Γκολ και ...θέαμα |
ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΗ
Κατ ΄ αρχήν η πρεμιέρα έγινε με πολύ κόσμο να βρίσκεται ακόμα σε καλοκαιρινές διακοπές. Θα πείτε και πόσοι κατάφεραν εφέτος να πάνε στις παραλίες με την οικονομική κρίση και την ανασφάλεια, που κατατρέχει τους εργαζόμενους και 1,5 εκατομμύριο ανέργους;
Νομίζω ότι λίγο - πολύ όλο και κάπου κατόρθωσαν να ξεφύγουν οι Έλληνες. Άλλοι «θυμήθηκαν» τα χωριά τους, άλλοι βολεύτηκαν σε εξοχικά φίλων και συγγενών κι άλλοι βρήκαν κάποιες ευκαιρίες, έστω για μια «βουτιά» σε κοντινούς προορισμούς. Όμως δεν ήταν -πιστεύω- μόνο η θερινή ραστώνη που κράτησε τους φιλάθλους μακριά από τα γήπεδα τις πρώτες αγωνιστικές του εθνικού μας πρωταθλήματος.
Η αίσθησή είναι ότι οι πραγματικοί fun του αθλήματος έχουν εντελώς «ξενερώσει» με το απαράδεκτο θέαμα που μας «προσφέρουν» και οι 18 ομάδες της διοργάνωσης.
Μπορεί να είχαμε 26 γκολ την 1η αγωνιστική και 19 στη 2η , ωστόσο μπάλα δεν είδαμε... Τα γνωστά… «γιουρούσια» και οι «λόμπες», αρκετά τέρματα από στημένες φάσεις και τα απερίγραπτα λάθη των αμυντικών, κυριάρχησαν στο «θέαμα» που παρακολούθησαν οι φίλαθλοι. Όσοι ηρωικοί έσπευσαν -κατακαλόκαιρο- να πάνε στα γήπεδα για να δούνε τα ινδάλματά τους, παλιά και νέα, στη σέντρα του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου.
Το «πολλά γκολ» δεν συνάδει πάντα με την ποιότητα, ενώ δίνει το δικαίωμα σε κακοήθεις να μιλάνε για «περίεργα» αποτελέσματα.
Λόγω της μακράς θητείας μου στο χώρο μπορώ να θυμηθώ τι γινόταν παλαιότερα, στο ξεκίνημα της καινούριας περιόδου. Ήταν αδιανόητο να μη γεμίσουν ασφυκτικά γήπεδα όπως π.χ. το «Γ. Καραϊσκάκης», το ΟΑΚΑ, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Τούμπα, το Χαριλάου στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος αλλά και στις πρώτες αγωνιστικές ημέρες.
Ο κόσμος ήταν διψασμένος για να δει την ομάδα του και γινόταν μέγας χαμός με τα εισιτήρια. Δεινοπαθούσαμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι από φίλους και γνωστούς, που μας ζητούσαν επίμονα τους «βρούμε» ένα εισιτήριο! Δεν είναι υπερβολές αυτά. Υπερβολικά είναι όσα συμβαίνουν σήμερα. Να βλέπουμε μισοάδειες κερκίδες που κάποτε -και όχι πολύ παλιά- έσφυζαν από ζωή και θεατές.
Η αδιαφορία του φίλαθλου κοινού για το δημοφιλέστερο σπορ έχει κι άλλη εξήγηση: Την αποτυχημένη παρουσία των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έχει επηρεάσει βαθύτατα την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των φιλάθλων.
Ένας επίσης σημαντικός λόγος της απουσίας θεατών από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι η βία, που εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Οι οικογενειάρχες δεν πάνε, μένουν στο σπίτι και βλέπουν στην τηλεόραση τα «τεκταινόμενα», μαζί με τα παιδιά τους από την ασφάλεια του …καναπέ.
Φυσικά πάντα ισχύει -με νόμο- εδώ και μια δεκαετία η απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών. Πολλά θα μπορούσα να επικαλεστώ για την μεγάλη διαρροή στα εισιτήρια - εισπράξεις των αγώνων, της Α΄ Εθνικής κατηγορίας.
Θα κλείσω την σημερινή αναφορά μου στο άλλο μεγάλο θέμα της εποχής: Είναι η σκοτεινή ιστορία με τα «στημένα», που συνεχίζει να «σέρνεται» στη διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης. Μπορεί να ανακοινώθηκε προ ημερών το πρώτο «πακέτο» κατηγορουμένων, που θα κληθούν σύντομα ενώπιον του ακροατηρίου, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα μπροστά στο τεράστιο όγκο της πολύκροτης υπόθεσης.
Γιατί τόση καθυστέρηση με κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων που έχουν -μάλλον- διαπραχθεί;
Έχει τραυματιστεί σοβαρά η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων και βέβαια το ίδιο το άθλημα από το σκάνδαλο, σε σημείο όπου ένας ακόμα σημαντικός αριθμός ανθρώπων αηδιασμένος γύρισε την πλάτη στο λεγόμενο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Μήπως θα πρέπει η διοργανώτρια αρχή να ασχοληθεί με τη λαβωμένη εικόνα του; Το πώς και το τι είναι στη δική της ευθύνη και αρμοδιότητα. Αν δεν θέλει την πλήρη ερήμωση των ελληνικών γηπέδων, μηδενός εξαιρουμένου…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο