Σε κίνδυνο η ψυχική υγεία των ποδοσφαιριστών

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, σε μία ποδοσφαιρική ομάδα με 25μελές ρόστερ, 3 έως 9 ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν συμπτώματα κοινών ψυχικών διαταραχών, όπως είναι η αγχώδης κατάσταση, η κατάθλιψη και η ανυπομονησία.

Συνολικά 262 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από την Φινλανδία, την Γαλλία, την Νορβηγία, την Ισπανία και την Σουηδία μετείχαν σε αυτή την έρευνα της FIFPro, που είχε ως επικεφαλής τον ιατρικό υπεύθυνο της Δόκτορα Vincent Gouttebarge και τον καθηγητή Gino Kerkhoffs, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Αμστερνταμ.

Ζητήθηκε από τους ποδοσφαιριστές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σε τρία διαφορετικά χρονικά σημεία, στη διάρκεια 12μηνης περιόδου.

Αυτοί οι παίκτες ήδη έχουν πάρει μέρος σε προηγούμενο σκέλος της έρευνας κατά το 2014.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αξία των πρώτων ευρημάτων της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι πιθανό να έχουν την εμπειρία συμπτωμάτων κοινών ψυχικών διαταραχών.

Ανησυχητικά αποτελέσματα

Το 37% των ποδοσφαιριστών που δεν ανέφεραν τέτοια συμπτώματα το 2014, είπαν ότι στη διάρκεια της, τελευταίας, 12μηνης έρευνας, είχαν τέτοια προβλήματα, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με το 26% που είχε εντοπισθεί στην προηγούμενη έρευνα.

Μάλιστα, ο Δόκτορας Gouttebarge δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές που αναφέρουν αυτού του είδους τα συμπτώματα, δεν έχουν διαγνωσθεί με ψυχική διαταραχή όποιας μορφής.

Ο Gouttebarge υποστηρίζει ότι η έρευνα θα μπορούσε να εντείνει την προσοχή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για συμπτώματα που αφορούν κοινές ψυχικές διαταραχές.
“Από την πλευρά του συλλόγου, τα ευρήματα μας δείχνουν με έμφαση ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ιατρικό τιμ που θα αποτελείται από διάφορους ειδικούς οι οποίοι θα ασχολούνται με την φυσική και ψυχική υγεία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών .”
Στην έρευνα, το 95% των ποδοσφαιριστών, εξέφρασε την άποψη ότι τα συμπτώματα κοινών ψυχικών διαταραχών επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση τους ενώ το 65% υποστήριξε ότι ήδη έχουν βιώσει αρνητική επίδραση στην καριέρα τους.

Το 84% των ποδοσφαιριστών που μετείχαν στην έρευνα, παραδέχθηκαν ότι δεν λήφθηκαν ικανά μέτρα αρωγής τους, στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας τους, προκειμένου να σταθεί δυνατό για εκείνους να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τέτοιου είδους προβλήματα.

“ Εξετάζοντας αυτά τα ευρήματα από την πλευρά ενός Συνδέσμου, μπορούμε να αξιολογήσουμε την σημασία τους, με δεδομένο ότι τόσο η FIFPro όσο και οι Εθνικοί Σύνδεσμοι Ποδοσφαιριστών, έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν και να προστατέψουν τις συνθήκες που είναι αναγκαίες για την καλή φυσική και ψυχική υγεία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών κατά την διάρκεια της καριέρας τους αλλά και μετά από το τέλος της.”

Προκειμένου να προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η FIFPro δημιούργησε έναν ειδικό οδηγό, σε 15 διαφορετικές γλώσσες, που εξηγεί ποιά είναι τα συμπτώματα κοινών ψυχικών διαταραχών και παρέχει πληροφορίες για υποστήριξη.

“ Ηδη μοιράσαμε περισσότερους από 10.000 τέτοιους οδηγούς σε 24 χώρες”, προσθέτει ο Gouttebarge.

Αυτό το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε στην Γενική Συνέλευση της FIFPro το 2015, όπου η πλειοψηφία των Εθνικών Συνδέσμων αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας οδηγός πληροφόρησης των ποδοσφαιριστών-μελών τους.

“Αυτός ο οδηγός θα μπορούσε να πείσει τους ποδοσφαιριστές ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι συνηθισμένα και στο ποδόσφαιρο και πράγματι είναι δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Γνωρίζουμε ότι, ακόμα, αυτό το θέμα είναι ταμπού, αλλά, οι ποδοσφαιριστές δε θα πρέπει να αισθάνονται ντροπή όταν ζητούν υποστήριξη.”

Το ολλανδικό πρόγραμμα

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Ολλανδών ποδοσφαιριστών VVCS και την Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία KNVB, ο Gouttebarge παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ονομάζεται “Συμβουλές μετά την καριέρα”. Μία από τις περισσότερο δύσκολες περιόδους στη ζωή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, αφορά το διάστημα στο οποίο εκείνος αποφασίζει να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο.

Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να βρεί νέο σκοπό στη ζωή του και επίσης οφείλει να διαχειρισθεί τις φυσικές και ψυχικές επιπτώσεις στην ποδοσφαιρική καριέρα του.

Το πρόγραμμα, όπως εξελίχθηκε ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία μετάβασης, χτίσθηκε σε 5 πυλώνες :

· Διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας
· Υγιής Τρόπος Ζωής
· Ψυχική Υγεία
· Εκπαίδευση και Σχεδιασμός Καριέρας
· Αποδοχή της Μείωσης του Χρόνου Προπόνησης

“Μία από τις κυριότερες αιτίες για τις ψυχικές διαταραχές προκύπτει από τα προβλήματα που οι ποδοσφαιριστές συναντούν μετά από το τέλος της καριέρας τους στην ενεργό δράση. Με εξειδικευμένες πληροφορίες, προσωπικές συμβουλές και επαγγελματική καθοδήγηση, στοχεύουμε σε βελτίωση της υγείας των ποδοσφαιριστών που πρόσφατα σταμάτησαν να παίζουν ως επαγγελματίες, όπως επίσης και σε δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την ποιότητα της ζωής τους και την ζωτικότητα τους ”, λέει ο Gouttebarge. “Εάν το πιλοτικό πρόγραμμα είναι πετυχημένο, θα προχωρήσουμε σε εφαρμογή του και σε άλλες χώρες-μέλη της FIFPro, ώστε να προσφέρονται συμβουλές για το διάστημα μετά την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή.”

Σχόλια