«Πολεμούν τη διαπλοκή στο ποδόσφαιρο, αυτοί που, όντας υπουργοί, έγιναν, για να στήσουν καριέρα στο κόμμα τους, συνομιλητές του Θωμά Μητρόπουλου και του Γιαννάκη Παπαδόπουλου» |
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ από την πλευρά της τωρινής διοίκησης παραδέχτηκε επίσης ότι η αντιπολίτευση «διαθέτει τεράστια επικοινωνιακή και πολιτική δύναμη και δικαιώνει συμπεριφορές και νοοτροπίες της κάθε «προεδράρας που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει στο όνομα του τεράστιου λαού της ομαδάρας». Μίλησε επίσης για την υπόθεση της Κάρτας Υγείας, όπως και για τις ενέργειες του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος «καλεί προέδρους ενώσεων στο γραφείο του και τους πιέζει να ψηφίσουν τον Βαγγέλη Γραμμμένο».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Ελευθεριάδη στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:
- Πως προέκυψε η υποψηφιότητα σας για τη θέση του προέδρου της Ε.Π.Ο.; Πρόκειται, όπως εσείς υποστηρίζετε, για μια απόφαση που ελήφθη με πρωτοβουλία ενώσεων – μελών της Ε.Π.Ο. ή είστε μπροστινός κάποιου;
Καλά – καλά δεν το κατάλαβα. Υπήρχε ένα κενό, μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Γιώργου Γκιρτζίκη λόγω της αστείας -επιτρέψτε μου να πω- υπόθεσης της «Κάρτας Υγείας» που έπρεπε να καλυφθεί. Η πρόταση ήρθε ξαφνικά και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν την περίμενα. Τη θεωρώ πάντως τιμητική για μένα και εκτιμώ βαθύτατα την επιθυμία των Ενώσεων που την κατέθεσαν και την υποστήριξαν. Κρίνω ότι, εφόσον μπορώ κι έχω το χρόνο και τη διάθεση να είμαι υποψήφιος, δεν είχα δικαίωμα να αρνηθώ.
Ξέρω ότι με χρεώνουν διαρκώς σε ένα μπλοκ, αλλά ομολογώ ότι, πχ τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, γιατί μάλλον αυτό εννοείτε, δεν τους γνωρίζω τόσο, ώστε να συνομιλώ μαζί τους για θέματα ποδοσφαίρου, ούτε βεβαίως περίμενα την θετική ή αρνητική στάση ενός μπλοκ για να αποφασίσω. Είμαι πρόεδρος στην ΕΠΣ Πιερίας και είμαστε αυτό που λένε «από μακριά κι αγαπημένοι». Όσα λέγονται και γράφονται δεν με αγγίζουν, ούτε πρόκειται να μπω στη διαδικασία να απαντήσω. Η πορεία του καθενός εντός της ποδοσφαιρικής οικογένειας είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς του. Συσκέψεις ενώσεων υπό την άμεση σκέπη και τη φυσική παρουσία επικεφαλής μεγάλων ΠΑΕ άλλος οργανώνει στο «Μακεδονία Παλλάς» και παραβρίσκεται γεμάτος περηφάνια για τους υποστηρικτές του.
- Υποψήφιος πρόεδρος στην ηλεκτρική καρέκλα της Ε.Π.Ο. και σε ένα ποδόσφαιρο που ταλανίζεται από πολλά και σοβαρά θέματα, με μια δημόσια εικόνα τουλάχιστον περίεργη και σε μια περίοδο που η Ομοσπονδία βάλλεται πανταχόθεν και έχει δικαστικές εκκρεμότητες.
Θέματα και εκκρεμότητες υπάρχουν. Ανέκαθεν υπήρχαν. Την τελευταία διετία διογκώθηκαν, αποκτώντας σχεδόν μυθιστορηματική διάσταση για λόγους που πολύ λίγη σχέση έχουν με το ίδιο το άθλημα και περισσότερο αφορούν επιχειρηματικά και υπουργικά συμφέροντα. Νοιώθω ότι το ποδόσφαιρο είναι στην ουσία ο καμβάς πάνω στον οποίο επιχειρείται να λυθούν διαφορές που προκύπτουν και εκδηλώνονται σε άλλους χώρους, μακριά από τα γήπεδα, ή επιλέγεται για να κτιστούν κομματικές και υπουργικές καριέρες με σημαία τη δήθεν «κάθαρση και τον πόλεμο στη διαπλοκή».Πολεμούν, δηλαδή, τη διαπλοκή στο ποδόσφαιρο, αυτοί που, όντας υπουργοί, έγιναν, για να στήσουν καριέρα στο κόμμα τους, συνομιλητές του Θωμά Μητρόπουλου και του Γιαννάκη Παπαδόπουλου για να μην αναφέρω και άλλους που είναι σε υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία «των δυνάμεων της κάθαρσης».
- Γιατί πιστεύετε ότι ξέσπασε πόλεμος στο ποδόσφαιρο;
Γιατί διαθέτει τεράστια επικοινωνιακή και πολιτική δύναμη και δικαιώνει συμπεριφορές και νοοτροπίες της κάθε «προεδράρας που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει στο όνομα του τεράστιου λαού της ομαδάρας».
- Ποια είναι κατ’ εσάς τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Να σας πω για τη διαιτησία. Είναι ένα θέμα, όμως δεν είναι το μεγαλύτερο. Υπάρχουν άλλα σημαντικότερα από αυτό, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν την ανάγκη της διαιτησίας για να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
- Όπως;
Τα χείριστα, εντελώς αντιπαραγωγικά και περασμένων δεκαετιών γήπεδα όπου επιχειρείται να παιχθεί ποδόσφαιρο. Η παράνοια της ιδιοκτησίας από κρατικούς ή δημοτικούς φορείς, που και ιδιοκτήτες θέλουν να είναι και ούτε ένα λιθαράκι δεν βάζουν στο γήπεδο, ενώ έχουν και την απαίτηση να κάνουν κουμάντο στη λειτουργία του. Κανονική τρέλα!
Η τεράστια τρύπα που αφορά στην ίδρυση, στην οργάνωση και τη λειτουργία των ΠΑΕ. Έχετε αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία έχει συγκεντρωθεί δεκαετίες τώρα όλος ο ωχαδερφισμός της ελληνικής κρατικής μηχανής; Ότι κανείς δεν ασχολείται με τίποτε και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου μέχρι και περιπτεράς μπορεί να δηλώνει ιδιοκτήτης ΠΑΕ; Αυτή η αστειότητα που ονομάζεται Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και δήθεν αδειοδοτεί ΠΑΕ τι ακριβώς κάνει και γιατί το θέμα αυτό δεν λύνεται με την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας από το Υπουργείο Οικονομικών;
Η εγκατάλειψη των ερασιτεχνικών σωματείων και η πλήρης αδιαφορία για την υγεία των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Μπορεί η πρώτη απόπειρα με την «Κάρτα Υγείας» να μην είχε ευτυχή κατάληξη επειδή προσέκρουσε σε ένα ανάλγητο κράτος και στα συμφέροντα της συντεχνίας των γιατρών, αλλά το αποτέλεσμα; Κανείς δεν ασχολείται με το πώς παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο, με ποιες προϋποθέσεις, σε τι κινδύνους μπορεί να εκτεθούν.
- Πριν από 20 ημέρες πέθανε ένα παιδί 14 ετών στο γήπεδο μέσα στην Καλαμάτα. Ασχολήθηκε κανένας γιατί συνέβη αυτό το τραγικό γεγονός;
Μόνο δικαστήρια και διώξεις ξέρουν να κάνουν και να δημοσιεύουν πόρισμα Συμβουλίου Εφετών Αύγουστο μήνα για να προλάβουν να διώξουν την ηγεσία της ΕΠΟ. Θέλετε κι άλλα; Δεκάδες μπορώ να σας πω. Από το απαγορευτικό κόστος λειτουργίας του ερασιτεχνικού σωματείου μέχρι την παρανοϊκή διάταξη του νόμου που αναφέρει ότι οι ΠΑΕ δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δηλαδή η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΠAOK που έχει μετοχές, μετοχικό κεφάλαιο, ιδιοκτήτη κ.λπ. λειτουργεί, αλλά απαγορεύεται να μπορεί να κερδίζει. Υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη αυτή η σοβιετική παράνοια που ζει το ελληνικό ποδόσφαιρο;
- Ναι, αλλά δεν μου απαντάτε για τη διαιτησία για την οποία όλοι λένε ότι γίνεται πόλεμος τα τελευταία χρόνια.
Δεν το αποφεύγω. Ντρέπομαι να λέω ότι κάθε ώρα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες τον χρόνο, το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει και κινείται γύρω από τη διαιτησία. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα παραποδόσφαιρο, από το οποίο ζουν πολύ καλά και έχουν σημαντικές οικονομικές απολαβές λαθρόβια έντυπα, παπαγαλάκια κάθε είδους, ειδικοί στις εξυπηρετήσεις και μάστορες στο πώς να επενδύουν στην ψυχολογία του όχλου.
- Ναι, αλλά η διαιτησία συνδέεται με την ΕΠΟ και μέσω αυτής υπάρχουν καταγγελίες ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά συμφέροντα…
Το έχω ακούσει κι αυτό. Το έχω διαβάσει. Το βλέπω. Ζω μαζί του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Έπρεπε να είμαι υποψήφιος για πρόεδρος στην ΕΠΟ για να με κατηγορήσει ένας γραφικός ότι χειραγωγώ διαιτητές για να εξυπηρετήσω έναν φίλο μου. Η παράνοια της κοινωνίας του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που και οι άγγελοι με τον Χριστό να ντυθούν διαιτητές και να σφυρίξουν στα γήπεδα δεν πρόκειται να αλλάξουν στο παραμικρό την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί χρόνια τώρα και βολεύει πολύ. Αφού υπάρχει ένας διαιτητής που φταίει για όλα, αθωώνει εμένα που είμαι πρόεδρος, προπονητής ποδοσφαιριστής κ.λπ., μου προσφέρει την ασφάλεια του αλάθητου και μου επιτρέπει να γίνομαι τιμητής των πάντων γύρω του. Ναι, μιλάμε για τον ίδιο τον διαιτητή που έδωσε ένα ανάποδο πλάγιο άουτ και τον κρέμασαν στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα βλέπει έναν άλλο διαιτητή να καταλογίζει σε τελικό Europa Cup πέναλτι σε ανατροπή ένα μέτρο έξω από την περιοχή και να στέκονται οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες σούζα απέναντί του.
- Θέτετε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ σε μια περίοδο γεμάτη ένταση, με το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρισμένο στα δύο. Οι καταγγελίες διαδέχονται η μια την άλλη, όλοι υποβλέπουν όλους και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του.
Όντως, ζούμε σε μια περίοδο που έχει μεγάλα φορτία έντασης, καταγγελιών και δημιουργεί την εικόνα ενός ποδοσφαίρου χωρισμένου στα δύο και γεμάτου με μίσος σχεδόν. Δεν είναι έτσι. Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι έτσι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται να ανακαλύψει άμεσα εκ νέου την έννοια της ενότητας. Να την ξαναβάλει στο τραπέζι, να την κάνει σημαία και σε αυτή επάνω να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αρχών λειτουργίας, σύγχρονο, μακριά από τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.
Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως, αλλά οι εκλογές που έρχονται κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα ένα κύκλο περισσότερων από 30 ετών. Πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα πράγματα για δεκαετίες αποσύρονται με τον ένα τον άλλο τρόπο και αντικαθίστανται από άλλα που δεν κουβαλάνε τα φορτία των περασμένων δεκαετιών. Προσδοκώ στην αλλαγή αυτή, θα εργαστώ για να γίνει πραγματικότητα και υποστηρίζω ότι αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για νέου είδους «εθνική ποδοσφαιρική συνεννόηση» που θα περιλάβει τα πάντα. Ακόμη και την εκ των βάθρων αλλαγή τομέων αν χρειαστεί. Ο διαχωρισμός του ποδοσφαίρου σε «καλούς και κακούς» είναι τεχνητός και μπορεί να ξεπεραστεί. Η ενότητα λόγων και έργων, η συνεννόηση όλων σε ένα πλαίσιο αρχών, οι νέες προσεγγίσεις παλιών προβλημάτων μπορούν – και πρέπει- να διαμορφώσουν έναν καινούργιο τρόπο συμβίωσης όλων στον ελληνικό ποδοσφαιρικό πλανήτη…
- Κράτος, ΕΠΟ, ποδόσφαιρο, εξουσία και διαχείριση: πως συνδέονται όλα αυτά, ποιο πιστεύετε ότι έχει προτεραιότητα; και πως αντιλαμβάνεστε τις σχέσεις της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία;
Θέλω να είμαι από την αρχή ξεκάθαρος. Το ποδόσφαιρο σε όλο τον πολιτισμένο, τουλάχιστον, κόσμο έχει μια ενιαία οργάνωση και λειτουργία. Αυτή που προκύπτει από τη ρήτρα ανεξαρτησίας του όπως είναι διαμορφωμένη από τη FIFA. Το πλαίσιο αυτό ισχύει παντού και δεν είναι στο χέρι μας αν θα το δεχθούμε ή όχι, αν θα το υποστηρίξουμε ή θα το αρνηθούμε. Κρατικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει παρά στην χώρα του Κιμ Γιογκ Ουν και σε κάτι περιοχές της Αφρικής που …σφύζουν από δημοκρατία. Το ποδόσφαιρο στη δική του οργάνωση και λειτουργία ελέγχεται από την Ε.Π.Ο. και τις Ενώσεις της με βάση το καταστατικό και τους κανονισμούς της.
- Υπάρχουν η FIFA, η UEFA και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Μιλάτε για την σταθερή επικυριαρχία τους στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά τα όσα συνέβησαν στην ΕΠΟ τον τελευταίο καιρό άλλα δείχνουν.
Η FIFA και η UEFA παραμένουν προσηλωμένες στην απόλυτη κυριαρχία της ρήτρας ανεξαρτησίας στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το ίδιο ακριβώς επιδιώκουν και στην Ελλάδα. Το επεδίωξαν με τον κ. Κοντονή και ομολόγησαν οι ίδιες, δια του κ. Κουτσοκούμνη σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ότι τους ξεγέλασε. Πλέον ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν και παίρνουν τα μέτρα τους. Ο κ. Κοντονής τους είπε ψέματα, τους έδωσε υποσχέσεις που δεν τήρησε, τους παρείχε διαβεβαιώσεις που ξέχασε την επόμενη στιγμή γιατί πίστευε ότι με την κυβέρνηση στο χέρι θα μπορούσε να ελέγξει απολύτως το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μαθαίνω, μάλιστα, χωρίς να το έχω επιβεβαιώσει προσωπικά αλλά από διηγήσεις άλλων, ότι καλεί προέδρους ενώσεων στο γραφείο του και τους πιέζει να ψηφίσουν τον κ. Βαγγέλη Γραμμένο.
Ο πρωθυπουργός τα ξέρει αυτά; Και αν τα ξέρει τα υιοθετεί; Αυτός είναι ο ρόλος του υφυπουργού Αθλητισμού; Να παριστάνει τον κομματάρχη του κ. Γραμμένου στις εκλογές της ΕΠΟ; Να είναι ο βασικός διαμορφωτής της πολιτικής της αντιπολίτευσης σε συνεργασίας με τον Θωμά Μητρόπουλο;
- Έχετε μιλήσει από την πρώτη στιγμή για την ενότητα του χώρου και όλων των πλευρών. Είναι εφικτή αυτή η ενότητα και με ποιους όρους;
Εννοείτε την υποψηφιότητα ως πρόεδρος κοινής αποδοχής από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές με βάση ένα κοινό πλαίσιο αρχών και με την ενεργή στήριξη όλων. Μακάρι, πολύ θα το ήθελα γιατί με αυτή την επιλογή θα μεταφέρονταν η ουσία της αντιπαράθεσης από την επικοινωνία στα πραγματικά προβλήματα που χρειάζονται λύσεις και όχι συνθήματα.
- Σχεδιάζετε μια ΕΠΟ που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας;
Έχω μια πολυσχιδή δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός Ελλάδας σε πολλούς τομείς. Δραστηριοποιούμαι, μεταξύ άλλων, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στη Ρουμανία και την Γκάνα. Συνεργάζομαι με όλες τις μεγάλες εταιρείες του χώρου και μεταξύ αυτών ειδικά με τη Vodafone.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο