Ινφαντίνο, Γκιρτζίκης και Κοντονής από τις διαβουλεύσεις του τελευταίου νόμου |
Γράφει ο Ντίνος Κούλης
Τούτη την ώρα η δύναμη της τωρινής διοίκησης της ΕΠΟ υπό τον Γιώργο Γκιρτζίκη αριθμεί 40 με 42 ενώσεις και η επανεκλογή του στην προεδρία της ομοσπονδίας φαντάζει σχεδόν δεδομένη οχτώ μήνες πριν από τις κάλπες.
Με τα ονόματα των ενώσεων δεν θα παίξω, για το ποιά θα στηρίξει ποιόν, γιατί εκτός του ότι είναι ακόμα νωρίς, σε αυτές τις 12 ενώσεις που δεν στηρίζουν ακόμα την διοίκηση Γκιρτζίκη, θα προκύψουν αρκετές που εν τέλει θα πάνε με τους νικητές για ευνόητους λόγους, όπως συμβαίνει πάντα. Η τάση, άλλωστε, της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά αυξητική μοιάζει. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποιός θα ηγηθεί της παράταξης που θα αντιμετωπίσει στις εκλογές την ευρεία συμμαχία της συμπολίτευσης.
Οι προσπάθειες της «τριανδρίας» να βρει το κατάλληλο πρόσωπο που θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει την προτίμηση της πλειοψηφίας των ενώσεων-μελών της ΕΠΟ στις προσεχείς εκλογές έχει πέσει κυριολεκτικά στο κενό.
Το ρεπορτάζ για τον Παπαχρήστο της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει ότι είναι ζήτημα αν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 8 ενώσεις που απαιτούνται να υποδείξουν υποψήφιο πρόεδρο.
Πρόσφορο έδαφος βρήκε και ο πρώην αντιπρόεδρος Γιώργος Βούρβαχης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ, όμως δύσκολα θα το πράξει τελικά, όχι μόνο λόγω των υποδείξεων που απαιτούνται απο τις ενώσεις, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. Επειδή πήγε ο ίδιος, πρόσφατα, να ζητήσει το χρίσμα, αλλά αντίκρισε την κόκκινη κάρτα.
Βλέποντας, όμως, την αμηχανία της αντιπολίτευσης, ο Βούρβαχης θα επιχειρήσει να πάρει το χρίσμα της τριανδρίας αλλάζοντας ουσιαστικά στρατόπεδο, αφού είναι εκλεγμένος σύμβουλος με την παράταξη Γκιρτζίκη στην τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ. Για να πάρει και το αίμα του πίσω. Κάτι τέτοιο, βεβαια, θα τον θέσει οριστικά εκτός προεδρικής τροχιάς, αν και θεωρείτο ο υπ' αριθμόν ένα υποψήφιος διάδοχος του Γκιρτζίκη μετά την ολοκλήρωση και της επόμενης θητείας, δεδομένης της επανεκλογής. Τώρα, όμως, η θέση άνοιξε για κάποιον άλλον...
Η εκλογή του Ινφαντίνο στην προεδρία της ΦΙΦΑ ουσιαστικά έκοψε τα πόδια της αντιπολίτευσης, αφού ο Γκιρτζίκης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Ιταλοελβετό, ο οποίος αν θυμάστε ήταν ο άνθρωπος που έφερε η ΕΠΟ από την ΟΥΕΦΑ όταν ο Κοντονής κατέβασε το προηγούμενο αθλητικό νομοσχέδιο.
Με διαρκή επαφή και αλληλογραφία, ανάγκασε τον υφυπουργό αθλητισμού να αναθέσει δια του νόμου στην ΕΠΟ τον ορισμό των τακτικών δικαστών στις πειθαρχικές επιτροπές, όπως και να αναιρέσει πολλά ακόμα που αφορούσαν άμεσες ή, έμμεσες παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο.
Κατ' ουσία, δηλαδή, οδήγησε τον Κοντονή ν' αποδεχτεί τις τροποποιήσεις που η ίδια η ΕΠΟ έκανε στην γενική της συνέλευση.
Θυμίζω επίσης ότι με την τελευταία επιστολή του στον Κοντονή, ο Ινφαντίνο είχε επισημάνει ότι δεν απαιτείται η στελέχωση του διαιτητικού δικαστηρίου από τακτικούς δικαστές. Ο Γκιρτζίκης, ωστόσο, σεβάστηκε την επιθυμία του Κοντονή και έβαλε τακτικούς στο διαιτητικό, αναμένοντας τουλάχιστον κάτι θετικό από εκείνον στο θέμα της επιχορήγησης των ερασιτεχνικών σωματείων. Όταν, όμως, ενημερώθηκε ότι για κάθε ένα από αυτά αντιστοιχούν 22 ευρώ για το 2016, με τις 100.000 ευρώ της συνολικής επιχορηγησης που εγκρίθηκε από την ΓΓΑ, κατάλαβε ότι κακώς του έκανε την χάρη.
Ήταν, βέβαια, και οι συγκυρίες περίεργες όσον αφορά την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ με το σκάνδαλο χρηματισμού του Πλατινί από τον Μπλάτερ και η κρατική εξουσία άδραξε την ευκαιρία για ευθεία παρέβαση στην αυτονομία της λειτουργίας του αθλήματος. Τώρα, όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πώς θα αντιμετωπίσει άραγε τώρα ο Κοντονής τον Ινφαντίνο εν όψει και του νέου αθλητικού νομοσχέδιου; Θα προσπαθήσει να ακουμπήσει τους παράγοντες; Δεν είναι πια απλώς ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, θέση την οποία κατέλαβε τώρα ο κολλητός του ο Θόδωρος, αλλά ο διοικητικός ηγέτης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Επικεφαλής της ΦΙΦΑ τέθηκε ουσιαστικά ένας «δικός μας άνθρωπος» και θα είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε υπουργό να παρέμβει με νόμους στο ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο. Το είπα από την πρώτη στιγμή, η εκλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου στο τιμόνι της ΦΙΦΑ κάνει τα όνειρά τους, εφιάλτες. Και το σχολίασα, μάλιστα, στο facebook, σ' ένα ποστ που ανέβασε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Μαζαράκης από τη νίκη του Ινφαντίνο, κι εκείνος μου απάντησε «Σωστό».
Δεν προβάλει τίποτε στον ορίζοντα που να προμηνύει αλλαγή δεδομένων σε σχέση με τις εκλογές της ΕΠΟ τον προσεχή Οκτώβριο, παρά τα ευχολόγια και τις επιθυμίες που έχουν εκφραστεί από ορισμένους. Κάποιοι λένε πως είναι ακόμη νωρίς, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν μπας και είναι πολύ αργά...
Η εκλογή Ινφαντίνο έσβησε οριστικά τις όποιες ελπίδες υπήρχαν από πολλούς για αλλαγή διοικητικής «φρουράς» στην ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πιο πιθανό, δηλαδή, είναι ο Γκιρτζίκης να μην έχει καν αντίπαλο στις εκλογές και εν τέλει να το παίξουν ...φιλικό με τον Βούρβαχη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο