Εβδομάδα αβεβαιότητας στην Καταλονία


Σήμερα ξεκινά στην Καταλονία μια εβδομάδα αβεβαιότητας εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνηση της επαρχίας, η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής. 

Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης χθες Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
 

«Αναμένουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.
 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.
 

Ο Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.

Η Καταλονία μπροστά στο τεστ της πραγματικότητας


Tι θα συμβεί στη Καταλονία, ισπανική περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου, το κοινοβούλιο της οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, πριν τεθεί υπό τον έλεγχο του κεντρικού Κράτους. Η ρήξη είναι πραγματική ή φανταστική; Και πώς αποκαθίσταται η συνταγματική τάξη;

Η οδός της ανυπακοής

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας μοιάζουν να θέλουν να αποδεχτούν την καθαίρεση.

Το κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλά δεν έδωσαν οδηγίες στους υποστηρικτές τους.

Στο μεταξύ, τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει...ή σχεδόν: η ισπανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στα κρατικά κτίρια και η ιστοσελίδα της καταλανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να φιλοξενεί φωτογραφίες καθαιρεθέντων συμβούλων (υπουργών).

Τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης θα εργασθούν σήμερα, αγνοώντας την καθαίρεσή τους;  Θα δώσουν με κάποιον τρόπο τον τόνο, κάποιες οδηγίες; Διότι εάν αντισταθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο,  θα ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές τους να τους ακολουθήσουν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει η καθαιρεθείσα κυβέρνηση», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος.
Πώς να δοθούν οδηγίες προς δημοσίους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την απόλυση εάν τις ακολουθήσουν; Και με ποιους πόρους, τη στιγμή που πλέον ο οικονομικός τομέας έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης;

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια