Ψηφίστηκε χωρίς τα κωλύματα το νέο καταστατικό της ΕΠΟ - Άγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών - Πιθανή νέα παράταση θητείας της ΠΔΕ


Υποχρεωμένος να αποσύρει την διάταξη του νόμου περί κωλυμάτων παραγόντων σε περίπτωση που παραπέμπονται σε δίκη για κακούργημα είναι πλέον ο υφυπουργός αθλητισμού μετά την σημερινή ΓΣ της ΕΠΟ, όπου με 140 «ναι» και 32 «όχι» εγκρίθηκε το νέο καταστατικό υπό την παρουσία και την επίβλεψη των αξιωματούχων της FIFA.

Η έντονη διαφωνία της πλειοψηφίας των ποδοσφαιρικών ενώσεων για την διάταξη που ήθελε να περάσει η πολιτεία στο νέο καταστατικό της ΕΠΟ για τα κωλύματα και ο κίνδυνος να μην περάσει στην Γενική Συνέλευση κατέδειξε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία:

1ον) Ενώσεις και FIFA αποδέχτηκαν ότι κακώς κηρύχθηκαν έκπτωτοι οι παράγοντες που παραπέμφθηκαν για κακούργημα στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας (Γκιρτζίκης, Μαζαρακης, Τοπολιάτης, Προύντζος κτλ), άρα κακώς έγιναν όσα έγιναν μέχρι τώρα, αφού η προηγούμενη εκλεγμένη διοίκηση οδηγούσε κανονικά την ΕΠΟ σε εκλογές.

2ον) Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ειδικότερα η κυβέρνηση είναι υποχρεωνένοι πλέον να καταργήσουν το νόμο του κράτους περί κωλύματος σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη για κακούργημα, δηλαδή τον λόγο που δημιούργησε όλη αυτή την σύγχυση, η οποία οδήγησε στην επιτροπεία του ελληνικού ποδοσφαίρου από την FIFA!

Το γελοίο της ιστορίας, βέβαια, ήταν τα πανηγύρια των υποτιθέμενων εξυγιαντών για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολούθησε μετά την κατάργηση της διάταξης περί κωλυμάτων που ήθελε ετσιθελικά να περάσει η ΠΔΕ στο νέο καταστατικό με εντολή του Κοντονή. Και φυσικά δεν στάθηκαν καθόλου σε αυτή την εξέλιξη της ΓΣ θέλοντας να την «καταπιούν» επικοινωνιακά, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της ΠΔΕ, η οποία θέλει να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ηγεσία της ομοσπονδίας με τα χρήματα που τσεπώνουν μηνιαίως τα μέλη (από 10.000 ευρώ και πάνω) και οι παρατηρητές της (από 5.000 ευρώ και πάνω).

Ο  Βασιλειάδης, πάντως, δεν αντέδρασε καθόλου όταν εξαλείφθηκε η διάταξη περί κωλυμάτων με τις ευλογίες της FIFA, στην οποία ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους που αντιβαίνουν στο ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο. Και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που βρήκε από τις διεθνείς συνομοσπονδίες, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία των εθνικών οργάνων του ποδοσφαίρου που αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Περνάμε πλέον στην εποχή της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διακυβέρνησης. Πάντα στο πλαίσιο του νόμου και των καταστατικών διατάξεων της FIFA και της UEFA».

Για να ανοίξει, λοιπόν, ουσιαστικά ο δρόμος για την διενέργεια εκλογών στην Ομοσπονδία, οι οποίες ναι μεν προγραματίζονται για τα τέλη Ιουλίου, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, θα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες που απαιτούνται από πλευράς πολιτείας, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε για την έγκριση του καταστατικού της ΕΠΟ από το Ειρηνοδικείο, ούτε με την FIFA.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πάντως, πολύ δύσκολα θα προλάβουν να γίνουν οι εκλογές στα τέλη Ιουλίου και γι' αυτό έχουν μουρλαθεί οι ...εξυγιαντές. Είναι πολύ πιθανό, άλλωστε, να υπάρξει νέα παράταση στη θητεία της ΠΔΕ, όπου δεν αποκλείεται η FIFA να αλλάξει κάποια πρόσωπα, αν όχι όλα. Όπως έκανε και με τον Κωστάκη Κουτσουκούμνη, ο οποίος ήταν άφαντος στην σημερινή ΓΣ, αφού η FIFA τον έχει καταργήσει από επιτετραμμένο της για το ελληνικό πρόβλημα, κι ας «έκανε τη δουλειά όπως έπρεπε», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν όλοι οι μισθοφόροι της «διαφάνειας» και της «αξιοπιστίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε επίπεδο συσχετισμών, η παράταξη Γραμμένου φέρεται να κρατάει την πλειοψηφία των ενώσεων, όχι όμως 42 Ενώσεις, όσες δηλαδή ψήφισαν σήμερα το νέο καταστατικό χωρίς τα κωλύματα, αφού μετά την εξαίρεση της συγκεκριμένης διάταξης το ψήφισαν και αρκετές ΕΠΣ που πρόσκεινται στην πάλε ποτέ «παράταξη Γκιρτζίκη», που διαθέτει αναμφισβήτητα μεγαλύτερη δυναμική απο τις 11 ενώσεις, που ψήφισαν «όχι» στο σύνολο των διατάξεων του νέου καταστατικού.

ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ

Σχόλια