Όταν το μπάσκετ έσπασε το «ταμπού» του AIDS (video)


Κάθε δεκαετία «στιγματίζεται» από κάποιο γεγονός, που συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Αναμφίβολα, λοιπόν, τα 90s «σημαδεύτηκαν» από μία αποκάλυψη που προήλθε από το χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα το μπάσκετ.

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο θρύλος του ΝΒΑ, Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον, καθήλωνε τους πάντες με τη δήλωση αποχώρησής του από την ενεργό δράση.

Η αιτία; Είχε βρεθεί θετικός στον HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS. Μία αποκάλυψη που είχε ποικίλες αντιδράσεις στο άκουσμά της, καθώς έγινε σε μία περίοδο που η έλλειψη γνώσης γύρω από την ασθένεια προκαλούσε τρόμo, καθώς πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ΄80 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους. Η ελλιπέστατη ενημέρωση γύρω από το AIDS, μάλιστα, ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που στις ΗΠΑ επικρατούσε η ακραία άποψη ότι έπρεπε να σταματήσει ο ασπασμός μεταξύ των ανθρώπων, προκειμένου να μη μεταδοθεί ο ιός, ενώ η ασθένεια έφερε τον τίτλο «ομοφυλοφιλική πανούκλα»!

Στις 7/11/1991, λοιπόν, ήρθε η ανατροπή των πάντων... Ο Τζόνσον, ένας σπουδαίος παίκτης που ήταν γνωστός για την ετεροφυλική «πλούσια» σεξουαλική ζωή του, στεκόταν μπροστά στο μικρόφωνο, έχοντας δίπλα του τον πρώην συμπαίκτη του στους Λέικερς, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, και τον τότε κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν.


Ο θρυλικός πόιντ γκαρντ ανακοίνωνε την αποχώρηση του από τους Λος Άντζελες Λέικερς και την ενεργό δράση, «χτυπημένος» από τον ιο, τονίζοντας ότι πρωταρχικός του στόχος θα ήταν να παραμείνει υγιής και να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι το ασφαλές σεξ. «Πάντα νομίζεις ότι δεν θα συμβεί σε σένα και ότι αν συμβεί τότε θα συμβεί μόνο στους άλλους. Αν όμως μπορεί να συμβεί στον Μάτζικ Τζόνσον, τότε μπορεί και στον οποιοδήποτε», είπε πει μεταξύ άλλων ο Τζόνσον.

Η αποκάλυψη συγκλόνισε όλο τον πλανήτη και αυτό επειδή ο κόσμος τότε δεν γνώριζε τη διαφορά μεταξύ HIV και AIDS, ενώ επικρατούσε η άποψη ότι και τα δύο ήταν θανατηφόρα... Όταν έγινε γνωστό, φίλοι και συγγενείς του Τζόνσον εκτιμούσαν ότι είχε το πολύ δύο χρόνια ζωής και ήταν καταρρακωμένοι. Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που ήδη θρηνούσαν, όπως ο τότε προπονητής των Νικς, Πατ Ράιλι, ο οποίος πριν από το τζάμπολ αναμέτρησης είχε διαβάσει την προσευχή στον Κύριο στο κοινό. Ωστόσο, ο Τζόνσον ήταν αισιόδοξος... «Θα ζήσω. Δεν θα πεθάνω και αν πεθάνω, τότε θα είμαι χαρούμενος. Είχα μία σπουδαία ζωή».


Μετά από ένα μεγάλο διάστημα και αφού είχε εξαλιφθεί ο κίνδυνος του θανάτου και ο ίδιος δεν αισθανόταν άρρωστος, τότε η ενεργοποίηση του στο μπάσκετ ήταν άμεση... Όταν μάλιστα οι γιατροί κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε καλά-καλά να ανιχνευθεί στο αίμα, τότε ο Τζόνσον επέστρεψε στα παρκέ με αποκορύφωμα της επιστροφής του το θρίαμβο που έζησε με την «αυθεντική» Drean Team των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στη Βαρκελώνη. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι φοβικές τάσεις, με παράδειγμα τον Καρλ Μαλόουν των Γιούτα Τζαζ, ο οποίος είχε αρνηθεί να αγωνιστεί μαζί του, φοβούμενος ότι με την επαφή με το δέρμα ή τον ιδρώτα του «Μάτζικ» θα κολλούσε τον ιό.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΥ «ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ» ΑΠΌ AIDS

Ο Τζόνσον δεν ήταν ο πρώτος celebrity που υπέγραψε... συμβόλαιο με τον ιό. Ο καλλιτεχνικός κόσμος μέτρησε αρκετές απώλειες πριν και μετά την αποκάλυψη του «Μάτζικ», με κορυφαίες αυτές των: Λιμπεράτσε (γνωστός Αμερικανός πιανίστας, τραγουδιστής και ηθοποιός), Φρέντι Μέρκιουρι (τραγουδιστής των Queen), Άλβιν Αϊλέι (Αμερικανός χορογράφος), Μαξ Ρόμπινσον (δημοσιογράφος), Χάουαρντ Ρόλινς (ηθοποιός), Ουίλι Σμιθ (σχεδιαστής), Σιλβέστερ Λάρσεν, Τζερμέιν Στιούαρτ (τραγουδιστές) και ο Eazy-E (ράπερ).

Από τον αθλητισμό, ο πιο ηχηρός θάνατος από AIDS ήταν αυτός του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα Αφροαμερικανού τενίστα που έχει κερδίσει το US Open και το Wimbledon, Άρθουρ Ας, ενώ τη δική του «μάχη» κατά της... διαφορετικότητας και του AIDS δίνει μέχρι τις μέρες μας ο Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, Γκρεγκ (Ευθύμιος) Λουγκάνις, ο οποίος είναι οροθετικός.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ... ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ




Ο Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ. Στις 13 σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ τις... ξόδεψε όλες με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς, τους οποίους και βοήθησε να κατακτήσουν 5 πρωταθλήματα τη δεκαετία του ΄80.

Ο ύψους 2,06 πόιντ γκαρντ μνημονεύεται μέχρι σήμερα για την έφεσή του στις πάσες, το λαμπερό χαμόγελο και την αγάπη του για το μπάσκετ. Το 1981, σε ηλικία 25 ετών είχε υπογράψει με τους «λιμνανθρώπους» έναντι 25εκ. δολαρίων, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα πλουσιοπάροχα συμβόλαια στο ΝΒΑ.

Ο Τζόνσον είχε αναδειχθεί τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ, ενώ υπήρξε 12 φορές All Star. Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ενεργό δράση, το 1991, επέστρεψε και πάλι στα παρκέ κερδίζοντας τον τίτλο του MVP στο All Star του 1992, ενώ αγωνίστηκε στην αυθεντική Dream Team των ΗΠΑ, που κέρδισε το 1992 στη Βαρκελώνη το χρυσό μετάλλιο. Επίσης, επέστρεψε στους Λέικερς τη σεζόν 1993-94 ως προπονητής, ενώ την αγωνιστική περίοδο 1995-96 φόρεσε και πάλι τη φανέλα των «λιμνανθρώπων».

Αναλυτικά:

- 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ με Λ.Α. Λέικερς (1980, 1982, 1985, 1987, 1988)
- 3 φορές MVP των τελικών στο ΝΒΑ με Λ.Α. Λέικερς (1980, 1982, 1987)
- 3 φορές πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ με Λ.Α. Λέικερς (1987, 1989, 1990)
- 12 φορές All-Star (1980, 1982?1992)
- 2 φορές MVP του All-Star (1990, 1992)
- 9 φορές μέλος της πρώτης πεντάδας του ΝΒΑ (1983?1991)
- 1 φορά μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ (1982)
- Μέλος της πρώτης καλύτερης ρούκι πεντάδας του ΝΒΑ (1980)
- 4 φορές κορυφαίος στις ασίστ (1983, 1984, 1986, 1987)
- 2 φορές κορυφαίος στα κλεψίματα (1981, 1982)
- Στη λίστα με τους πενήντα σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ
- Καλύτερος περιφερειακός όλων των εποχών (ESPN, 2007)
- Το 2002 εισήχθη στο Hall of Fame

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΗΜΕΡΑ

O Τζόνσον είναι εξέχων εκπρόσωπος για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS, ενώ αποτελεί έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται σε κινηματογράφο και εστιατόρια. Παράλληλα, αποτελεί παράδειγμα για το πως μία ποικιλία φαρμάκων έχει μετατρέψει έναν θανατηφόρο ιό, όπως το AIDS, σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία περίπου 25 χρόνια περίπου 25 εκ. σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από το AIDS, ενώ περίπου 40 εκ. έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Επίσης, έχει εκδώσει βιβλίο σχετικά με το ασφαλές σεξ, ενώ το ίδρυμά του, «Magic Johnson Foundation», είναι αφοσιωμένο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού γύρω από το AIDS. Κάθε χρόνο το εν λόγω ίδρυμα, προσφέρει δωρεάν σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, το τεστ διάγνωσης του AIDS.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια