεν έχω καταλήξει σε ένα από τα δύο“.
Στα 800 μ. ανδρών έγινε η έκπληξη, καθώς ο νικητής προήλθε από τη «δεύτερη» σειρά και ήταν ο μόλις 18 ετών Βασίλης Σαλπάς του ΣΑΚΑ με 1.53.58. Το φαβορί για τη νίκη, Πέτρος Παπαϊωάννου, έτρεξε στην «καλή» σειρά. Η κούρσα πήγε πολύ αργά, ο Παπαϊωάννου (Παναξιακός ΑΟ), φάνηκε να παρασύρεται και παρ’ ότι τα έδωσε όλα στα τελευταία μέτρα, κέρδισε μεν τη σειρά του, αλλά ήταν δεύτερος στο σύνολο με 1.53.79. Τρίτος στην κατάταξη ο Χριστόφορος Κουτλής (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), ο οποίος τερμάτισε πίσω από τον Παπαϊωάννου με 1.54.58.
Δεύτερη βολή πάνω από τα 16 μέτρα από τη στιγμή που επέλεξε τον περιστροφικό παλμό, σημείωσε η Μαρία Μαγκούλια (Εν. Καζώνης-Καλύμνου 2000) στη σφαίρα με 16.06. Νέο ατομικό ρεκόρ με τη σφαίρα γυναικών για την 17χρονη Αναστασία Ανδρεάδη (ΓΣ Κερατσινίου) με 14.84 και χάλκινο μετάλλιο για την 19χρονη Ηλέκτρα Χιουτακάκου (ΓΣ Γαλατσίου Γυμνάσιον) με 14.48, που άφησε εκτός βάθρου για 11 εκατοστά την αδερφής της Αναστασίας, Μαρία.
“Με το αποτέλεσμα είμαι ικανοποιημένη, όχι όμως και με τον αγώνα μου γενικά, καθώς δεν βγήκαν οι βολές μου. Κρατάω ότι μπορώ να διαχειριστώ έναν αγώνα και να βγάλω έστω και μία βολή. Πλέον στον ανοιχτό θέλω πιο μεγάλες και σταθερές βολές και να διεκδικήσω το ράνκινγκ, που θα με στείλει στο Παγκόσμιο ανοιχτού“, είπε η Μαγκούλια.
Σε καλή κατάσταση ο Αντώνης Μέρλος (ΠΑΟΚ) πέρασε για άλλη μια φορά τα 2.20 στο ύψος και κέρδισε τον πανελλήνιο τίτλο. Δεύτερος ο Κύπριος Λοΐζος Χρυσοστόμου του Ολυμπιακού με 2.15.
Πολύ καλή εμφάνιση και για τα δύο παιδιά της κατηγορίας Κ20, Πασχάλη Γεννίκη (ΟΦΚΑ Σέρρες) και Γιώργο Μανωλόπουλο (ΓΣ Σπαρτιατικός), τρίτος και τέταρτος στον αγώνα με 2.10.
Ο Αντώνης Μέρλος μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: “Μία ακόμη νίκη και προσωπικό ρεκόρ γηπέδου για εμένα. Τόσα χρόνια σε αυτό το στάδιο έκανα 2,14 μ. και 2,15μέτρα. Είμαι ικανοποιημένος με το 2,20 μ., ωστόσο ήρθε η ώρα σταθεροποιηθώ σε υψηλότερες επιδόσεις. Στο Ευρωπαϊκό κλειστού θέλω μια καλή παρουσία“.
Νταμπλ η Ράπτη, ριπίτ η Αδαμοπούλου
Με νέο ατομικό ρεκόρ στον κλειστό στίβο, 4.40 η Αριάδνη Αδαμοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) κράτησε τον τίτλο της στο επί κοντώ και έδειξε να συνέρχεται μετά την ίωση που την ταλαιπώρησε την περασμένη εβδομάδα. Η Αδαμοπούλου έβαλε στη συνέχεια τον πήχη στα 4.46, αλλά δεν κατάφερε να τον υπερβεί.
Οι δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς, Αναστασία Μπουμπουλίδη (ΓΣ Κηφισιάς) και Αριάδνη Μήρτσιιου (ΓΣ Κερκυραϊκός) πέρασαν τα 4.05 και κατατάχθηκαν δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα.
Η Σωτηρία Ράπτη (ΑΓΣΙ) πέτυχε το νταμπλ στα οριζόντια άλματα. Μετά το τριπλούν την πρώτη μέρα, επικράτησε και στο μήκος με 6.20, επίδοση που πέτυχε στη δεύτερη προσπάθειά της. Στη συνέχεια κυνήγησε ένα μεγαλύτερο άλμα, πάνω από τα 6.35 που θα της έδινε από τώρα το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, αλλά δεν τα κατάφερε.
Η Βασιλική Χαϊτίδου (ΠΑΟΚ) ήταν δεύτερη, μόλις ένα εκατοστό (6.19) πίσω από την Ράπτη και τρίτη η Αντριάνα Γκόγκα (ΑΣ Πανόραμα) με 6.06, στην επιστροφή της από τραυματισμό.
Στα 200άρι επικράτησαν ο Σωτήρης Γκαραγκάνης και η Κατερίνα Σχοινοχωρίτη (ΝΓΣ Ηρακλής 1908), αν και στις γυναίκες πρώτη ήταν η Κύπρια Μαριλίζα Πιττάκα., η οποία αγωνίστηκε εκτός συναγωνισμού, με 24.92.
Ο Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Αγίου Δημητρίου) έτρεξε από την πέμπτη διαδρομή στη δεύτερη σειρά και πήρε την πρωτιά με 21.12, μπροστά από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο (ΓΣ Άθλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), που ακολούθησε με 21.36. Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος (ΠΑΟ) ήταν ο νικητής της πρώτης σειράς και τρίτος στο σύνολο με νέο ατομικό ρεκόρ (21.39). Τον εαυτό του ξεπέρασε και ο τέταρτος, Νίκος Εμπέογλου (ΣΑΚΑ), αφού το χρονόμετρο έγραψε 21.56.
“Εχω ανάμεικτα συναισθήματα για τη συμμετοχή μου στη διοργάνωση. Το χθεσινό δε μου άρεσε. Όχι για τη θέση, αλλά για το πώς έτρεξα και το χρόνο που έκανα. Σήμερα είμαι πιο ευχαριστημένος. Πιστεύω έκανα καλή κούρσα. Είμαι σπρίντερ και το καλοκαίρι θέλω να τρέξω εξίσου καλά και στα 100μ., όχι μόνο στα 200 μέτρα”, είπε ο Γκαραγκάνης, που γυμνάζεται με τον Χρήστο Κατσίκα.
Στις γυναίκες και οι τρεις πρώτες βελτίωσαν τα ατομικά ρεκόρ τους. Η Σχοινοχωρίτη με 25.05, η Ήβη–Φανή Σενκάλα (ΟΦΚΑ Αγίου Δημητρίου) με 25.16 και η 17χρονη Μισελίνα Λύτρα (ΓΣ Γλυφάδας), νικήτρια της δεύτερης σειράς με 25.18. Δεν πήραν μέρος στο αγώνισμα η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και η Δήμητρα Τσουκαλά.
Κυρίαρχη η οικογένεια Ανδρέογλου στο έπταθλο
Μπορεί να έλειπε ο Άγγελος, αλλά ο Αντώνης υπερασπίστηκε τα πρωτεία της οικογένειας Ανδρέογλου στα σύνθετα και συγκεκριμένα στο έπταθλο. Συνολικά, η οικογένεια Ανδρέογλου έχει κερδίσει εννέα τίτλους στον κλειστό. Πέντε ο Άγγελος και από δύο ο Αντώνης και ο πατέρας τους Ευθύμης.
Ο σταθερός σε όλο το διήμερο, Κώστας Καραγιαννίδης (ΓΣ Σέρρες 93) κέρδισε το τελευταίο αγώνισμα, τα 1.000 μ. με χρόνο 2.49.17, αλλά δεν κάλυψε τη διαφορά που πήρε ο νικητής της βαθμολογίας, Αντώνης Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας) στο επί κοντώ, όταν πήδηξε 4.80 έναντι 4.50 του αντιπάλου του. Ο Ανδρέογλου εξασφάλισε μαξιλαράκι 89 πόντων στο έκτο αγώνισμα (το μοναδικό που ήταν πρώτος), και με 4.697 αναδείχτηκε πανελληνιονίκης με νέο ατομικό ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Καραγιαννίδης είναι Δραμινός, όπως και ο Ανδρέογλου. Οι τόποι καταγωγής τους απέχουν μόλις πέντε χιλιόμετρα!
Ο Καραγιαννίδης ήταν δεύτερος με 4.668 και ο Θανάσης Παρασκευάς (ΑΠΣ Πυγμή) τρίτος με 4.395 πόντους.
Η δεύτερη και τελευταία μέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου είχε μπόλικο δράμα στο ξεκίνημα του απογευματινού προγράμματος, με το χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο να κρίνεται στην… τρίχα. Η 19χρονη Θέτιδα Γαραντζόγιαννη (ΓΑΣ Ευβοϊκός) κάλυψε τα 800 μ. σε 2.25.44 και η Αναστασία Μπαλούμη (ΑΣ Παμμηλιακός) σε 2.26.82 και αυτή η απόταση ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στην πρώτη με δύο πόντους διαφορά: 3.724 πόντους έναντι 3.722!
Η Γαραντζόγιαννη πρώτευσε δύο αγωνίσματα, τα 60 μ. με εμπόδια (8.85) και στα 800 μ., όπως και η Μπαλούμη, σε ύψος (1.69) και μήκος (5.58). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Χριστίνα Ευκολίδου με 3.635 βαθμούς.
“Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την παρουσία μου, έχω βελτιωθεί πολύ σχέση με πέρυσι. Έχω δουλέψει τεχνικές, έχω βελτιωθεί σε όλα τα κομμάτια. Από τα επτά αγωνίσματα, μου αρέσει πολύ το μήκος και τα εμπόδια. Στόχος μου για 2025 είναι το όριο για το ευρωπαϊκό Κ20″, είπε η Γαραντζόγιαννη, που προπονείται με τον πατέρα της και παλιό άλτη του μήκους.
Στα 3.000 μ., η αλλαγή του Γιώργου Κύρτση στο τελευταίο 200άρι έμεινε αναπάντητη από τον νικητή των 1.500 μ., Παναγιώτη Πετρουλάκη (ΓΑΣ Ιλισσός). Ο 22χρονος αθλητής του ΓΑΣ Αγρινίου επιτάχυνε μόλις άκουσε το καμπανάκι και κοίταξε πίσω του μόνο μία φορά στα τελευταία μέτρα για να τσεκάρει πού βρισκόντουσαν οι υπόλοιποι. Ο χρόνος του ήταν 8.31.09. Καταπονημένος ο Πετρουλάκης οριακά κράτησε τη δεύτερη θέση μπροστά από τον Οδυσσέα Κίκα (8.33.45 έναντι 8.33.47).
“Κάναμε πολύ καλή προετοιμασία το χειμώνα και αυτό φάνηκε τόσο στον ανώμαλο όσο και στον κλειστό. Αυτοί οι αγώνες είναι στην ουσία η προετοιμασία για τον ανοιχτό. Όπως λέω πάντα ο στόχος είναι να βελτιώνομαι διαρκώς. Το αγώνισμα μου είναι τα 3.000 μ. στιπλ κι εκεί περιμένω το καλοκαίρι καλές εμφανίσεις. Θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη στην κοπέλα μου, που σήμερα έχει τα γενέθλια της“, είπε ο Κύρτσης, που γυμνάζεται με τον Μπάμπη Ποσονίδη.
Στα τελευταία μέτρα κρίθηκε η νίκη στα 3.000 μ. γυναικών. Η Βασιλική Καλλιμογιάννη (ΝΓΣ Ηρακλής 1908) και η Μελίσσα Αναστασάκης (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) αποσπάστηκαν στα τελευταία 300 μέτρα από το μικρό γκρουπ των πέντε δρομέων που οδήγησε την κούρσα στο δεύτερο μισό της διαδρομής. Η Αναστασάκης μπήκε μπροστά στην τελική ευθεία, αλλά η Καλλιμογιάννη με πολλές δυνάμεις επιτέθηκε. Η Ελληνοκαναδή δρομέας, όμως, βρήκε άλλη μια ταχύτητα, μόλις ένιωσε την απειλή και κράτησε την πρώτη θέση. Ο χρόνος της ήταν 9.28.39 και της Καλλιμογιάννη 9.28.54 (ατομικό ρεκόρ).
“Ήταν ένας καλός αγώνας με έντονο συναγωνισμό, τον οποίο ευχαριστήθηκα. Δεν έκανα σήμερα ατομικό ρεκόρ, όμως, είμαι ικανοποιημένη από την παρουσία μου”, είπε η νικήτρια της κούρσας.
Από την πλευρά της η Καλλιμογιάννη είπε: ¨”Πολύ ωραίος αγώνας τον ευχαριστήθηκα. Είχαμε συναγωνισμό, εναλλαγές και παρά την κούραση στα τελευταία μέτρα είχε τη δύναμη να κάνω το σπριντ και να τερματίσω δεύτερη με ένα νέο ατομικό ρεκόρ. Πραγματικά είναι σημαντικό για εμάς που το επίπεδο όλων των αθλητριών ανεβαίνει. Να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Ιάσων Ιωαννίδη. Τη θερινή σεζόν έχω το ευρωπαϊκό Κ23 εκεί που θα διεκδικήσω ακόμη και το μετάλλιο. Επίσης υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Ομάδων“.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην Ανδριάννα Μποντιώτη με νέο ατομικό ρεκόρ 9.31.70. Περισσότερο από τη συναθλήτριά της στον Πανιώνιο ΓΣΣ, όμως, πανηγύρισε η πέμπτη του αγώνα, Ιωάννα Σταματοπούλου, η οποία κατέρριψε εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ Κ18, μια εβδομάδα μετά το 9.50.89 της ημερίδας, με χρόνο 9.42.27.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο