Κι άλλα ψέματα για το... διάστημα

Μία ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα, όπως όλες οι εικόνες που υπάρχουν για το «διάστημα»

Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη ανακάλυψαν, λέει, ένα γαλαξία σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο στο χώρο και στο χρόνο που έχει ποτέ βρεθεί στο Σύμπαν, το οποίο έχει ηλικία περίπου 13,7 δισ. ετών.

Όπως αναφέρουν, αν και ο συγκεκριμένος γαλαξίας εμφανίσθηκε μόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) που αποτέλεσε την αφετηρία του σύμπαντος (λες και ήμασταν εκεί να το ξέρουμε), ο εν λόγω γαλαξίας G0983808, πιθανώς ένας από τους πρώτους που υπήρξαν και καλά, μπορούσε κιόλας να «γεννά» πολλά άστρα. Μικροί θεούληδες, οι... επιστήμονες.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις χάρη στη μέθοδο του βαρυτικού φακού με το μεγάλο αμερικανομεξικανικό τηλεσκόπιο LMT διαμέτρου 50 μέτρων στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου του Μεξικού. Λες και από εκεί, μπορούν να δουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μεξικανό Χόρχε Ζαβάλα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», αφού κάτι πρέπει να πουν, κάτι πρέπει να βγάλουν για να δικαιολογήσουν τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που παίρνουν για την  έρευνα του ...διαστήματος. Κοντράρουν πολλοί τη NASA τον τελευταίο καιρό, στα ψέματα.

Σχόλια