Η φλόγα του μαραθωνίου με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών


Η φωνή του Δημήτρη Λιγνάδη συναντά εκείνη της Χριστίνας Μουξούρη και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φωκά Ευαγγελινού υπόσχονται μία λιτή και βαθιά συναισθηματική τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας το μεσημέρι του Σαββάτου, η οποία σημαίνει και την επίσημη έναρξη του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού.

Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, όπου έχουν ταφεί οι νεκροί της Μάχης του Μαραθώνα, η Φλόγα του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού, θα ανάψει. Εκεί, σε έναν τόπο όπου έχει γραφεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας: η μάχη των Αθηναίων ενάντια στους Πέρσες το 490 π.Χ.. Συνέπεια αυτής ήταν το γεγονός που αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του αγώνα: η διαδρομή του αρχαίου ημεροδρόμου, ο οποίος έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης.

Το δρώμενο που βασίζεται σε κείμενα του Ηροδότου και “ντύνεται” με πρωτότυπη μουσική από ομάδα κρουστών παραπέμπει σε εικόνες μάχης, καθώς παράλληλα με την αφήγηση, δέκα ηθοποιοί σπαθογραφούν. Τη σκυτάλη παίρνει μια γυναίκα- σύμβολο της μητέρας που γεννά πολεμιστές και πρωταθλητές- η οποία τραγουδά ένα παραδοσιακό τραγούδι, για να ακολουθήσει ένας χορός 20 ατόμων που αντιπροσωπεύουν την πορεία και τον Μαραθώνιο του σύγχρονου ανθρώπου, αναζητώντας το φως που πάντα τους οδηγεί στο όραμά τους.

Σ’ αυτήν την αναζήτηση -και ενώ έχει ακινητοποιηθεί ο χορός- εμφανίζεται ο Ημεροδρόμος με τη φλόγα, σύμβολο θάρρους και ελπίδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, φέρνοντας τα μηνύματα του Τύμβου των πεσόντων αλλά και των νικητών στην Αθήνα. Μόλις ανάψει με τη φλόγα τον βωμό οι σύγχρονοι μαραθωνοδρόμοι ανακτούν τον ρυθμό στην κίνησή τους και συγχρονίζονται ομαδικά, συμβολίζοντας τη δύναμη της θέλησης που επιτρέπει στον καθημερινό δρομέα να διανύσει με επιτυχία τον καθημερινό του αγώνα.

Σειρά έχει η λαμπαδηδρομία που πραγματοποιείται ως τον Βωμό δίπλα στην Ιστορική Αφετηρία με τη συμμετοχή σχολείων, κοινωνικών φορέων, προσωπικοτήτων από την ελληνική και διεθνή σκηνή της πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Τη Μαραθώνια Φλόγα θα παραλάβουν φέτος από τον Τύμβο και από το χέρι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Μαραθωνίου Ρόουζ Τσελίμο ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 μ. μετ εμποδίων Περικλής Ιακωβάκης και η πρωταθλήτρια του ύψους στις κορασίδες Παναγιώτα Δόση, ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής των 5 χλμ έως την αφετηρία τη φλόγα θα κρατήσουν η Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στα 10χλμ Έλενα Μέγιερ και η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Τον βωμό θα ανάψει η Μαίρη Κεϊτάνι από την Κένυα που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες.

Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας, της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), με τη συμμετοχή των Δήμων της μαραθώνιας διαδρομής και βεβαίως των Δήμων Μαραθώνα και Αθήνας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Δεδομένου δε ότι η Φλόγα του Μαραθωνίου έχει πλέον καθιερωθεί ως σύμβολο της ΑIMS, ταξιδεύει κάθε χρόνο στον κόσμο υπενθυμίζοντας τις αξίες του Μαραθώνιου κινήματος και γι αυτό παραδίδεται μετά το πέρας της τελετής στους Μαραθωνίους που την ζητούν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα ως σήμερα μεταξύ άλλων να έχει ταξιδέψει από τη Βοστόνη και το Τορόντο ως τη Σαγκάη, τη Βομβάη και τον Νότιο Πόλο.

Αναλυτικά οι συντελεστές της τελετής αφής της Μαραθώνιας Φλόγας:

Αφήγηση: Δημήτρης Λιγνάδης
Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη
Ημεροδρόμος: Γιώργος Παπαδόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ιδέα – Σκηνοθέσια: Φωκάς Ευαγγελινός
Επεξεργασία κειμένου: Αντώνης Σολωμού
Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου
Ενδυματολόγος: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Κρουστά: Μιχάλης Κλαπάκης
Σπαθογραφία: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Βοηθός Ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου

Σχόλια