Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (25)

Ο Νέτο Γκουερίνο από τους καλύτερους ξένους του ΠΑΟΚ
Συνεχίζουμε για μία ακόμα μέρα το μεγάλο αφιέρωμα της «ΦS» στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές (Έλληνες και ξένους) που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ΝΕΤΟ ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ

Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός ο οποίος πέρασε όλη σχεδόν την καριέρα του στην Ελλάδα και συνέδεσε το όνομα του με το πρωτάθλημα της χώρας μας στις δεκαετίες του '70 και του '80. Ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Πολύ ικανός να κρατάει την μπάλα στα πόδια του και να αναστατώνει τις αντίπαλες άμυνες ενώ ήταν και πολύ καλός σκόρερ χάρη στο θαυμάσιο σουτ που διέθετε τόσο σε δύναμη όσο και σε τεχνική.

Στην πατρίδα του αγωνίστηκε στην Ατλέτικο Μινέιρο και την Νασιονάλ μέχρι το 1974 όταν και συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης έδεσε αρμονικά με τους υπόλοιπους και έγινε ένας από τους κορυφαίους παίκτες της. Βοήθησε πάρα πολύ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1976 και γενικότερα στην πολύ καλή παρουσία του ΠΑΟΚ εκείνα τα χρόνια. Στην Τούμπα έμεινε μέχρι το 1983 όταν και πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΕΜΠΕ

Ο Ντέιβιντ Εμπέ όταν έπαιζε στην Λάρισα
Ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Καμερουνέζος ήταν πολύ γρήγορος με σωστές τοποθετήσεις και πολύ ανεπτυγμένη την αισθηση του γκολ. Επίσης είχε και καλή τεχνική η οποία δυσκόλευε τους αντιπάλους του να τον αντιμετωπίσουν. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ρασίνγκ Μπαφούσαμ στο Καμερούν και μετά από ένα πολύ μικρό πέρασμα από την Μπελενένσες ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας το 1994.

Στους «βυσσινί» εξελίχτηκε στο βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας και ήταν τα δικά του γκολ που βοήθησαν ώστε να μην πέσει κατηγορία. Στη Θεσσαλία έμεινε μια χρονιά ακόμα με λιγότερο καλή απόδοση όμως και δεν μπόρεσε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Όταν έφυγε από την Λάρισα γύρισε όλο τον κόσμο παίζοντας σε διάφορες ομάδες αλλά σε καμία δεν μπόρεσε να στεριώσει. Στην εθνική ομάδα του Καμερούν έχει 14 συμμετοχές και 5 γκολ και αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1994.

ΖΟΕΛ ΕΠΑΛΕ

Στον Ηρακλή είχε την καλύτερη του παρουσία ο Ζοέλ Επαλέ
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες του πρωταθλήματος μας καθώς στα μέρη μας έχει διανύσει τα περισσότερα από τα ποδοσφαιρικά του χρόνια. Ένα πραγματικό μηχανάκι στον χώρο της μεσαίας γραμμής με πολύ μεγάλη αντοχή και ταχύτητα ήταν πάντα εκεί που έπρεπε για να βοηθήσει την ομάδα του τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, ενώ συχνά σκόραρε κιόλας παίζοντας σαν κρυφός κυνηγός.

Πρώτη του ομάδα ήταν η Ούνιον Ντουάλα στην πατρίδα του το Καμερούν. Στην Έλλαδα τον έφερε το 1998 ο Εθνικός. Στον Πειραιά έμεινε 2 χρόνια με καλές εμφανίσεις πριν πάει στην συνέχεια στην Παναχαϊκή και μετά στον Άρη. Η στεαθερή του απόδοση προκάλεσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και το 2003 ντύθηκε στα πράσινα.

Στο «τριφύλλι» πάντως δεν μπόρεσε να καθιερωθεί και το 2005 υπέγραψε στον Ηρακλή όπου και αναγεννήθηκε. Στον «γηραιό» έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του και ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Το 2007 συνέχισε την καριέρα του στην Μπόχουμ, αλλά το 2010 επέστρεψε στον Ηρακλή χωρίς επιτυχία αυτή την φορά. Έχει 31 συμμετοχές και 2 γκολ με την εθνική του Καμερούν με την οποία έπαιξε στο Μουντιάλ του 2002.

ΜΑΡΤΟΝ ΕΣΤΕΡΧΑΖΙ

Ο Μάρτον Εστερχάζι με τον Βλάχο σε ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού
Eπιθετικός από την Ουγγαρία ο οποίος έδωσε άλλη φινέτσα στην Α' Εθνική. Τεχνίτης ποδοσφαιριστής με φαντασία στο παιχνίδι του ήταν πολύ καλός τόσο στην δημιουργία όσο και στην εκτέλεση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας σύγχρονος επιθετικός που δεν κάνει μόνο μία δουλειά στο γήπεδο και παίρνει την ομάδα στις πλάτες του. Στην πατρίδα του αγωνίστησε σε δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες την Φερεντσβάρος και την Χόνβεντ πριν έρθει στην Ελλάδα το 1984 για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Με τον δικέφαλο στο στήθος αγωνίστηκε για 3 χρόνια και παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πάρει κάποιο τίτλο ήταν από τους καλύτερους που έπαιζαν στο πρωτάθλημα μας. Το 1987 πήγε στον Παναθηναϊκό αλλά εκεί η παρουσία του ήταν απογοητευτική και πριν βγει η σεζόν έφυγε. Ήταν βασικός και στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας όπου είχε 29 συμμετοχές και 11 γκολ, ενώ έπαιξε και στο Μουντιάλ του 1986.

ΦΑΜΠΙΑΝ ΕΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

Ο Φαμπιάν Εστογιανόφ στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης
Ουρουγουανός επιθετικός με πολύ καλά ποδοσφαιρικά στοιχεία που άφησε κι αυτός πολύ καλές εντυπώσεις από το πέρασμα του στην χώρα μας. Ο Εστογιανόφ είναι ένας παίκτης από αυτούς που ξεσηκώνουν τον κόσμο με τις ενέργειες τους. Καλός τεχνίτης με φαντασία στο παιχνίδι του και την ικανότητα να πετυχαίνει πολλά και θεαματικά γκολ.

Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες στην Ουρουγουάη (Φένιξ, Πεναιρόλ) και την Ισπανία (Λα Κορούνια, Κάδιθ, Βγιαδολίδ), πριν τον αποκτήσει ο Πανιώνιος το 2008. Στα δύο χρόνια που αγωνίστηκε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης είχε πολύ καλή απόδοση και ήταν από τους αγαπημένους της εξέδρας.

Στην τρίτη του σεζόν πάντως δόθηκε δανεικός στην Πενιαρόλ η οποία το 2012 πήρε και τα δικαιώματα του. Στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης έχει 31 συμμετοχές και 4 γκολ.

ΒΕΛΙΜΙΡ ΖΑΕΤΣ

Ο Βέλιμιρ Ζάετς σε μια από τις γνωστές επελάσεις του
'Ενας από τους κορυφαίους ξένους που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα ο Κροάτης αμυντικός μέσος κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα την δεκαετία του '80. Ποδοσφαιριστής με αρχοντικό στυλ αποτελούσε την ήρεμη δύναμη στην ενδεκάδα της ομάδας του και αυτός που αναλάμβανε να την οδηγήσει όταν τα πράγματα δυσκόλευαν. Μπορούσε να ανταπεξέλθει τόσο σε ρόλο λίμπερο όσο και αμυντικού χαφ ενώ είχε την τεχνική να διοργανώνει το παιχνίδι από πίσω με τις πολύ καλές μακρινές του πάσες αλλά και τις επελάσεις του. Έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ πριν έρθει το 1984 στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Στους «πράσινους» έγινε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση και ουσιαστικά αυτός από τον οποίο ξεκινούσαν όλες οι επιθέσεις της ομάδας. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1986 και δύο Κύπελλα (1986, 1988), επίσης ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του 1985 που έφτασε στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1988. Είχε 36 συμμετοχές και 1 γκολ στην εθνική της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και έπαιξε τόσο στο Μουντιάλ του 1982 όσο και στο Ευρωπαϊκό του 1984.

ΜΙΧΑΛ ΖΕΒΛΑΚΟΦ

Ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ μαρκάρει τον Αρσάβιν της Άρσεναλ
Πολυτάλαντος αμυντικός ο οποίος μπορούσε να καλύψει τόσο την θέση του κεντρικού όσο και του ακραίου αμυντικού. Ο Πολωνός ήταν πολύ καλός στα ατομικά μαρκαρίσματα ενώ ήξερε να κρατάει την θέση του και να μην δίνει ευκαιριες στους αντιπάλους. Πολύ σταθερός στην απόδοση του αποτελούσε εγγύηση για τα μετόπισθεν.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Πολόνια Βαρσοβίας και το 1998 πήγε στο Βέλγιο όπου και στέριωσε παίζοντας σε διάφορες ομάδες όπως Μουσκρόν, Μπέβερεν και Άντερλεχτ. Το 2006 τον απέκτησε ο Ολυμπιακός και στους «ερυθρόλευκους» καθιερώθηκε αμέσως παίζοντας τόσο δεξιά όσο και στο κέντρο της άμυνας. Με την ομαδα του Πειραιά αγωνίστηκε μέχρι το 2010 και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (2007, 2008, 2009) και 2 Κύπελλα (2008, 2009).

Όταν έφυγε από την χώρα μας έπαιξε στην Τουρκία και την Ανκαραγκουτσού για να κλείσει την καριέρα του στην Λέγκια. Με την εθνική ομαδα της Πολωνίας έδωσε 102 αγώνες (ρέκορντμαν) και πέτυχε 3 γκολ ενώ είχε συμμετοχή στα Μουντιάλ του 2002 και του 2006, όπως και στο Ευρωπαϊκό του 2008.

ΠΑΡ ΖΕΤΕΡΜΠΕΡΓΚ

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Μέσος με πολύ καλή παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Σουηδός ήταν από τους παίκτες που μπορούσαν να κάνουν τα παντα μέσα στο γήπεδο. Πολύ καλός τεχνίτης και εξαιρετικός πασέρ βοηθούσε πάρα πολύ στην οργάνωση του παιχνιδιού. Επίσης συνήθιζε να μαρκάρει και να βάζει τα πόδια του στην... φωτιά, ενώ ήταν και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις των φάουλ. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Άντερλεχτ στην οποία πήγε όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Από κει τον πήρε ο Ολυμπιακός το 2000 για να αναλάβει τον ρόλο του κουμανταδόρου στην μεσαία γραμμή. Η παρουσία του στην ομάδα του Πειραιά ήταν πολύ καλή και την βοήθησε να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα (2001, 2002, 2003). Μετά από 3 πολύ ικανοποιητικα χρόνια στην Ελλάδα επέστρεψε στην αγαπημένη του Άντερλεχτ. Είχε 30 συμμετοχές και 6 γκολ στην εθνική ομάδα της Σουηδίας.

ΜΑΤΣΙΕΪ ΖΟΥΡΑΦΣΚΙ

Άψογο κοντρόλ από τον Ματσιέι Ζουράφσκι
Σπουδαίος γκολτζής ο Πολωνός είχε πολύ καλή σχέση με τα αντίπαλα διχτυα. Δυνατός και γρήγορος μπορούσε να πάρει όλες σχεδόν τις προσωπικές μονομαχίες με τους αντιπάλους αμυντικούς και να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Πριν έρθει στην Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στην Λεχ Πόζναν, την Βισλα Κρακοβίας και την Σέλτικ. Στα μέρη μας τον έφερε η Λάρισα το 2008 σε μια μεταγραφή που σίγουρα προκάλεσε αίσθηση.

Στην ΑΕΛ ο Ζουράφσκι έμεινε μόνο για μία περίοδο αλλά έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο εξελίχτηκε έτσι σε έναν από τους κορυφαίους της ομάδας. Στην εθνική ομάδα της Πολωνίας είχε 72 συμμετοχές με 17 γκολ και έπαιξε στα Μουντιάλ του 2002 και του 2006 αλλά και στο Ευρωπαϊκό του 2008.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΙΒΑΝΣΙΤΣ

Ο Αντρέας Ίβανσιτς σε ντέρμπι αιωνίων
Ένας από τους κορυφαίους Αυστριακούς τα τελευταία χρόνια είχε κι αυτός πολύ καλή παρουσία στην χώρα μας. Ποδοσφαιριστής από αυτούς που γεμίζουν με σιγουριά τους συμπαίκτες τους ο Ίβανσιτς μπορούσε να ηρεμήσει το παιχνίδι της ομάδας του αλλά και να δημιουργήσει ανάλογα με την περίσταση. Επισης ήταν ένας παίκτης ο οποίος απέφευγε τις περιττές ενέργειες. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ραπίντ Βιέννης και μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, το 2006 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Στους «πράσινους» καθιερώθηκε αμέσως και ήταν από τους πιο σταθερούς παικτες της ομάδας με αποτέλεσμα να αγαπηθεί και από τον κόσμο της. Ωστόσο δεν μπόρεσε να την οδηγήσει σε κάποιο τίτλο και το 2009 πήγε στην Μάιντς. Από φέτος θα παίζει στην Λεβάντε. Φόρεσε 60 φορές την φανέλα της εθνικής Αυστρίας και έβαλε 11 γκολ. Αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό του 2008.

Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.

Σχόλια