Η ισπανική Γερουσία μέτρα, η Καταλονία ανεξαρτησία (video)


Τα μέτρα για την παύση της καταλανικής κυβέρνησης ψηφίζει η Γερουσία στη Μαδρίτη, ενώ το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.


Υπερψηφίστηκε το σχέδιο ψηφίσματος από το κοινοβούλιο της Καταλονίας με το οποίο ξεκινά η διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

Την πρόταση κατέθεσαν τα κόμματα Junts pel Si και CUP που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ από την Ισπανία η Δώρα Μακρή, αυτό που επιθυμούσε η καταλανική κυβέρνηση είναι, την ίδια ώρα που θα κοινοποιούνται τα μέτρα της Μαδρίτης, εκείνοι να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό: τη συνύπαρξη».

Εκτός του συνασπισμού των αποσχιστικών κομμάτων, τα υπόλοιπα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.

Νωρίτερα, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για όσα γίνονται στην καταλανική βουλή αλλά και την απόφαση του προεδρείου να φέρει προς ψήφιση τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Εξήντα οκτώ βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, από τη στιγμή που δημοσιοποιηθεί αύριο Σάββατο η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της εξέγερσης ή και της στάσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από Καταλανούς βουλευτές σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

ΕΡΤ

Σχόλια