Τι κι αν λόγω της αντίδρασης των Ενώσεων και της προτροπής της ίδιας της FIFA εξαιρέθηκαν από το καταστατικό της ΕΠΟ τα κωλύματα των παραγόντων; Ισχύουν κανονικά. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΔΕ Γιάννης Δρόσος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου θέλησε να καρπωθεί ο ίδιος την άνοδο της Εθνικής τους τελευταίους μήνες αμελόντας προκλητικά την συμβολή του Γιώργου Γκιρτζίκη, ο οποίος έφερε τον Μίκαελ Σκίμπε στον πάγκο της γαλανόλευκης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του διορισμένου προέδρου της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:
•Κύριε καθηγητά, πώς και εγκαταλείψατε τα πανεπιστημιακά έδρανα για να μπείτε στο γήπεδο;
Ι.Δ.: Απαντώ όπως απάντησα και στο ερώτημα: τι γυρεύατε στη Λάρισα εσείς ένας Υδραίος; Μου είπαν ότι το λιμάνι της Λάρισας μπάζει νερά κι άλλωστε δεν είμαι Υδραίος, είμαι από τα Γρεβενά!
•Σας διόρισε η κυβέρνηση;
Ι.Δ.: Όχι. Με τοποθέτησε η FIFA, η οποία και προσδιόρισε, αυτή μόνη, τη σύνθεση, τα αντικείμενα και την έκταση της εντολής της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της ΕΠΟ, η οποία, το ξεκαθαρίζω εξαρχής, δεν περιείχε και έως σήμερα δεν περιέχει τη διαιτησία. Το θέμα αυτό το κράτησε αποκλειστικά η ίδια. Η κυβέρνηση, γόνιμα εναρμονιζόμενη στην ενέργεια αυτή της FIFA, ψήφισε όλες τις αναγκαίες για τη λειτουργία μας νομοθετικές τροποποιήσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και τις επόμενες μέρες με την κατάργηση του λεγάμενου «νόμου Ορφανού», ώστε οι εκλογές που προγραμματίζουμε για το τέλος του μήνα να γίνουν χωρίς παρέμβαση του νομοθέτη.
•Τροποποιημένο καταστατικό σε ποια σημεία;
Ι.Δ.: Σε αρκετά και κρίσιμα σημεία. Μειώνεται ο αριθμός των μελών της Γ.Σ. από 181 σε 71, εξορθολογίζεται η σύνθεση και η λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής και των άλλων οργάνων της ΕΠΟ, θεσμοθετείται, έστω σε μεταβατική διάταξη, η Επιτροπή Παρακολούθησης που θα ορίσει η FIFA για να παρακολουθεί τη λειτουργία της ΕΠΟ και ιδιαίτερα τα οικονομικά της...
•Καταργούνται τα κωλύματα συμμετοχής στη διοίκηση της ΕΠΟ...
Ι.Δ.: Α, τα κωλύματα. Πολύς καβγάς για το τίποτα. Πράγματι, η FIFA, η οποία και εισηγήθηκε τις αλλαγές, περιέλαβε τα κωλύματα που προβλέπει ο νόμος στο κείμενο του Καταστατικού, με προφανή σκοπό να δείξει ότι η Ομοσπονδία δεν ανέχεται στη διοίκησή της βιαστές, απατεώνες, τραμπούκους, εμπόρους προϊόντων φαρμακοδιέγερσης κ.λ.π.. Τα κωλύματα όμως δεν χρειάζονται στο Καταστατικό, γιατί προβλέπονται από τον νόμο. Για να ησυχάσουν πάντως και στην πολιτεία, στο άρθρο 1 παρ. 5 του Καταστατικού έγινε ρητή μνεία του αυτονόητου, ότι δηλαδή η ΕΠΟ εντάσσεται στην ελληνική έννομη τάξη, άρα ισχύουν και τα κωλύματα. Αυτό το αποδέχτηκε και η FIFA.
• Καταψηφίστηκε όμως από μια ισχυρή μειοψηφία το Καταστατικό σας.
Ι.Δ.: Το υπερψήφισε όμως συντριπτικά μια μεγάλη και, κυρίως, ετερόκλητη πλειοψηφία και, ομοθυμαδόν, οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
Αυτό με ευχαρίστησε. Ξέρετε, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα στο πρωτάθλημα και κατ' επέκταση στο ποδόσφαιρο είναι ότι διεξάγεται «στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων». Δεν περιμένετε να μάθετε από εμένα ότι ο ανταγωνισμός τους είναι πολύ ευρύτερος από την επιδίωξη αθλητικής υπεροχής μέσα στο γήπεδο, έχει επιχειρηματικές και πολιτικές διαστάσεις, παρασύρεται και από προσωπικές ιδιοσυγκρασίες, συντηρεί οργανωμένους οπαδικούς στρατούς, με διεθνείς «αδελφοποιήσεις», συχνά και σκοτεινές δραστηριότητες, επιχειρεί -και κατά καιρούς επιτυγχάνει- χειραγώγηση των πάντων, συντηρεί έναν χυδαίο οπαδικό Τύπο, υβρίζει, εξαγοράζει και απειλεί, ασκεί βία και άλλα ωραία. Στο φετινό συνέδριο της FIFA στο Μπαχρέιν ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, μιλώντας στους θεσμικούς εκπρόσωπους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μάς είπε επί λέξει: «Το ίδιο το παιχνίδι είναι ο σκοπός, δεν είναι μέσο για άλλους σκοπούς. Όσοι το χρησιμοποιείτε σαν μέσο για χρήματα ή για κάτι άλλο, σηκωθείτε φύγετε, τώρα!» Χάρηκα, λοιπόν, που οι τέσσερις ψήφισαν τις τροποποιήσεις του Καταστατικού, ακόμη κι αν ήταν μόνο κίνηση ανάγκης για να αποφευχθεί το Grexit. Αυτή η ψήφος μπορεί να θεμελιώσει καλές προοπτικές.
•Υπήρξε όντως θέμα Grexit;
Ι.Δ.: Όποιος νομίζει ότι δεν υπήρξε αληθινός και άμεσος κίνδυνος Grexit ή ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως είναι βαθιά, μα πολύ βαθιά νυχτωμένος.
•Τόση λοιπόν η δύναμη της FIFA;
Ι.Δ.: Μεγαλύτερη. Χωρίς τη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετήσια χρηματοδότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και χωρίς την ένταξη των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής στις διεθνείς διοργανώσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο απλώς θα έσβηνε.
•Τα οικονομικά της ΕΠΟ;
Ι.Δ.: Αντί για το μεγαλύτερο asset της ΕΠΟ, έγιναν το μεγαλύτερο της πρόβλημα. Τα πολλά εκατομμύρια που εισέρρευσαν μετά τον θρίαμβο του EURO 2004, αντί να γίνουν το ισχυρό θεμέλιο για την αθλητική και οικονομική άνθηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγιναν τροφή ενός σκοτεινού καθεστώτος ασύστολης ρεμούλας. Η ΕΠΟ, αντί να μαζεύει τα χρυσά αυγά, άφησε τους ιεροφάντες της να φάνε και την κότα, και τώρα για να βγουν οι μισθοί στο τέλος του μήνα ξερνάει και τα πούπουλα... Σήμερα χρωστάμε περίπου εννέα εκατομμύρια. Όταν αναλάβαμε είχαμε έλλειμμα δεκαπέντε. Και, όπως αποσαφήνισα και στη Βουλή, δεν ζητούμε χρήματα από το κράτος. Το ποδόσφαιρο μπορεί, με έντιμη και χρηστή διαχείριση, να τα βγάλει πέρα μόνο του. Είναι ανήθικο να ζητούμε από τον δοκιμαζόμενο Έλληνα φορολογούμενο να πληρώσει τις σπατάλες και τις ρεμούλες του ποδοσφαίρου.
•Λένε ότι αυξήσατε τα έξοδα.
Ι.Δ.: Το αντίθετο. Κάλεσα μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο όσους μίλησαν για μεγάλες δαπάνες που κόστισε η διοίκησή μας (ένας τις βρήκε 700.000, άλλος 1.500.000 ευρώ) να στείλουν όποτε θέλουν όποιον θέλουν να ελέγξει όποιον λογαριασμό της ΕΠΟ θέλουν. Αν δεν το κάνουν, ή να ανακαλέσουν αντρίκια ή να κάτσουν στα κοτέτσια τους...
•Τι περιμένετε από την πολιτεία;
Ι.Δ.: Να τηρήσει τις συμφωνίες της με τη FIFA και να μας αφήσει ήσυχους, αναλαμβάνοντας όμως πλήρως τις ευθύνες που της αναλογούν στην πρόληψη και καταστολή της βίας. Και να καταλάβει ότι ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν είναι ένας κακής ποιότητας δευτεροκλασάτος όχλος, κατάλληλος μόνο για εκλογική και άλλη χειραγώγηση, αλλά ένα πολύ μεγάλο και ζωντανό κομμάτι της βαθιάς Ελλάδας, ένα λαϊκό κοινωνικό φαινόμενο, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους -γήπεδα, όχι κερκίδες- κάθε Σαββατοκύριακο και εκεί αποθέτουν ζωντάνια, προσωπικές ελπίδες και προοπτική πολιτισμού, και αξίζει ο κόσμος αυτός σεβασμό.
•Και οι κατηγορίες, ότι ήρθατε, εγκάθετοι της κυβέρνησης, για να βλάψετε τον Ολυμπιακό;
Ι.Δ.: Είναι, επιεικώς, βλακώδες και ιδιοτελές εμπόριο μικρο-οπαδικών φανατισμών. Έχετε αίσθηση τι λαίλαπα θα ενέσκηπτε αν δεν μεσολαβούσαμε εμείς; Είναι άλλο το ζήτημα της επιβολής ίσων κανόνων και ίσων αποστάσεων από όλους - αν κάποιοι αυτό το νομίζουν επίθεση σε κάθε ασυδοσία έχουν δίκιο. Αλλά ποδοσφαιρικά, να βλάψουμε τη διαχρονικά -τα τελευταία πολλά χρόνια- ισχυρότερη ομάδα μας; Αστειεύεστε, και μάλιστα κακόγουστα.
•Τι θεωρείτε το σημαντικότερο από όσα αφήνετε στους επόμενους; Αθλητικά, τον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο...
Ι.Δ.: Και αυτόν. Η ΕΠΟ ευθύνεται για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τη λήξη του σε ένα γήπεδο που δεν επέλεξε η ίδια αλλά οι δύο αντίπαλοι. Σε αυτό το πεδίο ευθύνης μας δεν προέκυψε το παραμικρό. Να θυμίσω ότι πέρσι ο τελικός έγινε σε κλειστό γήπεδο, ενώ άλλες χρονιές δεν έγινε καν απονομή ή ότι απειλήθηκαν ζωές; Κατά τα λοιπά, ναι, ήμουν έμπρακτα ξεροκέφαλος με τον τελικό, όπως και ο Ζήσης και ο Νίκος και ο Ιάκωβος, γιατί η διακινδύνευση τυχόν ματαίωσής του ήταν διακινδύνευση συνολικά της δουλειάς μας -όσο κι αυτό μερικοί το καλοβλέπανε. Η ευτελής σπέκουλα μετά τον αγώνα, για δήθεν συγκρούσεις μου με την πολιτεία, είναι γελοία. Με την πολιτεία χειριστήκαμε από κοινού και με τον ίδιο σκοπό την ένταση της στιγμής και σε αυτούς τους δύσκολους χειρισμούς θεμελιώθηκε καλύτερα η σχέση και η συνεργασία. Γενικά, ποδοσφαιρικά τα πράγματα κύλησαν ομαλά, παρά τις διάφορες προβοκάτσιες. Ενδεικτικά σημειώνω το αναπτυξιακό διεθνές τουρνουά της UEFA για αγόρια και κορίτσια -νέους κάτω των 16 ετών- που έγινε στην Πάτρα, την ανάθεση προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στην Κρήτη. Δρομολογούμε την επανεισαγωγή του «συστήματος Σάντος» για την ανάδειξη των ποδοσφαιρικών ταλέντων της χώρας μας (σ.σ: συγκεκριμένα κριτήρια).
Τέλος, με τη συμβολή του Ζήση Βρύζα, αφήνουμε την Εθνική Ελλάδας σε εσωτερική συνοχή, αγωνιστική ακμή και πορεία πρόκρισης για το Μουντιάλ της Μόσχας, με τακτοποιημένα τα πράγματα, χωρίς παρεμβάσεις στο λαμπρό έργο του Σκίμπε και τους ποδοσφαιριστές ενωμένους. Χωρίς ούτε μία ήττα κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Ανοίξαμε τις πληγές της Ομοσπονδίας, μεγάλες και μικρές. Όχι μόνο τα οικονομικά σκάνδαλα. Ξηλώσαμε ένα σύστημα από μηχανισμούς παρακολούθησης, με κάμερες και καταγραφικά στα γραφεία μας και στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής μας. Τώρα το θέμα αυτό βρίσκεται στα χέρια της κρατικής ασφάλειας και περιμένουμε τα πορίσματα της εγκληματολογικής έρευνας. Ανοίξαμε με συστηματικό τρόπο το τεράστιο θέμα με τα ύποπτα για στήσιμο παιχνίδια και οι λεπτομερείς επεξεργασίες μας στάλθηκαν στις αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Δεν κρυφτήκαμε από τα προβλήματα, ούτε τα κρύψαμε. Δώσαμε τις πληγές της ΕΠΟ στη δημοσιότητα με όλη την ασχήμια και τη δυσοσμία τους, τις στείλαμε στον εισαγγελέα και, κυρίως, τις πετάξαμε, χωρίς μισόλογα, καταπρόσωπο στον κόσμο του ποδοσφαίρου για να μετρηθεί μαζί τους - αν έχει το μπόι. Και αυτό, παράλληλα με ένα μήνυμα απόκρουσης του ρεβανσισμού, που εκδηλώθηκε και με το γεγονός ότι αγκαλιάσαμε έμπρακτα (δηλαδή και με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας εξαιρετικά ευνοϊκής) όλο το προσωπικό της ΕΠΟ, ακόμη και άτομα που ίσως να προσπάθησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
•Όμως με αυτό το προσωπικό δεν δημιουργήθηκε η κατάσταση που περιγράφετε;
Ι.Δ.: Τον τόνο έδωσε ένα αδίστακτο, ανέλεγκτο και πολλαπλώς υψηλά προστατευόμενο ολιγοπρόσωπο σύστημα που εν πολλοίς απομακρύναμε. Το να διώχναμε όλους όσοι ίσως ακολούθησαν τον τόνο και παρακολούθησαν το σύστημα είναι χειρότερο από άδικο, είναι λάθος. Ούτε μπορώ να ξεχάσω την αυταπάρνηση που όλοι και όλες έδειξαν για να γίνει ο τελικός του Κυπέλλου στο μισοπεθαμένο μέχρι τότε γήπεδο του Βόλου. Και, πάντως, ας δει τι θα κάνει η εκλεγμένη ηγεσία.
• Φεύγοντας από τη διοίκηση της ΕΠΟ, τι παίρνετε μαζί σας;
Ι.Δ.: Τον αγώνα Ολυμπιακός-Young Boys, τον πρώτο που παρακολούθησα ως πρόεδρος της ΕΠΟ και την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας που καμάρωσα. Την αμηχανία των μεγάλων και των μικρών του ποδοσφαίρου, όταν ανακάλυψαν ότι εμάς πάντως δεν μας ελέγχουν. Την έκπληξή μου από τον υψηλό επαγγελματισμό και την ποιότητα των UEFA και FIFA και την ακόμη μεγαλύτερη έκπληξή μου όταν πληροφορήθηκα τον προϋπολογισμό της FIFA - 5,9 δισεκατομμύρια! Την εμπειρία για το πώς ένα φαύλο σύστημα μπορεί να μετατρέψει την ευφυΐα ικανών και ευφυών ανθρώπων από δημιουργική δύναμη και δυναμική σε πονηριά και μπαγαποντιά. Τον αγώνα Καραϊσκάκη και Αχαϊκής για το Κύπελλο της Γ’ Εθνικής στο γήπεδο του Παναιτωλικού και την εκεί ευγένεια μεταξύ φίλων και αντιπάλων και τον πολιτισμό της φιλοξενίας τους. Τους τέσσερις έφιππους αστυνομικούς που προηγούνταν του πούλμαν που μας πήγαινε στο γήπεδο για τον τελικό της Champions League στο Κάρντιφ, μέσα από έναν δρόμο γεμάτο ανθρώπους που ανακατεμένοι γιόρταζαν τα χρώματα των ομάδων τους πριν ακόμη αρχίσει ο αγώνας. Και, βέβαια, το βαθιά συναισθηματικό, εκφραστικό και χαλύβδινα αποφασιστικό βλέμμα στα πρόσωπα των παιδιών της Εθνικής μας στις μάχες τους για την πρόκριση, αλλά και το γεμάτο πίκρα και προσμονή βλέμμα στα πρόσωπα των μικρών προσφύγων που έπαιξαν φιλικό με αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Α, και μια φανέλα της Εθνικής. Στο αίμα μου έχω εκείνη την παλιά παράδοση για την Ελλάδα, το δίκιο, τη λευτεριά και άλλα παρόμοια, κι αυτήν δεν τη χαρίζω σε κανέναν φασίστα, ούτε θα μου τη μαγαρίσει ο κάθε τζιτζιφιόγκος. Ναι, Εθνική Ελλάδας, έχετε αντίρρηση;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο