Λάβρος ο Δημήτρης Ελευθεριάδης για τον Βαγγέλη Γραμμένο: «Τον ελέγχουν ο Θωμάς Μητρόπουλος και ο Γιαννάκης Παπαδόπουλος...»

«Είναι αστείο να κατηγορούμαι εγώ ότι με στηρίζει ένα διαφθαρμένο σύστημα»
Αποκλειστική συνέντευξη στο eparxies.gr και στον Μαρσέλ Κατσάνι παραχώρησε ο Δημήτρης Ελευθεριάδης επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Φλόγας με αφορμή το ναυάγιο της συμφωνίας για την εκλογική επιτροπή λόγω της διαφωνίας δυο «φαντασμάτων» από το σκοτεινό παρελθόν...

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας και υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στα Χανιά, αυτή την φορά μίλησε με ονόματα για το ποιοι κρύβονται πίσω από την παράταξη του βαγγέλη Γραμμένου: «Δεν είναι αστείο να κατηγορούμαι εγώ ότι με στηρίζει διεφθαρμένο σύστημα, όταν τον κ. Γραμμένο τον ελέγχουν και διαμορφώνουν όλες τις αποφάσεις του ο αρχιερέας της διαπλοκής Θωμάς Μητρόπουλος και ο κακουργηματικά κατηγορούμενος για το Κοριόπολις του 2011 Γιαννάκης Παπαδόπουλος, που θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης τις επόμενες μέρες;».

Επίσης, μίλησε για τις εκλογές της ομοσπονδίας , οι οποίες θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου στα Χανιά, για τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν, για τη βία στα γήπεδα, για το «ισπανικό μοντέλο» της διαιτησίας και την Εθνική μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο eparxies.gr και στον Μαρσέλ Κατσάνι:

- Στις 26 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αλλάζει σελίδα στα Χανιά. Ένα σχόλιο για τις εκλογές και την πόλη που θα διεξαχθούν.

«Οι εκλογές είναι η κορυφαία θεσμική διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό της Ε.Π.Ο. και αναγνωρίζει απολύτως η FIFA. Δεν νοείται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο διοίκηση που να μην έχει προκύψει από εκλογές, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων – μελών της Ομοσπονδίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η FIFA δεν αναγνωρίζει καν διοικήσεις που δεν είναι εκλεγμένες σύμφωνα με το καταστατικό τους. Τα Χανιά είναι μια πανέμορφη πόλη, δικαιούται και η τοπική Ένωση να φιλοξενήσει το σημαντικότερο γεγονός της Ομοσπονδίας και επιλέχθηκαν επειδή τα τελευταία χρόνια όλες οι Γενικές Συνελεύσεις διεξάγονταν στην Αθήνα. Οι Κρητικοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τη φιλοξενία τους και εκτιμώ πως θα διεξαχθεί μια εκλογική διαδικασία σε άριστο κλίμα».

- Πότε λάβατε την απόφαση να επιδιώξετε τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας;

«Είναι αλήθεια πως σκέφθηκα την πιθανότητα να είμαι υποψήφιος πρόεδρος σχετικά αργά, καθώς κανείς δεν περίμενε την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα στην υπόθεση με την Κάρτα Υγείας, που έθεσε εκτός τον Γιώργο Γκιρτζίκη και άλλα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. Την τελική απόφαση έλαβα αφού είδα δια ζώσης το ζωηρό ενδιαφέρον των Προέδρων των Ενώσεων προς το πρόσωπό μου και την ομόθυμη υποστήριξή τους προς μια πιθανή υποψηφιότητά μου. Εκεί πλέον πείστηκα για την ανάγκη να βγω μπροστά και να διεκδικήσω τη θέση του προέδρου».

- Τι πιθανότητες θα δίνατε στον εαυτό σας κύριε Ελευθεριάδη;

«Δίνω πολλές πιθανότητες να εκλεγώ. Βλέπω την ανταπόκριση των Ενώσεων στην υποψηφιότητά μου, την αυξανόμενη καθημερινά εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου και προς όσα πιστεύω και εκτιμώ πως έχω πολύ καλές πιθανότητες να εκλεγώ. Βεβαίως μια εκλογική διαδικασία είναι πάντα επισφαλής στις εκτιμήσεις, αλλά διακινδυνεύω να πω πως  έχω πολλές πιθανότητες να είμαι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ».

- Νιώθετε έτοιμος για να σηκώσετε το βάρος ενός τόσο σημαντικού ρόλου;

«Ξεκίνησα με κάποιες αμφιβολίες καθώς δεν είναι εύκολο για κανένα να δηλώνει έτοιμος να σηκώσει οποιοδήποτε βάρος. Στην πορεία και αφού έβαλα τα πράγματα κάτω, συνεννοήθηκα με συνεργάτες μου, προέκτεινα την εμπειρία μου από την ΕΠΣ Πιερίας και προσέθεσα σε αυτή την πορεία μου στο χώρο των επιχειρήσεων τόσα χρόνια σας λέω με απόλυτη ασφάλεια ότι είμαι απολύτως έτοιμος και ικανός να αναλάβω το βάρος και να φέρω σε πέρας μια θητεία που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

- Τι αλλαγές να περιμένει ο κόσμος;

«Ο κόσμος που αγαπάει το άθλημα, είτε ασχολείται ενεργά με αυτό είτε όχι, έχει κάθε δικαίωμα να προσδοκά αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και όταν η κοινή πεποίθηση είναι διαμορφωμένη πάνω σε λάθος στοιχεία. Να είναι λοιπόν σίγουρος πως θα δει άμεσα αλλαγές σε όλους τους κρίσιμους τομείς που διαμορφώνουν τη δημόσια εικόνα του ποδοσφαίρου. Από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τις ΠΑΕ, τον τρόπο που ιδρύονται και λειτουργούν, τον έλεγχο στον οποίο πρέπει να υπόκεινται, μέχρι τα απαράδεκτα γήπεδα και τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων αλλά και τη διαιτησία και τους όρους λειτουργίας του ερασιτεχνικού σωματείου θα προκύψουν αλλαγές και μάλιστα σημαντικές. Το ουσιαστικό δεν είναι να ανακοινώσει κανείς αλλαγές. Είναι να καταθέσει μυαλό και ψυχή για να τις υλοποιήσει, σχέδιο τεχνοκρατικό που μόνο η αγορά προσφέρει. Κακά τα ψέματα κύριε Κατσάνι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα λειτουργήσει όπως η αγορά και οι επιχειρήσεις επιβάλλουν ή θα απομείνει ένα απομεινάρι του ένδοξου κρατικού παρελθόντος, που ζητιάνευε ψίχουλα επιχορήγησης έξω από κάθε υπουργικό γραφείο».

- Ένα σχόλιο για τη βία στα γήπεδα και για τα όσα συμβαίνουν στις χαμηλότερες κατηγορίες.

«Η βία στα γήπεδα είναι πλέον οριστικά αποδεδειγμένο (δείτε και τα γεγονότα στο τελευταίο Euro της Γαλλίας) είναι μεταφερόμενη στα γήπεδα. Το ίδιο το άθλημα δεν παράγει βία, όταν μάλιστα οι ελάχιστοι όροι διεξαγωγής του τηρούνται. Η βία είναι φαινόμενο των κοινωνιών. Παράγεται σε όλο τον κοινωνικό ιστό και μεταφέρεται στα γήπεδα εξαιτίας της τεράστιας επικοινωνιακής δύναμης που έχει το ποδόσφαιρο. Η εκτίμηση αυτή όμως αθωώνει το ίδιο το άθλημα; Όχι. Και το ποδόσφαιρο πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, ειδικά στο θέμα της αξιοπιστίας των αγώνων και των διοργανώσεων, για να εξαφανίσει και το τελευταίο, αν είναι δυνατόν, ψήγμα αμφισβήτησης και να ελέγξει, τουλάχιστον εντός του γηπέδου, ανάλογα φαινόμενα. Κάθε κατηγορία που χαμηλώνει το άθλημα προσθέτει, αντί να αφαιρεί, προβλήματα. Προσθέτει χειρότερα γήπεδα, χειρότερη οικονομική κατάσταση, χειρότερη δημόσια εικόνα, χειρότερο αγωνιστικό επίπεδο. Το ζητούμενο είναι σε κάθε χαμηλότερη κατηγορία να διαμορφωθούν οι όροι της ελληνοποίησης του ποδοσφαίρου, ώστε να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να λειτουργεί παραγωγικά για τις μεγαλύτερες κατηγορίες».

- Στο πλάι σας, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, τι πρόσωπα θα σας πλαισιώσουν;

«Όλα τα πρόσωπα θα είναι νέα, με όρεξη για δουλειά και μακριά από πιθανές εμπλοκές σε φαινόμενα του παρελθόντος. Σκεφθείτε πως αυτή την στιγμή οι παλαιότεροι στη διοίκηση της ΕΠΟ έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν με τελευταία την υπόθεση της Κάρτας Υγείας ολοκλήρωσαν ένα κύκλο προσώπων στη διοίκηση της ΕΠΟ και άνοιξαν ένα νέο. Σε αυτόν θα εμπλακούν αντικειμενικά άνθρωποι που έχουν από ελάχιστη έως καθόλου θητεία στα κοινά του ποδοσφαίρου. Και αυτοί όμως θα έχουν την ευκαιρία να διοικήσουν με την υποστήριξη ειδικών για το άθλημα τόσο σε οργανωτικά όσο και σε διοικητικά θέματα.

Η ΕΠΟ θα λειτουργήσει ως επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε αυτά που συνδέουν το ποδόσφαιρο με την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και στους τομείς της διεθνούς παρουσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.Την επόμενη μέρα θα την αναλάβουν ειδικοί και όχι αενάως ειδικευόμενοι».

- Εφόσον εκλεγείτε, πως έχετε σκοπό να παρέμβετε ως πρόεδρος της εποπτεύουσας αρχής του ποδοσφαίρου για να σταματήσουν τα όσα ακούγονται για την ΕΠΟ και τη διαιτησία;

«Για να σταματήσει ότι ακούγεται πρέπει κανείς να δείξει και να αποδείξει ότι είναι γενναίος και δεν φοβάται τη δημόσια κρίση. Η ΕΠΟ είναι ανάγκη, σε μια ταχύτατη μεν, δύσκολη ψυχικά δε διαδικασία να κάνει επιλογές που μπορεί να ακυρώσουν επιλογές που έκανε στο παρελθόν. Πρέπει να αποδεχθεί τα λάθη της, να τα αναγνωρίσει και να τα ακυρώσει επισήμως. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενημερώσει τους πάντες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η περίοδος που ο καθένας μιλούσε για ότι ήθελε, ζητούσε ότι ήθελε και απαιτούσε τα πάντα τελείωσε οριστικά. Πλέον τον λόγο έχουν οι κανονισμοί και η άτεγκτη εφαρμογή τους. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Ξέρετε το ποδόσφαιρο έχει κανονισμούς για τα πάντα και έχει φροντίσει για τη θεσμική θωράκιση των πάντων. Εφαρμογή χρειάζεται χωρίς να βλέπει κανείς χρώματα και πρόσωπα. Τα άλλα θα τα καταλάβουν όλοι με τις αποφάσεις».

- Το περίφημο «ισπανικό μοντέλο» της διαιτησίας στην πράξη δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ και ποιον θα προτείνατε ως αρχιδιαιτητή;

«Το ισπανικό μοντέλο είναι μια αποδεκτή, σε έκτακτες περιπτώσεις, απόκλιση από τον ορθό τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της διαιτησίας, όπως αυτός περιγράφεται στον σχετικό κανονισμό της FIFA. Και μόνο από το όνομά του αποδεικνύεται πως και άλλες ομοσπονδίες έχουν ανάλογα με τη δική μας προβλήματα και ας διαθέτουν στο δυναμικό τους μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αυτό το μοντέλο θα συνεχίσει να λειτουργεί  έως ότου αντιμετωπιστούν επαρκώς τα προβλήματα της συγκυρίας στον τομέα της διαιτησίας. Βεβαίως σε εμάς ακόμη και η εφαρμογή του έχει προβλήματα, που προκύπτουν από το εθνικό σπορ των Ελλήνων που είναι η μεταφορά ευθύνης στον άλλον για να μην χρειαστεί να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.
Το μοντέλο θα υπάρχει έως ότου κρίνει η ΕΠΟ ότι χρειάζεται».

- Πολλοί τα τελευταία χρόνια έκαναν λόγο για παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στην Εθνική ομάδα. Ποια είναι η δική σας αίσθηση και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτό το θέμα;

«Η Εθνική Ομάδα είναι και πάλι στο σωστό δρόμο από τον οποίο είχε λοξοδρομήσει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των αγώνων της στο πρόσφατο παρελθόν. Έκανε πολύ καλή δουλειά ο Γιώργος Γκιρτζίκης με την ευθύνη του κ. Σκίμπε στον τομέα αυτό και έτσι θα συνεχίσουμε. Η Εθνική θα αναβαθμιστεί στο έπακρο, θα γίνει και πάλι μια οικογένεια που ζει και παλεύει για να διαμορφώνει τους όρους των επιτυχιών με τις δικές της δυνάμεις, που δεν την επηρεάζουν οι κάθε είδους γελοίες αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται εκτός αυτής και που δεν έχει ανάγκη σωτήρες για να πάει καλά.
Αυτή την εντολή μας έχουν δώσει οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που την απαρτίζουν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Θα υλοποιήσουμε κάθε επιθυμία τους ώστε εντελώς απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους μαζί με τον προπονητή και το επιτελείο του».

-Υπάρχει… γιατρειά για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Υπάρχει, είναι νομίζω σχετικά εύκολη και μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί. Απόφαση χρειάζεται και εφαρμογή των όρων λειτουργία του αθλήματος «by the book». Σε όποιο ποδόσφαιρο του πλανήτη εφαρμόζονται οι κανονισμοί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οργανωτικά τουλάχιστον, είναι ελάχιστα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται να ανακαλύψει ξανά τη δύναμη των κανονισμών και να ξεχάσει τη συνήθεια των εξυπηρετήσεων. Από εκεί και πέρα και στο ποδόσφαιρο άνθρωποι ασχολούνται, ανθρώπινοι χαρακτήρες διαμορφώνουν τους όρους και ποτέ δεν μπορείς να διαβεβαιώσεις κανένα πως δεν θα προκύψουν προβλήματα. Αν όμως οι κανόνες λειτουργούν δυσκολεύει πολύ η κατάσταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδόσφαιρο για δικό τους όφελος».

- Οι αντίπαλοι σας λένε πως σας στηρίζει ένα σύστημα που κατηγορούν ως διεφθαρμένο. Τι τους απαντάτε;

«Δεν με στηρίζει κανένα σύστημα, διεφθαρμένο ή όχι. Αυτά είναι αστειότητες, ως τέτοια τα εκλαμβάνω γι’αυτό και δεν απαντώ σε ανάλογες «κατηγορίες». Απαντώ στους αντιπάλους μου να κοιτάξουν τα του οίκου τους και να δουν ποιοι έχουν αναλάβει να τους εκλέξουν, με ποιο παρελθόν και ποια παράσημα στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Δεν είναι αστείο να κατηγορούμαι εγώ ότι με στηρίζει διεφθαρμένο σύστημα, όταν τον κ. Γραμμένο τον ελέγχουν και διαμορφώνουν όλες τις αποφάσεις του ο αρχιερέας της διαπλοκής Θωμάς Μητρόπουλος και ο κακουργηματικά κατηγορούμενος για το Κοριόπολις του 2011 Γιαννάκης Παπαδόπουλος, που θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης τις επόμενες μέρες; Κι επειδή σε αυτή τη χώρα κάποιοι συστηματικά έχουν καταφέρει να μην έχουν μνήμη χρυσόψαρου να είναι βέβαιοι όλοι αυτοί που πουλάνε εξυγίανση για το δικό τους προσωπικό όφελος πως ο κόσμος και μνήμη έχει και γνώση».

- Θεωρείτε ότι μπορούν να επαναληφθούν οι επιτυχίες του παρελθόντος και αν ναι πόσο σύντομα;

«Είμαι βέβαιος πως μπορούν να επαναληφθούν σε μεγάλο βαθμό και μπορούν, με την κατάλληλη δουλειά να έρθουν και μεγαλύτερες. Το υλικό υπάρχει, η διάθεση εμφανίστηκε και πάλι. Οργάνωση χρειάζεται, διαφύλαξη της ηρεμίας της ομάδας και έμπρακτες διαβεβαιώσεις προς όλους ότι για την ΕΠΟ η εθνική ομάδα δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνει πεδίο πειραματισμών που ακυρώνουν τη σωστή λειτουργία της».

- Θα εμπιστευόσασταν κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα στο Δ.Σ της ΕΠΟ ή προτιμάτε μια φρέσκια αρχή και άτομα χωρίς «παρελθόν»;

«Τα πρόσωπα από τη σημερινή διοίκηση που έχουν απομείνει μετά τις αλλαγές που έγιναν είναι απολύτως άφθαρτα και ικανά να διοικήσουν, μαζί με άλλα, νέα και χωρίς καμία εμπλοκή μέχρι σήμερα, τη νέα ΕΠΟ. Σας είπα και πριν ότι μετά το βούλευμα για την Κάρτα Υγείας στη διοίκηση όσοι βρίσκονται έχουν εκλεγεί το 2012. Δεν εμπλέκονται πουθενά. Ο κύκλος των προσώπων που είχαν τα ηνία της διοίκησης από το 1996 έκλεισε. Άνοιξε ένας νέος με νέα πρόσωπα, στα οποία ανήκουν και όσοι εκλέχθηκαν πρώτη φορά το 2012. Δίπλα σε αυτούς θα προστεθούν και άλλοι, νέοι και με διάθεση για δουλειά, ώστε το τελικό μίγμα να είναι ικανό να οδηγήσει την ΕΠΟ στην επόμενη μέρα με ασφάλεια».

- Τέλος, σε περίπτωση που είστε ο νικητής των εκλογών, σκέφτεστε να προτείνετε κάποια συγκεκριμένη θέση ή αρμοδιότητα στον ηττημένο που θα είναι ο κ. Γραμμένος;

«Ξεκίνησα την πορεία μου ως υποψήφιος Πρόεδρος με σημαία την ενότητα του χώρου που τόση ανάγκη την έχει. Εξακολουθώ να επιμένω στην εκδοχή αυτή ακόμη και σήμερα που η άλλη πλευρά την έχει απορρίψει στην πράξη, ακολουθώντας δουλικά τις εντολές του Θωμά Μητρόπουλου. Πολύ θα ήθελα τη συνεργασία του κ. Γραμμένου και μετά τις εκλογές. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Θα έλεγα καθόλου. Ο κ. Γραμμένος όταν δεν είναι – και δεν ήταν ποτέ έως τώρα- στη διοίκηση συνηθίζει να κάθεται σε μια γωνία, να διαμορφώνει ένα δικό του κόσμο και να ζει με ασφάλεια μέσα σε αυτόν μακριά από τα προβλήματα και τις ευθύνες.

Να ξέρετε ότι πολύς κόσμος ένοιωσε τεράστια έκπληξη βλέποντας να παραμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υποψήφιος. Θα χαρώ πολύ να παραμείνει ως το τέλος και να του ζητήσω αμέσως μετά τις εκλογές να συναντηθούμε και να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας στη διοίκησης της Ομοσπονδίας».

Σχόλια