Ο Μίλος Σέστιτς σε ντέρμπι αιωνίων |
ΜΙΛΟΣ ΣΕΣΤΙΤΣ
Ένας από τους μεγαλύτερους τεχνίτες που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παίκτης που μπορούσε να κάνει ό.τι ήθελε με την μπάλα στα πόδια και του άρεσε πάρα πολύ να ντροπλάρει τους αντιπάλους του και να προκαλεί πανζουρλισμό στις εξέδρες. Επίσης ήταν και ικανός σκόρερ αφού αρκετές φορές τελείωνε μόνος του τις φάσεις.
Γέννημα θρέμμα του Ερυθρού Αστέρα έκανε σπουδαία καριέρα στην ομάδα του Βελιγραδίου από την οποία τον πήρε ο Ολυμπιακός το 1985. Στους «ερυθρόλευκους» έγινε αμέσως από τα αστέρια της ομάδας και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Στην ομάδα του Πειραια έμεινε μόνο ενάμιση χρόνο καθώς έφυγε στα μέσα της περιόδου 1986-87 στο τέλος της οποίας ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Στην συνέχεια της καριέρας του έπαιξε σε αρκετές ομάδες στην Γιουγκοσλαβία όπως Βοϊβοντίνα, ΟΦΚ Μπέογκραντ και Ζέμουν. Πάντως η απόφαση να αντικατασταθεί τον Δεκέμβρη του 1986 από τον αστείο Καναδό Ιγκόρ Βράμπλιτς παραμένει μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία του πρωταθλήματος. Στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας είχε 21 συμμετοχές και 2 γκολ. Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1982 και στο Ευρωπαϊκό του 1984.
ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ
Πολύ όμορφη προσπάθεια από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα |
Από τα δικά του πόδια ξεκινούσαν οι επιθέσεις της ομάδας του καθώς με τις μπαλιές που έβγαζε προς τους επιθετικούς συνέβαλε στην διεκδίκηση της νίκης ενώ μπορούσε και να κρατήσει την μπάλα όταν έπρεπε. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Αμέρικα Μινέιρο και στην συνέχεια έπαιξε και στην Ατλέτικο Μινέιρο. Πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό όμως έγινε με την φανέλα της Άρσεναλ από την οποία τον πήρε ο Παναθηναϊκός το 2008. Στους «πράσινους» ο Βραζιλιάνος σίγουρα δεν έπιασε την απόδοση που είχε στην Αγγλία αλλά ήταν μια πολύτιμη μονάδα και βοήθησε πολύ στην κατάκτηση του νταμπλ το 2010.
Όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό γύρισε στην πατρίδα του κι έπαιξε με την Γκρέμιο, ενω από φέτος θα ξαναφορέσει την φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο. Έχει 93 συμμετοχές και 3 γκολ με την εθνική Βραζιλίας με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ το 2002 και αγωνίστηκε ακόμα το 2006 και το 2010.
ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ
Τζιμπρίλ Σισέ ο τελευταίος μεγάλος σταρ του Παναθηναϊκού |
Ακολούθησαν η Μαρσέιγ και η Σάντερλαντ και το καλοκαίρι του 2009 συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό. Οι εμφανίσεις του με τους «πράσινους» ήταν εκπληκτικές και ο Γάλλος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο νταμπλ που πήρε η ομάδα το 2010. Σκόραρε ασταμάτητα και οδηγούσε το «τριφύλλι» από νίκη σε νίκη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 2 φορές (2010, 2011). Σε γενικές γραμμές πάντως ήταν ένας σταρ και η κάθε του εμφάνιση είτε εντός είτε εκτός αγωνιστικών χώρων ήταν θέμα συζήτησης. Το 2011 πήγε στην Λάτσιο όπου δεν έπιασε και παραχωρήθηκε στην ΚΠΡ.
Στην συνέχεια αγωνίστηκε στην Ρωσία με την Κράσνοταρ, ενώ φέτος έπαιξε στην Μπαστιά. Στην εθνική Γαλλίας έχει 41 συμμετοχές με 9 γκολ και έπαιξε στα Μουντιάλ του 2002 και του 2010.
ΝΑΤΣΟ ΣΚΟΚΟ
Ο Νάτσο Σκόκο πανηγυρίζει ένα γκολ εις βάρος του Ολυμπιακού |
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Νιούελς Ολντ Μπόις και στην συνέχεια πήγε στην ΟΥΝΑΜ Πούμας. Από κει τον πήρε η ΑΕΚ το 2008. Στους «κιτρινόμαυρους» έμεινε 3 χρόνια και ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας και φυσικά το μυαλό της μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με την ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο το 2011 που είναι και ο τελευταίος τίτλος της ομάδας.
Την ίδια χρονιά έφυγε από την Ελλάδα και συνέχισε την καριέρα του στην Αλ Αΐν στα Αραβικά Εμιράτα. Την περσινη περίοδο έπαιξε και πάλι στην Νιούελς Ολντ Μπόις και φέτος θα παίξει στην Ιντερνασιονάλ. Στην εθνιή Αργεντινής έχει μόνο 1 συμμετοχή στην οποία όμως έβαλε 2 γκολ και μάλιστα εναντίον της Βραζιλίας.
ΟΛΕ ΣΚΟΜΠΟΕ
Ο Όλε Σκόμποε (αριστερά) με τον θρυλικό Φέρεντς Πούσκας |
Στην Ελλάδα ήρθε το 1977 για λογαριασμό του Άρη και αμέσως έγινε από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της ομάδας. Στους «κίτρινους» αγωνίστηκε μέχρι το 1980 και έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνη την χρονιά αλλά έχασε από τον Ολυμπιακό στο μπαράζ του Βόλου. Ακομα και σήμερα πάντως θεωρείτε ο πιο σημαντικός ξένος στην ιστορία της ομάδας.
Τα επόμενα χρόνια τα πέρασε μεταξύ Σκανδιναβίας και ΗΠΑ όπου έπαιξε σε Κόλντινγκ, Φορτ Λοτερντέιλ, Χιούστον και Τόρσαβν πριν επιστρέψει στον Άρη το 1984 χωρις όμως την ίδια επιτυχία. Έκλεισε την καριέρα του στην Χβιντόβρε. Στην εθνική ομαδα της Δανίας είχε 6 συμμετοχές χωρίς να βάλει κάποιο γκολ.
ΣΤΕΦΑΝ ΣΤΟΪΚΑ
Ρουμάνος μεσοεπιθετικός που είχε μια σημαντική παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα την δεκαετία του '90. Είχε καλή τεχνική και ταχύτητα, προσόντα που του επέτρεπαν να γίνεται πολύ επικίνδυνος στις επιθέσεις του. Συνήθως αγωνιζόταν στα πλάγια ενώ μπορούσε να ανταπεξέλεθει με μεγάλη επιτυχία και στον ρόλο του κρυφού κυνηγού με αποτέλεσμα να πετυχαίνει αρκετά γκολ.
Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα από την οποία τον πήρε η Λάρισα το 1991. Στην ομάδα της Θεσσαλίας είχε μια πολύ σταθερή παρουσία και ήταν από τους καλύτερους της παίκτες μέχρι το 1996. Μετά τον υποβιβασμό των «βυσσινί» ο Ρουμάνος δεν τους ακολούθησε αλλά πήγε στην Βέροια που μόλις είχε ανέβει και πέρασε κι εκεί 3 πολύ καλά χρόνια. Το 1999 έφυγε από την Ελλάδα και συνέχισε στην Στεάουα όπου η παρουσία του ήταν τυπική. Έκλεισε την καριέρα του στην Ελεκτροπούτερε Κραϊόβα. Είχε 2 συμμετοχές χωρίς γκολ στην εθνική Ρουμανίας.
ΟΜΑΡ ΤΕΤΡΑΤΖΕ
Ο Ομάρ Τετράτζε σε μια προσπάθεια του όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ |
Σε γενικές γραμμές ήταν πάικτης που ήξερε τον ρόλο του και έκανε πάντα αυτό που έπρεπε χωρίς περιττές ενέργειες. Η Ντιναμό Τιφλίδας ήταν η πρώτη ομάδα στην καριέρα του για να ακολουθήσουν η Ντιναμό Μόσχας, η Αλάνια και η Ρομα. Το 1999 ήρθε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ όπου καθιερώθηκε στην ενδεκάδα και ήταν από τους πρωταγωνιστές.
Με τον «δικέφαλο του βορρα» πήρε το Κύπελλο το 2001. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Αλάνια και μέχρι το τέλος της καριέρας του έπαιξε ακόμα στις Ανζί και Κρίλια Σοβετόβ. Αν και ήταν γεννημένος στην Γεωργία έχοντας και ελληνική καταγωγή, ο Τετράτζε μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης προτίμησε την εθνική ομάδα της Ρωσίας με την οποία είχε 37 συμμετοχές και 1 γκολ. Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1994 και στο Ευρωπαϊκό του 1996 όπου έβαλε και το μοναδικό του γκολ σε διεθνές παιχνίδι.
ΡΑΦΙΚ ΤΖΙΜΠΟΥΡ
Ο Ράφικ Τζιμπούρ με την φανέλα της ΑΕΚ |
Στην συνέχεια αγωνίστηκε στην Λα Λουβιέρ και από κει ήρθε στην Ελλάδα το 2005 για λογαριασμό του Εθνικού Αστέρα. Αν και δεν έμεινε πολύ στην Καισαριανή ο Τζιμπούρ έγινε το βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας. Συνέχισε με ανάλογη επιτυχία την καριέρα του σε Ατρόμητο και Πανιώνιο και το 2008 πήγε στην ΑΕΚ όπου συνέχισε να φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Στην «ένωση» έμεινε μέχρι τον Γενάρη του 2011 όταν και πήγε στον Ολυμπιακό.
Στην ομάδα του Πειραιά κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013) και 2 Κύπελλα (2012, 2013), ενώ ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2013. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Τουρκία και Κύπρο.
ΤΖΙΟΒΑΝΙ
Ο Τζιοβάνι σε αγώνα με την Λιόν για το Τσάμπιονς Λιγκ |
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Τάκα Λουζ και στην συνέχεια έπαιξε σε πολλές ομάδες στην πατρίδα του με σημαντικότερη όλων την Σάντος. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Μπαρτσελόνα όπου στην αρχή είχε σταθερή θέση στην ενδεκάδα αλλά σιγά σιγά την έχασε και το καλοκαίρι του 1999 ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Με τα ερυθρόλευκα έκανε πράματα και θαύματα και οδήγησε την νέα του ομάδα στην κατάκτηση 5 πρωταθλημάτων (2000, 2001, 2002, 2003, 2005) ενώ πήρε και το Κύπελλο το 2005. Επίσης το 2004 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ.
Όταν έφυγε από τον Ολυμπακό γύρισε στην Σάντος και μέχρι το τέλος της καριέρας του έπαιξε σε αρκετες ομάδες ανάμεσα στις οποίες ήταν και ο Εθνικός από τον οποίο είχε ένα μικό πέρασμα τη σεζόν 2006-07. Στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας είχε 20 συμμετοχές με 6 γκολ και έπαιξε για λίγο στο Μουντιάλ του 1998.
ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ
Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σηκώνει ένα από τα πολλά πρωταθλήματα του |
Πρώτη του ομάδα ήταν η Ραντνίτσκι Κραγκούγιεβατς και στην συνέχεια αγωνίστηκε σε Σπάρτακ Σουμπότιτσα και Ερυθρό Αστέρα. Το καλοκαίρι του 1993 τον έφερε στην Ελλάδα ο Πανηλειακός τον οποίο και βοήθησε να ανέβει στην Α' Εθνική το 1995. Αφού είχε εντυπωσιάσει στον Πύργο το 1996 φόρεσε την φανέλα του Ολυμπακού και εξελίχτηκε σε ηγέτη και τον μεγάλο αρχηγό της ομάδας που κυριάρχησε τα επόμενα χρόνια.
Ειναι ο παίκτης με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία καθώς έχει πάρει 12 (1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009). Ακόμα σήκωσε και 5 Κύπελλα (1999, 2005, 2006, 2008, 2009). Στην εθνική ομάδα της Σερβίας έπαιξε 37 φορές και έβαλε 1 γκολ ενώ αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2006.
Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο