Είναι κυβερνητική εππιλογή το Grexit στο ποδόσφαιρο ή καπρίτσιο του Κοντονή; |
Του Παύλου Γερακάρη
Χωρίς υπερβολή ο από τριμήνου προκαθήμενος του αθλητισμού «οραματίζεται» την πλήρη και σε βάθος κάθαρση και εξυγίανση ενός χώρου που πλήττεται εδώ και δεκαετίες από μια βαθιά ηθική και αξιακή κρίση. Μπορεί οι αναφορές περί αναγκαίας τομής, που με έμφαση αναδεικνύει σε δηλώσεις του να έχουν βάση, όμως η πρακτική εφαρμογή των αναφερομένων «ιδεών» είναι εκτός τόπου και χρόνου.
ΚΑΙ δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ο εκ Ζακύνθου πολιτικός και έμπειρος νομικός ότι θα μπορέσει να πείσει ή και να πιέσει τους ιθύνοντες της FIFA και της UEFA για τις καλές του προθέσεις. Ότι δηλαδή δεν είναι καν στις σκέψεις του να παρέμβει στο «αυτοδιοίκητο» της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Τα «τσακάλια» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που θα εκπροσωπηθούν από τον Gianni Infantino Γ.Γ. της UEFA,την προσεχή Δευτέρα κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω στα όσα ήδη έχουν ανακοινώσει. Άλλωστε στην επιστολή, που έστειλαν από κοινού FIFA και UEFA, τονίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι «δια της παρούσης σας πληροφορούμε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υιοθετηθεί όπως προτείνεται, δεν μας μένει καμία άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουμε την υπόθεση στα οικεία όργανα της FIFA και της UEFA για άμεσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της ΕΠΟ που σημαίνει ότι θα απολέσει ΟΛΑ τα δικαιώματα του μέλους, με ότι αυτό συνεπάγεται».
ΜΕ λίγα λόγια το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλες της εκφάνσεις του (συμμετοχή εθνικών και συλλογικών ομάδων σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, διαιτησία, σχολές προπονητών, χορηγικά προγράμματα ανάπτυξης, μεταγραφές ελλήνων και ξένων κλπ), εξαφανίζεται από το διεθνή ποδοσφαιρικό χάρτη και θα κινείται όπως περίπου συμβαίνει σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη!
Η άγνοια κινδύνου του κυρίου υφυπουργού είναι προφανής και το ρίσκο που παίρνει και ο ίδιος και συνολικά η Κυβέρνηση χτυπάει κόκκινο. Έχουμε κατά καιρούς ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, με αρκετούς προκατόχους του κ. Κοντονή, οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε ταπεινωτικές έως εξευτελιστικές υπαναχωρήσεις, όταν η FIFA έδειξε τα δόντια της σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αφορούσαν το εκλογικό σύστημα, την αθλητική δικαιοσύνη, τον εσωτερικό πειθαρχικό έλεγχο, τη διαιτησία και άλλα θέματα, που -κατά τη γνώμη- τους προσέκρουαν στο αυτοδιοίκητο. Και βέβαια καμία ενοχή δεν είχαν αν παραβιαζόταν το εσωτερικό δικαιακό σύστημα, ακόμα και η συνταγματική τάξη.
ΠΡΕΠΕΙ τελικά να αντιληφθεί ο κ. υφυπουργός ότι δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά, αφού ένα grexit στο ποδόσφαιρο θα σημάνει οικονομική καταστροφή και για μια ολόκληρη επαγγελματική τάξη, χιλιάδων ανθρώπων, που θα πληγεί βάναυσα από μια τέτοια εσωστρεφή κυβερνητική επιλογή.
Είναι όμως κυβερνητική επιλογή ή ένα υπουργικό καπρίτσιο; Κανένας δεν αμφιβάλει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε παρακμιακή φάση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να του βάλουμε και την ταφόπλακα της διεθνούς απομόνωσης. Ακόμα ο φίλαθλος κόσμος θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο. Είναι μια ψυχολογική διαφυγή μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που βιώνει η ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία.
Όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, καλά θα πράξει ο κ. Κοντονής να ρωτήσει τουλάχιστον κάποιον από τους κ.κ Φλωρίδη, Λιάνη, Φούρα, Ιωαννίδη, Ορφανό, την κυρία Πετραλιά, που είχαν την «ατυχή έμπνευση» ως υφυπουργοί Αθλητισμού να πάνε «απέναντι» στη FIFA και την UEFA για το αυτοδιοίκητο.
Θα πληροφορηθεί, από πρώτο χέρι, ΤΙ σημαίνει άτακτη και άνευ όρων οπισθοχώρηση. ΤΙ θα πει de facto επικράτηση ενός «προκλητικού ξένου παράγοντα» μπροστά στον οποίο οι τοκογλύφοι της τρόικα και τα «γεράκια» του ΔΝΤ, θυμίζουν παιδικές χαρές…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο