Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (29)

Ο Ίμρε Μπόντα ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βόλου
Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του μεγάλου αφιερώματος της «ΦS» στους κορυφαίους.

ΙΜΡΕ ΜΠΟΝΤΑ

Ήρθε σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80, όμως εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του. Ο Ούγγρος επιθετικός ήταν ένας ποδοσφαιριστής με πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση του γκολ. Δυνατός και γρήγορος αλλά κυρίως με πολύ καλή αντίληψη ήξερε πως πρεπει να κινηθεί μέσα στο γήπεδο έτσι ώστε να βρεθεί σε θέση για γκολ. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ΜΤΚ Βουδαπέστης και στην συνέχεια πήγε στην Βάσας. Από κει τον πήρε το 1988 ο Ολυμπιακός Βόλου και τον έφερε στα μέρη μας.

Οι Βολίωτες που μόλις είχαν επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία βρήκαν στο πρόσωπο του Μπόντα τον εκτελεστή που θα τους κρατούσε στην Α' Εθνική με τα γκολ του. Όπως και έγινε με τον Ούγγρο μάλιστα στο πρωτάθλημα του 1989 να αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ. Το 1990 πήγε στον ΟΦΗ αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια και μετά από 1 χρόνο επέστρεψε στον Βόλο. Στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είχε 8 συμμετοχές και 3 γκολ.

ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΠΟΡΕΛΙ

Ο Χουαν Χοσέ Μπορέλι όταν έπαιζε στον Παναθηναϊκό
Ένας ακόμα Αργεντινός μέσος που έκανε πολύ σημαντική καριέρα στην Ελλάδα. Ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Αργεντινής στο ξεκίνημα της καριέρας του. Παίκτης με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση μπορούσε να κουμαντάρει το παιχνίδι της ομάδας του με τις ενέργειες του. Πολύ καλός διεμβολιστής αλλά και πασέρ, ενώ διέθετε και πολύ καλό σουτ χάρη στο οποίο έβαζε και αρκετά γκολ.

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην Ρίβερ Πλέιτ και το 1991 τον πήρε ο Παναθηναϊκός. Στους «πράσινους» έγινε ο εγκέφαλος στην μεσαία γραμμή της ομάδας και την βοήθησε να φτάσει στην κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων (1995, 1996) και 3 Κυπέλλων (1993, 1994, 1995). Επίσης ήταν από τους κορυφαίους του Παναθηναϊκού στην πορεία του μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996. Όταν έφυγε από την Ελλάδα αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες όπως Οβιέδο, Σαν Λορέντσο, Ρίβερ Πλέιτ και άλλες. Στο τέλος της καριέρας του γύρισε στην Ελλάδα και φόρεσε για λίγο την φανέλα του Ακράτητου. Έχει 7 συμμετοχές χωρίς γκολ στην εθνική ομάδα της Αργεντινής.

ΚΡΕΓΚ ΜΠΡΟΥΣΤΕΡ

Ο Κρεγκ Μπρούστερ με την φανέλα του Ιωνικού
Ο Σκωτσέζος επιθετικός αγωνίστηκε την δεκαετία του '90 στην Ελλάδα και είχε μια πολύ καλή παρουσία. Κλασσικό σέντερ φορ της βρετανικής σχολής ο Μπρούστερ ήταν ψηλός, δυνατός και με πολύ μεγάλη έφεση στο ψηλό παιχνίδι. Δύσκολα έχανε μονομαχία στον άερα ενώ μπορουσε να σκοράρει και με το πόδι αφού διέθετε πολύ δυνατό σουτ.

Η πρώτη του ομάδα ήταν η Φόρφαρ, επίσης έπαιξε στις Ρέιθ Ρόβερς και Νταντί Γιουνάιτεντ πριν έρθει στην Ελλάδα το 1996 για λογαριασμό του Ιωνικού. Τα χρόνια του στην ομάδα της Νίκαιας ήταν τα καλύτερα της καριέρας του, αλλά και τα καλύτερα στην ιστορία της ομάδας. Με τον Σκωτσέζο να σκοράρει κατά βούληση ο Ιωνικός βγήκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου το 2000.

Το 2001 επέστρεψε στην πατρίδα του και έγινε ένας γυρολόγος πολυτελείας φορώντας την φανέλα πολλών ομάδων όπως Χιμπέρνιαν, Ντάνφερμλιν, Ίνβερνες, Αμπερντίν και Ρος Κάουντι.

ΝΙΚΟΛΑ ΝΙΚΙΤΣ

Ο Βόσνιος στην καταγωγή Νίκολα Νίκιτς ήταν ένας μεσοεπιθετικός που έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα στην δεκαετία του '80. Παίκτης με πολύ καλή τεχνική ήταν πολύ επικίνδυνος με την μπάλα στα πόδια αφού είχε πολλούς τρόπους για να την στείλει στα δίχτυα. Διέθετε πολύ καλό και τεχνικό σουτ και μεγάλη ταχύτητα στο παιχνίδι του.

Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο τα έκανε στην Μόντριτσα. Στην Ελλάδα ήρθε τον Γενάρη του 1985 όταν τον απέκτησε το Αιγάλεω από την Ζελέζνιτσαρ. Στο «Σίτι» είχε μια πολύ καλή παρουσία και το βοήθησε να παραμείνει στην κατηγορία. Την επόμενη περίοδο όμως έφυγε και πήγε στον Άρη όπου απογείωσε την καριέρα του. Έγινε αμέσως ο ηγέτης στην επίθεση των «κίτρινων» με τα πολλά και κρίσιμα γκολ που έβαζε. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο καθώς συνήθιζε να σκοράρει στα ντέρμπι. Το 1987 έπαιξε για λίγο χωρίς επιτυχία στον ΠΑΟΚ και μετά γύρισε στην Ζελέζνιτσαρ.

ΧΕΝΡΙΚ ΝΙΛΣΕΝ

Ο Χένρικ Νίλσεν περιτριγυρισμένος από μικρούς φίλους της ΑΕΚ
Ο Χένρικ Νίλσεν θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν ένας διάτοντας αστέρας. Ήταν άγνωστος όταν ήρθε στην Ελλάδα, έλαμψε εκτυφλωτικά για ένα διάστημα και μετά έφυγε όπως ήρθε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δαιμόνιος επιθετικός με πολύ καλή αίσθηση του γκολ μπορούσε να σκοράρει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και να δώσει στην ομάδα του πολύτιμες νίκες. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Β93 Κοπεγχάγης και το 1987 τον έφερε στην χώρα μας η ΑΕΚ.

Με τον δικέφαλο αετό στο στήθος ο Νίλσεν άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως και να βάζει το ένα γκολ μετά το άλλο. Το επιθετικό του κρεσέντο μάλιστα είχε σαν αποτέλεσμα να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1988. Την επόμενη περίοδο όπου στο τέλος η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα ο Νίλσεν έμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη όταν και πήγε στον Ηρακλή όπου δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Το 1989 συνέχισε την καριέρα του στην Φενερμπαχτσέ. Στην συνέχεια αγωνίστηκε και στην Λιλ πριν κλείσει την καριέρα του στην Μπρόντμπι.

ΜΑΡΤΙΝ ΝΟΒΟΣΕΛΑΤΣ

Ο «Μπεκενμπάουερ των φτωχών» Μάρτιν Νοβοσέλατς
Τον αποκάλεσαν «Μπεκενμπάουερ των φτωχών» και δεν είχαν άδικο. Ο Κροάτης ήταν ένα από τα καλύτερα λίμπερο, αν όχι το καλύτερο που αγωνίστηκαν στον ελληνικό πρωτάθλημα. Παίκτης με αρχοντικό στυλ κάλυπτε όλους τους χώρους και ήταν πάντα εκεί που έπρεπε για να δώσει την λύση. Επίσης μπορούσε να ξεκινήσει από πίσω τις επιθέσεις της ομάδας του χάρη στις πολύ καλές μακρινές μπαλιές που επιχειρούσε. Γενικά ήταν μια εγγύηση για τα μετόπισθεν μιας ομάδας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντιναμό Βινκόβτσι για να παίξει αργότερα στην Βοϊβοντίνα και στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Το 1979 τον απέκτησε ο Ολυμπιακός και αμέσως ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην νέα του ομάδα. Έδεσε την άμυνα και την έκανε την καλύτερη στην χώρα της εποχή εκείνη και βοήθησε τα μέγιστα για να πάρει ο Ολυμπιακός 3 πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982) και το Κύπελλο το 1981. Η παρουσία του στην ομάδα ήταν τέτοια που ο κόσμος τον λάτρεψε όσο λίγους, ενώ δεν είναι υπερβολη να πούμε ότι στοίχειωσε για χρόνια την θέση του κεντρικού αμυντικού στον Ολυμπιακό. Έκλεισε την καριέρα του εκεί που την ξεκίνησε δηλαδή στην Ντιναμό Βινκόβτσι. Είχε 4 συμμετοχές και κανένα γκολ στην εθνική Γιουγκοσλαβίας.

ΛΑΓΙΟΣ ΝΤΕΤΑΡΙ

Ο Λάγιος Ντέταρι κοντρολάρει προ του Νιόμπλια
Ο ερχομός του στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 προκάλεσε πάταγο. Την εποχή εκείνη ο Τύπος τον χαρακτήριζε σαν τον κορυφαίο Ευρωπαίο επιτελικό μέσο και το όνομα του ακουγόταν για πολλές ομάδες. Ο Ντέταρι είναι ουσιαστικά ο τελευταίος σπουδαίος που ανέδειξε η μεγάλη των Μαγυάρων σχολή. Εκπλήκτικός τεχνίτης μπορούσε με τις ντρίπλες του τις πάσες του και γενικά τις επινοήσεις του να διαλύσει οποιαδήπτε άμυνα. Επίσης ήταν και δεινός σκόρερ.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε στην Χόνβεντ. Στην Ελλάδα ήρθε το 1988 όταν και τον απέκτησε ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά από την Άιντραχτ. Στα δύο χρόνια που έπαιξε στην χώρα μας ήταν ο ηγέτης των «ερυθρόλευκων» κατακτώντας μαζί τους το Κύπελλο το 1990. Το σκάνδαλο Κοσκωτά και η διοικητική ανυπαρξία της ομάδας δεν του επέτρεψαν να προσφέρει περισσότερα και το 1990 έφυγε για την Ιταλία και την Μπολόνια. Στην συνέχεια της καριέρας του έπαιξε σε δάφορες ομάδες όπως Ανκόνα, Ξαμάξ, Σεν Πόλτεν, Φερεντσβάρος και Τζένοα. Στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είχε 61 συμμετοχές και 13 γκολ και έπαιξε στο Μουντιάλ του 1986.

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΟΚΟΝΣΚΙ

Άψογο στυλ από τον Μίροσλαβ Οκόνσκι
Ένας από τους καλύτερους οργανωτές που έπαιξαν στην Ελλάδα ο Πολωνός διέπρεψε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές αυτής του '90. Ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική, αντίληψη στο παιχνίδι του και πολύ μεγάλή σοβαρότητα. Όλες του οι κινήσεις ήταν μετρημένες και δύσκολα έκανε το λάθος. Έτσι βοηθούσε και τους συμπαίκτες του να γίνονται καλύτεροι. Επισης ήταν και πολύ ικανός στο σκοράρισμα. Έπαιξε στην Λεχ Πόζναν, την Λέγκια και το Αμβούργο πριν έρθει στην Ελλάδα το 1988 για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Στην ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας ανέλαβε ηγετικό ρόλο και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθληματος το 1989. Φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα μέχρι το 1991 όταν στα 33 του πια κρίθηκε ότι δεν είχε κάτι άλλο να προσφέρει. Μπορεί να έφυγε έτσι από την ΑΕΚ αλλά δεν έφυγε από την Ελλάδα αφού την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στην Κόρινθο που είχε επιστρέψει στην Α' Εθνική. Όταν έφυγε από την Κόρινθο επέστρεψε στην πατρίδα του και την Λεχ Πόζναν. Είχε 29 συμμετοχές και 2 γκολ στην εθνική Πολωνίας. 

ΠΕΡΣΙ ΟΛΙΒΑΡΕΣ

Ο Πέρσι Ολιβάρες κοντρολάρει σε αγώνα του ΠΑΟΚ
Αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο της άμυνας και ήταν ένας από τους καλύτερους σ' αυτή τη θέση που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πολύ γρήγορος και με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση ο Περουβιανός έγραψε την δική του ιστορία στην Α' Εθνική. Αποτελεσματικός τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα όπως άλλωστε κάθε πλάγιος μπακ που σέβεται τον εαυτό του. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Σπόρτινγκ Κριστάλ. Πριν έρθει στην Ελλάδα έπαιξε σε πάρα πολλές ομάδες με κυριότερες τις Τενερίφη, Νυρεμβέργη και Ροζάριο Σεντράλ.

Το 1997 λοιπόν τον φέρνει στην Ελλάδα ο ΠΑΟΚ και στον «δικέφαλο του βορρά» καθιερώθηκε αμέσως και έγινε από τους κορυφαίους στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με τον ΠΑΟΚ προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού που τον ενέταξε στο δυναμικό του το 1999. Τα πράσινα τα φόρεσε για 2 χρόνια και είχε κι εκεί μια πολύ καλή παρουσία. Όταν έφυγε από την χώρα μας άρχισε και πάλι την νομαδική ζωή καθώς σε 4 χρόνια άλλαξε 4 ομάδες. Στην εθνική του Περού είχε 83 συμμετοχές και έβαλε 1 γκολ.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΟΛΙΖΑΝΤΕΜΠΕ

Ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε πανηγυρίζει ένα γκολ με τον Παναθηναϊκό
Γεννημένος στην Νιγηρία πολιτογραφήθηκε Πολωνός και έκανε μεγάλη καριέρα στην νέα του πατρίδα. Επιθετικός με πολύ καλά στοιχεία οπως καλή τεχνική, ταχύτητα, αίσθηση του χώρου και μεγάλη αντίληψη μπορούσε να εκμεταλλευτεί ακόμα και την πιο μικρή ευκαιρία και να βάλει γκολ. Ήταν σε γενικές γραμμές ο παίκτης που στα δύσκολα αναλάμβανε να πάρει πάνω του την ομάδα και να την ξελασπώσει. Άρχισε την μπάλα στην Νιγηρία και συγκεκριμένα στην Τζάσπερ Γιουνάιτεντ. Στην συνέχεια όμως πήγε στην Πολώνία όπου έκανε σπουδαία καριέρα στην Πολόνια Βαρσοβίας. Από κει τον έφερε στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός το 2001 και η μεταγραφή αυτή αποδείχτηκε πάρα πολύ καλή.

Με πρώτο βιολί τον Ολιζαντέμπε ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ το 2004. Από τους «πράσινους» έφυγε το 2005 για ένα σύντομο χωρίς επιτυχία πέρασμα από την Αγγλία και την Πόρτσμουθ. Στην συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα όπου έπαιξε λίγο στην Ξάνθη. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε πολλές ομάδες ενω η χάρη του έφτασε μέχρι την Κίνα. Έκλεισε την καριέρα του στην Βέροια το 2012. Στην εθνική ομάδα της Πολωνίας είχε 25 συμμετοχές με 11 γκολ και αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2002.

Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.

Σχόλια