Ο Μαγκντί Τολμπά όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ |
ΜΑΓΚΝΤΙ ΤΟΛΜΠΑ
Ο Αιγύπτιος μέσος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και είχε μια καλή παρουσία στο πρωτάθλημα. Παίκτης με πολύ φιλότιμο, βοηθούσε την ομάδα του τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά αφού διέθετε πείσμα, αντοχή στο παιχνίδι του αλλά και καλή τεχνική κατάρτιση που του επέτρεπε να μοιράζει σωστά την μπάλα.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Αιγύπτου την Ζάμαλεκ και το καλοκαίρι του 1989 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Στον «δικέφαλο του βορρά» έμεινε 4 χρόνια όπου κυρίως τα 2 πρώτα ήταν βασικός και βοήθησε πολύ την ομάδα του. Ήταν μέλος του ΠΑΟΚ το 1992 όπου οι Θεσσαλονικείς έφτασαν στον τελικό του Κυπέλλου αλλά δεν είχε παίξει στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Από τον ΠΑΟΚ έφυγε το 1993 και πήγε στην Λέφσκι Σόφιας.
Συνέχισε στην Ανόρθωση και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα του όπου έπειξε με την Αλ Αχλί και την Ισμαΐλι μέχρι το 1999. Στην εθνική ομάδα της Αιγύπτου είχε 24 συμμετοχές και 1 γκολ και έπαιξε στο Μουντιάλ του 1990.
ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ
Ο Γιάγια Τουρέ αποφέυγει τον Ρομπίνιο της Ρεάλ |
Επαγγελματικά το ποδόσφαιρο το ξεκίνησε στο Βέλγιο και την Μπέβερεν, ενώ έπαιξε και στην Μέταλουργκ Ντόνετσκ πριν έρθει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό το 2005. Στην ομάδα του Πειραιά ήταν από τα αστέρια της στο νταμπλ που κατέκτησε το 2006 και με τις εμφανίσεις του έκανε γνωστό το όνομα του στην Ευρώπη.
Το καλοκαίρι του 2006 πήγε στην Μονακό κι ένα χρόνο αργότερα τον πήρε η Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2009. Τα τελευταία χρόνια παίζει στην Αγγλία με την Μάντσεστερ Σίτι. Έχει 95 συμμετοχές και 19 γκολ με την εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού με την οποία έπαιξε σε 3 Μουντιάλ (2006, 2010, 2014).
ΝΤΑΝΙΕΛ ΤΣΕΖΑΡΕΚ
Σπουδαία καριέρα στον Αστέρα Τρίπολης έκανε ο Ντάνιελ Τσέζαρεκ |
Στην Ελλάδα τον έφερε το 2004 ο Ακράτητος και άμεσως έγινε το βαρύ πυροβολικό της ομάδας των Άνω Λιοσίων. Ακολούθησε το Αιγάλεω και το 2007 πήγε στον Αστέρα Τρίπολης ο οποίος μόλις είχε ανέβει στην μεγάλη κατηγορία. Στην Αρκαδία ο Τσέζαρεκ πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του και βοήθησε την ομάδα του να καθιερωθεί στους μεγάλους. Μάλιστα με 26 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Αστέρα στο πρωτάθλημα. Τελευταίος του σταθμός στην Ελλάδα ήταν ο Άρης στον οποίο έμεινε μέχρι το 2012 όταν και πήγε στην Μακάμπι Χάιφα. Πλέον αγωνίζεται και πάλι στην πατρίδα του με την Ριέκα.
ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΣΙΡΙΛΟ
Ο Μπρούνο Τσιρίλο υπήρξε αμυντικός ηγέτης της ΑΕΚ |
Το 2005 τον έφερε στην χώρα μας η ΑΕΚ και για 2 χρόνια ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο κέντρο άμυνας των «κιτρινόμαυρων». Ήταν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ομάδας, αλλά το 2007 έφυγε για να συνεχίσει στην Λεβάντε. Στην Ισπανία δεν τα κατάφερε και γύρισε στην Ρετζίνα μέχρι το 2009 όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα μόνο που αυτή την φορά φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ.
Στον «δικέφαλο του βορρά» έμεινε 3 χρόνια και ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας. Το 2012 πήγε στην Αλκή Λάρνακας και από φέτος θα δοκιμάσει την τύχη του στην Γαλλία με την Μετς.
ΡΕΝΕ ΦΑΝ ΝΤΕ ΚΕΡΚΟΦ
Ο Απόλλων του 1984 με τον Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ πέμπτο όρθιο |
Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Απόλλωνας. Στην Ριζούπολη έμεινε μόνο μια σεζόν όπου είχε μια θετική παρουσία βοηθώντας την ομάδα κυρίως με την πολύ μεγάλη του προσωπικότητα. Όταν έφυγε από την Ελλάδα πήγε για λίγο στο Χονγκ Κονγκ πριν γυρίσει στην πατρίδα του και την Χέλμοντ. Στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας είχε 47 συμμετοχές με 5 γκολ και έπαιξε μαζί της σε 2 τελικούς Μουντιαλ (1974, 1978). Ακόμα έχει αγωνιστεί και σε 2 Ευρωπαϊκά (1976, 1980). Μέχρι το καλοκαίρι του 2001 όταν και ήρθε στην Ελλάδα ο Κριστιάν Καρεμπέ ήταν ο μοναδικός που αγωνίστηκε στην χώρα μας έχοντας παίξει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
ΧΟΥΑΝ ΧΙΛΜΠΕΡΤΟ ΦΟΥΝΕΣ
Αγαπημένος της «ερυθρόλευκης» εξέδρας ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες |
Στο ξεκίνημα της καριέρας του έπαιξε στην Ουρακάν και στην Χιμνάσια για να συνεχίσει στην Κολομβία όπου αγωνίστηκε με την Μιγιονάριος. Το 1986 πήγε στην Ρίβερ Πλέιτ και το Γενάρη του 1988 έχεται στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά εξελίχτηκε σε βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας και έπαιξε μαζί της στον τελικό του Κυπέλλου την ίδια χρονιά . Στο παιχνίδι εκείνο κόντρα στον Παναθηναϊκό έβαλε και τα 2 γκολ της ομάδας του σε κανονική διάρκεια και παράταση αλλά στην διαδικασία των πέναλτι νικήθηκε από τον Σαργκάνη. Παρά την απώλεια του Κυπέλλου ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αγάπησε για το πάθος που έβγαζε όταν αγωνιζόταν.
Από την Ελλάδα έφυγε το 1989 και γύρισε στην πατρίδα του και την Βελέζ Σάρσφιλντ. Είχε 4 συμμετοχές χωρίς γκολ στην εθνική Αργεντινής. Στις αρχές του 1992 η αδύναμη καρδια του σταμάτησε να χτυπαέι και έφυγε από κοντά μας μόλις στα 29 του χρόνια.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΦΟΥΣΤΕΡ
Ο Νταβίντ Φουστέρ έχει συμβάλει στις επιτυχίες του Ολυμπιακού τελευταία |
Το καλοκαίρι του 2010 ήρθε στην Ελλάδα για λογαρισμό του Ολυμπιακού και αμέσως έγινε ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία για τους «ερυθρόλευκους». Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014, 2015) και 2 Κύπελλα (2012, 2013).
ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ ΧΑΓΚΑΝ
Ο Εμπενίζερ Χάγκαν με την φανέλα του Ηρακλή |
Στην ομάδα της Μεσσηνίας είχε πολύ καλή παρουσία μέχρι το 1998 όταν και μετακόμισε στον Ηρακλή. Στον «γηραιό» πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του και ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας. Από τον Ηρακλή έφυγε το 2003 για να συνεχίσει στον συμπολίτη ΠΑΟΚ που ήταν και ο τελευταίος του σταθμός στην Ελλάδα. Ακολούθησε η Κύπρος και ο ΑΠΟΕΛ πρν γυρίσει στην πατρίδα του και την Σεκόντι Χασάκας. Στην εθνική ομάδα της Γκανας είχε 8 συμμετοχές και 1 γκολ.
ΙΜΠΡΑΪΜ ΧΑΣΑΝ
Ο Ιμπραΐμ Χασάν (αριστερά) με τον αδερφό του Χοσάμ στην Τούμπα |
Το ποδόσφαιρο το ξεκίνησε στην Αλ Αχλί στην οποία έκανε πολύ σπουδαία καριέρα μέχρι το 1990 όταν και ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ μετα και την προτροπή του συμπατριώτη του Μαγκντί Τολμπά που ήταν ήδη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στον «δικέφαλο του βορρά» έμεινε μόνο για ένα χρόνο και βοήθησε αρκετά την ομάδα του. Μαζί του ήρθε και ο δίδυμος αδερφός του Χοσάμ ο οποίος όμως δεν τα κατάφερε και τόσο καλά.
Μετά τον ΠΑΟΚ ο Χασάν συνέχισε την καριέρα τους στην ελβετική Ξαμάξ πριν γυρίσει στην πατρίδα του όπου συνέχισε να παίζει μπάλα μέχρι το 2006. Ήταν βασικό στέλεχος και στην εθνική ομάδα της Αιγύπτου με την οποία ειχε 125 συμμετοχές και 12 γκολ και έπαιξε στο Μουντιάλ του 1990.
ΡΕΝΕ ΧΕΝΡΙΚΣΕΝ
Ο Ρενέ Χένρικσεν σε ευρωπαϊκό ματς εναντίον της Πόρτο |
Στους «πράσινους» καθιερώθηκε αμέσως στο κέντρο της άμυνας και έγινε ένα από τα αστέρια της ομάδας. Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι το 2005 και φυσικά ήταν από τους πρωταγωνιστές στο νταμπλ που πήρε το «τριφύλλι» το 2004. Όταν έφυγε από την Ελλάδα επέστρεψε στην Ακαντέμισκ όπου και κρέμασε τα παπούτσια του. Έκανε σπουδαία καριέρα και στην εθνική Δανίας με την οποία είχε 66 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει. Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2002 ενώ ήταν στην αποστολή της ομάδας και το 1998. Ακόμα έπαιξε σε 2 Ευρωπαϊκά (2000, 2004).
Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο