Συναδινός: «Ακόμη πληρώνουμε»!


Διευκρινίσεις σχετικά με τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, που αφορούν την κατηγοριοποίηση των αθλητικών υποδομών, την κάρτα υγείας του αθλητή, το ηλεκτρονικό μητρώο και τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος των προπονητών, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ), το μεσημέρι της Κυριακής. 

Οι ευαίσθητες ομάδες των νεφροπαθών και των μεταμοσχευμένων αποκτούν αθλητική ταυτότητα, έχοντας ληφθεί υπ΄ όψη στις τροπολογίες. Αρωγός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας θα είναι η ΓΓΑ, με τον Ιούλιο Συναδινό να ενημερώνει πως την ερχόμενη Τρίτη θα υπογραφεί Πρωτόκολο μεταξύ τους για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. «Ακόμη πληρώνουμε!» δήλωσε ο γγΑ σχετικά με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, ενώ, όπως αποκάλυψε, μόνο για το ΟΑΚΑ, το κράτος κλήθηκε να πληρώσει 3,5 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017, από δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει. Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα βελτιωτικά έργα σε Καυτανζόγλειο και Ζωσιμάδες και μέσα στους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να παραδοθούν.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ 


Για το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας που θα υπογράψει η ΓΓΑ με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μία δέσμευση με στόχο την αύξηση του ποσοστού συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, ο Ιούλιος Συναδινός εξήγησε: «Η ΓΓΑ εκτός από τα τρέχοντα του αθλητισμού, τα της διαχείρισης με τα γήπεδα, τους προπονητές και τα λοιπά, θεωρώ πως παίζει και έναν ευρύτερο επιτελικό ρόλο και πρέπει να δείχνει και ένα κοινωνικό πρόσωπο, το οποίο θα υιοθετεί δραστηριότητες κοινωνικά ωφέλιμες, θα αναδεικνύει τη συνεργασία και θα ευαισθητοποιεί τους πολίτες. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνάψουμε μια συμφωνία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ούτως ώστε να "αγκαλιάσουμε" τις δραστηριότητές του με την ευκαιρία της ανάληψης από τη χώρα μας της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας για το 2018. Κάνουν μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να οργανώσουν τον τομέα του εθελοντισμού. Από πλευράς μας, θα βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας, τα γήπεδά μας, τους ανθρώπους του αθλητισμού, θα τους παροτρύνουμε να υποστηρίξουν και να σταθούν κοντά στα μηνύματα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι έχει θέματα σε αυτόν τον τομέα. Δεν θα έπρεπε να τα έχει. Οι άλλες χώρες της Ευρώπης τα έχουν λύσει. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί. Θα βάλουμε σε όλα τα γήπεδα τα σχετικά μηνύματα, σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχουν συνεργεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για να μοιράζουν ενημερωτικό υλικό. Ο αθλητισμός είναι ένας τομέας πολύ πρόσφορος για να ευαισθητοποιείται η νεολαία και έχει να προσφέρει καλά μηνύματα ο αθλητισμός, όχι μόνο άσχημα!».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει δηλώσει πως έχει επιλέξει να μην κάνει τατουάζ για να μπορεί να προσφέρει αίμα σε συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη, με τον γ.γ. Αθλητισμού να εξηγεί πως: «Υπάρχει προωθητικό βιντεάκι που έχει ο Εθνικός Οργανισμός Αιμοδοσίας, το οποίο θα προβληθεί, όπου πρωταγωνιστεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο και καλεί τους νέους ανθρώπους, τους ποδοσφαιριστές, τους αθλητές όλους, να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια».

«ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ»


Σχετικά με τα βελτιωτικά έργα στο Καυτανζόγλειο και το ΠΕΑΚΙ των Ιωαννίνων, ο γ.γ. Αθλητισμού εξήγησε: «Υπάρχουν μια σειρά από έργα, τα οποία εξελίσσονται, ίσως ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά θα το μάθει όταν θα αποπερατωθούν και θα τα δει τελειωμένα μπροστά του. Μιλάμε για αθλητικές υποδομές, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί και είχαν πάρα πολύ μεγάλα τεχνικά προβλήματα, μπήκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2015 και εντεύθεν και έχουν γίνει κανονικά οι εργασίες. Οι εργολάβοι είναι μέσα και δουλεύουν. Είναι το Καυτανζόγλειο, το βοηθητικό, το ταρτάν και ο χλοοτάπητας, αλλά και ο χλοοτάπητας του κεντρικού σταδίου. Μέσα σε 1-2 μήνες, θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί. Ήταν σε άθλια κατάσταση, περάσαμε από χίλια μύρια κύματα και εν πάσει περιπτώσει είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Εχουν στοιχίσει πολλά, αλλά το θέμα μας είναι να μην... κλαίμε τους πεθαμένους. Να δούμε από εδώ και πέρα τι γίνεται. Να αποκαταστήσουμε τα γήπεδα. Εξελίσσεται η εργασία για το χλοοτάπητα στο κεντρικό στάδιο στους Ζωσιμάδες. Αφού τελειώσει αυτό το έργο, το οποίο πρέπει να προηγηθεί, θα αρχίσουμε το ταρτάν και στα Γιάννενα. Εργάζονται όλες οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα και στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να παραδίδονται».

«ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!»


Για τα Ολυμπιακά Ακίνητα, ο κ.Συναδινός τόνισε: «Είναι μια μεγάλη ιστορία. Δεν είναι στην ίδια τάξη με αυτά που αναφέραμε. Στα Ολυμπιακά Ακίνητα είναι δύσκολα τα πράγματα. Για το ΟΑΚΑ μας έρχονται συνέχεια δικαστικές αποφάσεις, πληρώνουμε, πληρώνουμε και αυτά τα χρήματα λείπουν από τα γήπεδα που θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε ή να τα συντηρήσουμε, αλλά αυτά είναι χιλιοειπωμένα για τις Ολυμπιακές υποδομές. Πόσο κόστισαν... ακόμη πληρώνουμε! Πληρώνουμε τους εργολάβους που ανέλαβαν να κάνουν την αισθητική ενοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, για το ποδηλατοδρόμιο, τον ιππόδρομο του Μαρκόπουλου, τις εταιρείες που παρείχαν συμβουλές και υπηρεσίες τέτοιου τύπου. Κρατήστε αυτό σαν τίτλο: Ακόμη πληρώνουμε!»

Ερωτηθείς για συγκεκριμένα χρηματικά νούμερα είπε ενδεικτικά: «Το ποσό ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια μόνο για το ΟΑΚΑ μέσα στο 2017 για διάφορες τέτοιες εταιρείες! Είναι παλιές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εκκρεμοδικούσαν, έχουν τελεσιδικήσει στα διοικητικά εφετεία και το κράτος ακόμη πληρώνει».

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ 


Για το νέο νομοσχέδιο και τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο γγΑ εξήγησε: «Να σας πω ότι δεν είναι ένας νόμος-πλαίσιο για τον αθλητισμό. Αυτά τα έχουν αναλάβει οι συνεργάτες μας, οι οποίοι το δουλεύουν αρκετά εντατικά. Δεν χρειάζεται όλα τα νομοσχέδια να έχουν τέτοιο "βαρύ" χαρακτήρα, γιατί πολλές φορές χρειάζεται να νομοθετούμε και να κάνουμε τροποποιήσεις των υφιστάμενων νόμων, οι οποίες θα διευκολύνουν σωματεία, προπονητές και γενικά τον αθλητισμό. Είναι να βελτιώνουμε καταστάσεις! Θα έθετα ως σοβαρότερες τις διατάξεις που προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των αθλητικών υποδομών. Τα γήπεδα έχουν μεγάλο πρόβλημα στην αδειοδότησή τους. Εδώ και δεκαετίες, η εκάστοτε κυβέρνηση, έτσι κι εμείς ήδη 3 φορές, αναγκαστήκαμε να δώσουμε προσωρινή άδεια λειτουργίας των γηπέδων, με παρατάσεις και η άδεια λειτουργίας να μην είναι ποτέ μόνιμη. Αυτό γινόταν επειδή δεν υπήρχε μία κατηγοριοποίηση, που πλέον υπάρχει. Δηλαδή έχουμε γήπεδα δημοτικού επιπέδου, κλειστά, ποδοσφαιρικά, έχουμε γήπεδα περιφερειακού επιπέδου και έχουμε και γήπεδα εθνικής εμβέλειας. Ρυθμίζονται οι προδιαγραφές! Όταν για ένα γήπεδο σε ένα μικρό χωριό ζητούσαμε τις ίδιες προδιαγραφές που απαιτούσαμε και για το ΟΑΚΑ, αυτό επιβάρυνε τους Δήμους που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και όλα τα γήπεδα να είναι σε μία ημι-παράνομη αδειοδότηση. Τώρα οι Δήμοι θα αδειοδοτούν τα δικά τους γήπεδα, η Περιφέρεια τα δικά της, το Κράτος τις εθνικές υποδομές. Αυτή είναι η βασική τροπολογία μαζί με όλες τις άλλες, όπως αυτή σχετικά με τους προπονητές που συνόδευσαν τα παιδιά μας στο Ρίο και κατέκτησαν Ολυμπιακά μετάλλια. Εδώ είναι μία μεγάλη ιστορία αυτή με τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος, επίσης είναι το ηλεκτρονικό μητρώο του αθλητισμού, όπου θα καταγραφούν όλα. Το επόμενο διάστημα θα το έχουμε το μητρώο. Ο καθένας θα καταχωρεί τα στοιχεία του, θα μπορεί να γίνει και ένας συστηματικός και δειγματοληπτικός έλεγχος. Κάποια πράγματα θα πραγματοποιηθούν όπως πρέπει κι όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες!».

ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗ: «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ»


Επόμενο θέμα ήταν ο μαζικός αθλητισμός και η κάρτα υγείας του αθλητή που συμπεριλαμβάνεται στις τροπολογίες του νομοσχεδίου: «Γνωρίζετε για τις προσπάθειες που έγιναν όσον αφορά την κολύμβηση στα σχολεία. Αυτό έχει δρομολογηθεί, έχει πάρει το δρόμο του. Θα συνεχίσει και την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι. Φέτος, 48.500 παιδιά κολύμπησαν και συνεχίζουμε. Στη συνέχεια πρέπει να τακτοποιήσουμε το πρόγραμμα της πρόληψης της υγείας στο χώρο του αθλητισμού. Να σας πω ότι επί 18 χρόνια δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που να αφορά την κάρτα του αθλητή. Υπήρχαν πολλές συντεχνίες, οι οποίες ήθελαν να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει όλο το σύστημα. Δεν είχαν εγκριθεί τα ιατρικά πρωτόκολλα, να ξέρει δηλαδή ένας γιατρός από το Καστελόριζο μέχρι τη Φλώρινα ότι ο ελάχιστος προληπτικός έλεγχος που πρέπει να κάνει σε έναν αθλητή είναι το ιστορικό και ένα καρδιογράφημα, ώστε να προλαβαίνουμε τους αιφνίδιους θανάτους των αθλητών. Κάθε χρόνο έχουμε 2 ή 3 περιστατικά που χάνουμε παιδιά! Θέλουμε να απλώσουμε μία πολιτική σχετικά με την πρόληψη της υγείας στον αθλητισμό: η πρώτη φάση θα αφορά τους αθλητές που έχουν δελτίο σε σωματείο, η δεύτερη φάση τα σχολεία και τον μαθητικό αθλητισμό και η τρίτη αφορά κάθε αθλούμενο. Σε σχέση με τα σωματεία, ξέρετε ότι υπήρχε αυθαιρεσία. Υπάρχει η υποχρέωση να σφραγίζονται από γιατρό τα δελτία, ωστόσο αυτό γινόταν με έναν τρόπο όχι οργανωμένο, όχι επιστημονικά σωστό και μερικές φορές πολύ αυθαίρετο, δηλαδή έβαζαν πλαστές σφραγίδες ή χωρίς να εξετάζονται επί της ουσίας τα παιδιά. Όλοι ξέρουν ότι κάποιες φορές ένα σωματείο παίρνει 30 δελτία παιδιών πηγαίνει σε ένα γιατρό, του λέει σφράγισέ τα, έχω αγώνα αύριο. Είναι κοινό μυστικό, αλλά αυτό θα τελειώσει τώρα. Είμαστε σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας. Θα κατεβάσουμε τροπολογία όπου θα βάζουμε τάξη, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία της επιμόρφωσης των γιατρών. Ποιοι γιατροί μπορούν να δώσουν τη βεβαίωση, με ποιες διαδικασίες. Τονίζω πως πλέον θα είναι υποχρεωτικό το καρδιογράφημα ως ελάχιστη εξέταση».

Τέλος, σχετικά με την τροπολογία για τους νεφροπαθείς και τις μεταμοσχεύσεις, ο Ιούλιος Συναδινός υπογράμμισε: «Υπάρχουν τα σωματεία νεφροπαθών που κάνουν αθλητισμό, υπάρχουν συγκεκριμένα αθλήματα που ενδείκνυνται για την κατάσταση της υγείας τους, πρέπει να βρουν κι εκείνοι την ταυτότητά τους στο αθλητικό γίγνεσθαι, υπάρχει η δομή της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες. Οι μεταμοσχευμένοι και οι νεφροπαθείς δεν υπάγονται εκεί στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη και πρέπει να βρουν κι αυτοί οι άνθρωποι την ταυτότητά τους. Θέλουμε κι εμείς να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε και να σταθούμε αρωγοί στη δική τους προσπάθεια. Όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλες οι πληθυσμιακές κατηγορίες έχουν δικαίωμα στην άθληση και δεν γίνεται η Πολιτεία να τους αγνοεί!».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια