Τετέλεσται... Το Μουντιάλ χάθηκε στο Ζάγκρεμπ


Οριστικό τέλος στο όνειρο της Εθνικής Ελλάδας να βρεθεί σε τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ έβαλε η Κροατία, η οποία μετά το 4-1 του Ζάγκρεμπ που της έδωσε τεράστιο προβάδισμα τελείωσε τη... δουλειά στο Καραϊσκάκη, όπου απέσπασε χαλαρή ισοπαλία 0-0 και προκρίθηκε πανηγυρικά στα γήπεδα της Ρωσίας. Έτσι μετά το 1998, 2002, 2006 και 2014, οι Κροάτες θα είναι παρών σε πέμπτο Μουντιάλ, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έμεινε στα τέσσερα.

Το σκορ του πρώτου αγώνα ήταν ένας Γολγοθάς για τους διεθνείς μας, οι οποίοι μπήκαν με πάθος και αυταπάρνηση στο ματς για να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ, αλλά οι Κροάτες παίζοντας πολύ συντηρητικά παρά το επιθετικό τους σχήμα, κράτησαν μακριά τους κινδύνους και κατάφεραν να πάρουν ένα αποτέλεσμα που του επέτρεψε να πανηγυρίσου τη δίκαιη πρόκρισή τους στο Μουντιάλ. Το θέμα πλέον για την Εθνική, η οποία γκρέμισε στο Ζάγκρεμπ όλα όσα είχε χτίσει σε όλη την πορεία της προκριματικής φάσης, είναι η επόμενη μέρα.

Μία επόμενη μέρα που είναι αβέβαιο το αν θα βρει στον πάγκο της εθνικής μας τον Σκίμπε ή, κάποιον άλλον προπονητή με πιθανότερο σενάριο το δεύτερο, αφού εάν η ΕΠΟ ήθελε να τον κρατήσει θα του είχε κάνει πρόταση ανανέωσης πριν από το μπαράζ με τους Κροάτες. Το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου στα τελευταία λεπτά από τον κόσμο, πάντως, όπως και οι ιαχές «Ελλάς-Ελλάς», αλλά και το θερμό χειροκρότημα στους ποδοσφαιριστές είναι μία καλή παρακαταθήκη για το αύριο αυτής της ομάδας...

Με την παρουσία του Μανωλά η ελληνική άμυνα δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και οι Κροάτες παρά το επιθετικό του σχήμα και με την συμμετοχή του Μάντζουκιτς, έπαιξαν μάλλον πολύ προσεκτικά για να διαφυλάξουν περισσότερο το σκορ του πρώτου αγώνα.

Η πρώτη τελική για την Εθνική καταγράφηκε στο 13ο λεπτό, όταν ο Μπακασέτας δοκίμασε το πόδι του από περίπου 30 μέτρα κι έστειλε την μπάλα πάνω από το δοκάρι του Σούμπασιτς. Τέσσερα λεπτά αργότερα η μπάλα στρώθηκε στον Παπασταθόπουλο έξω από την περιοχή, αλλά το σουτ του αρχηγού της Ντόρτμουντ πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Ντάλιτς «ξεμύτισαν» για πρώτη φορά στο 28΄, όταν το (αδύναμο) σουτ του Πέρισιτς αστόχησε, αλλά στο 43΄ η Εθνική στάθηκε τυχερή, καθώς το σουτ του ίδιου παίκτη έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Καρνέζη. Ένα πρώτο ημίχρονο που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια εμφάνιση του Κώστα Μανωλά, ο οποίος κέρδισε σε όλα τα σπριντ τους Κροάτες επιθετικούς και «εξαφάνισε» τον Κάλινιτς.

Στο 58΄ ο Μήτρογλου ρόλαρε στο σώμα του Λόβρεν και σούταρε ελάχιστα άουτ, κι ένα λεπτό αργότερα ο Σκίμπε άλλαξε τους δύο ακραίους επιθετικούς (Χριστοδουλόπουλο, Μπακασέτα) με Φορτούνη και Γιαννιώτα για να δώσει μεγαλύτερη ενέργεια στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά δεν πήρε αυτά που περίμενε. Την ίδια ώρα, η «Χρβάτσκα» συνέχιζε στα σίγουρα: διπλή ζώνη άμυνας, καλή φύλαξη των άκρων και πάγωμα του ρυθμού.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ειδικά όταν παίζεται μια πρόκριση σε Μουντιάλ, αλλά η αποψινή εικόνα της Κροατίας και ο τρόπος προσέγγισης του αγώνα, φοβικός εν πολλοίς και με αρκετές καθυστερήσεις προκάλεσε αρνητική εντύπωση, όταν η αναφορά έχει να κάνει με μια ομάδα τέτοιου επιπέδου.

Όσο για τη διαιτησία; Προστατευτική για τους Κροάτες, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ο Κάιπερς έβλεπε μόνο ελληνικά φάουλ, ενώ ο β΄ βοηθός του (Ζάινστρα) ανέκοψε στο 4ο λεπτό με «εφεύρεση» (χέρι) τον Ζέκα, στον οποίο έγινε και πέναλτι στην επόμενη φάση, μετά από τράβηγμα του Βίντα από το σορτσάκι. Το φινάλε βρήκε τους διεθνείς με σκυμμένο το κεφάλι για την προσπάθεια που χάθηκε άδοξα, με ανταμοιβή το χειροκτότημα από την εξέδρα.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ταχτσίδης

ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Ρέτσος, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζιόλης, Ταχτσίδης, Ζέκα, Χριστοδουλόπουλος (59΄ Φορτούνης), Μπακασέτας (59΄ Γιαννιώτας), Μήτρογλου (78΄ Πέλκας).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς, Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (90΄+1 Μίτροβιτς), Πέρισιτς (86΄ Ρέμπιτς), Μάντζουκιτς, Κάλινιτς (78΄ Κράμαριτς).

Σχόλια