Ο Πίτερ Οφορίκουε (δεξιά) σε ντέρμπι αιωνίων |
ΠΙΤΕΡ ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ
Ο Γκανέζος ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα και είχε μια πολύ αξιόλογη παρουσία. Επιθετικός που στηριζόταν στην καλή τεχνική του αλλά κυρίως στην ταχύτητα του μπορούσε να δημιουργεί πολλά προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Αν μάλιστα είχε λίγη περισσότερη πειθαρχία στο παιχνίδι του τότε θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ καλύτερα πράγματα στην καριέρα του. Ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρός και ξεκίνησε επαγγελματικά το ποδόσφαιρο στην Καλαμάτα το 1995. Στην ομάδα της Μεσσηνίας είχε μια αξιοπρόσεκτη παρουσία για δύο χρόνια και το 1997 έκανε το βήμα παραπάνω καθώς τον απέκτησε ο Ολυμπιακός.
Στους Πειραιωτες αν και δεν είχε μόνιμη θέση στην ενδεκάδα ωστόσο προσέφερε αρκετά στους τίτλους που πήρε η ομάδα. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003) και το Κύπελλο το 1999. Το 2004 συμφώνησε με την Λίμπερτι Προφέσιοναλ στην Γκάνα αλλά δεν έπιασε και το 2005 γύρισε στην Ελλάδα όπου έπαιξε για 2 σεζόν με τον ΟΦΗ με αρκετά καλή παρουσία. Ακολούθησαν πολλές ομάδες κυρίως στην Αφρική πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 2012. Στην εθνική ομάδα της Γκάνας είχε 18 συμμετοχές και 2 γκολ.
ΜΙΛΙΝΚΟ ΠΑΝΤΙΤΣ
Ο Μίλινκο Πάντιτς στην δεύτερη θητεία του στον Πανιώνιο |
Αν και η ομάδα υποβιβάστηκε ο Πάντιτς είχε πολύ καλή παρουσία και δεν τη εγκατέλειψε στην Β' Εθνιική αλλά την βοήθησε να ανέβει αμέσως. Το 1995 οι πολύ καλές του εμφανίσεις έγιναν η αιτία να κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα στην καριέρα του αφού υπέγραψε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Μετά από μια σπουδαία καριέρα στην Μαδρίτη κι ένα μικρό πέρασμα από την Χάβρη γύρισε στην Ελλάδα το 1999 και έπαιξε άλλα 2 χρόνια στον Πανιώνιο. Φόρεσε 2 φορές την φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας χωρίς να σκοράρει.
ΜΙΛΕΝ ΠΕΤΚΟΦ
Ο Μίλεν Πέτκοφ όταν έπαιζε στην ΑΕΚ |
Το 2000 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ και ήταν από τις βασικές μονάδες στην ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας. Βοήθησε μάλιστα τους «κιτρινόμαυρους» να πάρουν το Κύπελλο το 2002. Στην Νέα Φιλαδέλφεια έμεινε μέχρι το 2005 για να ακολουθήσουν ο Ατρόμητος και ο Ηλυσιακός μέχρι το 2008 όταν και έφυγε από την χώρα μας. Έπαιξε ακόμα στην Τσέρνο Μόρε και έκλεισε την καριέρα του εκεί που την ξεκίνησε. Στην εθνικη ομάδα της Βουλγαρίας είχε 37 συμμετοχές και 1 γκολ και έπαιξε στο Ευρωπαϊκό του 2004. Επίσης ήταν στην αποστολή στο Μουντιάλ του 1998.
ΟΛΕΓΚ ΠΡΟΤΑΣΟΦ
Ο Όλεγκ Προτάσοφ ανάμεσα σε Χριστοδούλου και Μαυρίδη |
Στα τέσσερα χρόνια που φόρεσε τα ερυθρόλευκα αν και πήρε μόνο το Κύπελλο του 1992 αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο χάρη στις πολύ ωραίες ενέργειες του και τα πολλά γκολ. Το 1994 πήγε στην Ιαπωνία και την Γκάμπα Οσάκα αλλά το 1996 ήρθε ξανά στην Ελλάδα όπου είχε ένα αξιοσημείωτο πέρασμα από την Βέροια και την Προοδευτική πριν κλείσει την καριέρα του στον Πανελευσινιακό. Είχε 68 συμμετοχές και 29 γκολ στην εθνική της Σοβιετικής Ένωσης με την οποία έπαιξε στον τελικό του Ευρωπαϊκού το 1988. Ακόμα αγωνίστηκε σε 2 Μουντιάλ (1986, 1990). Επίσης φόρεσε 1 φορά χωρις να σκοράρει την φανέλα της εθνικής Ουκρανίας.
ΑΛΒΑΡΟ ΡΕΚΟΜΠΑ
Ο Αλβάρο Ρεκόμπα σε αγώνα του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ |
Παίκτης με φοβερή τεχνική, ντρίπλες, πάσες ακριβείας, πολύ όμορφα σε εκτέλεση γκολ και γενικά ενέργειες που ξεσήκωναν τον κόσμο. Έπαιξε στην Ντανούμπιο και την Νασιονάλ και στην συνέχεια πήγε στην Ίντερ όπου έμεινε για 11 χρόνια κατακτώντας και το UEFA το 1998. Το 2008 θα υπογράψει συμβόλαιο στον Πανιώνιο και θα βγάλει τους Νεοσμυρνιώτες στους δρόμους καθώς αποτελούσε αδιαμφισβήτητα την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Στην Νέα Σμύρνη είχε μια πολύ θετική παρουσία και με τις ενέργειες του τόσο σαν δημιουργός όσο και σαν εκτελεστής βοήθησε πολύ την ομάδα του.
Ένας σοβαρός τραυματισμός έβαλε τέλος στην καριέρα του στην Ελλάδα και μετά από σχεδόν ένα χρόνο αποχή γύρισε στην Ντανούμπιο, πλέον αγωνίζεται στην Νασιονάλ. Έπαιξε 69 φορές με την εθνική Ουρουγουαης και πέτυχε 11 γκολ. Με το εθνόσημο στο στήθος αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2002.
ΡΙΒΑΛΝΤΟ
Εντυπωσιακή ενέργεια του Ριβάλντο με την φανέλα του Ολυμπιακού |
Πρώτη του ομάδα ήταν η Σάντα Κρουζ και στην συνέχεια αγωνίστηκε σε δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Βραζιλία την Κορίνθιανς και την Παλμέιρας. το 1996 πήγε στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπαρτσελόνα όπου και έκανε πράματα και θάυματα. Ακολούθησε η Μίλαν με την οποία πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2003 αν και είχε ελάχιστη συμμετοχή και το 2004 ήρθε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό και το όνειρο χιλίαδων φίλων των Πειραιωτών γίνεται πραγματικότητα.
Στους «ερυθρόλευκους» αναλαμβάνει αμέσως ηγετικό ρόλο και τους οδηγεί σε 3 πρωταθλήματα (2005, 2006, 2007) και 2 Κύπελλα (2005, 2006). Το καλοκαίρι του 2007 όμως δεν τα βρίσκει με την διοίκηση της ομάδας και σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της. Δεν έφυγε πάντως από την Ελλάδα αφού συμφώνησε με την ΑΕΚ στην οποία είχε επίσης πολύ καλή παρυσία για μία σεζόν. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε στο Ουζμπεκιστάν και στην Ανγκόλα και πλεον αν και έχει φτάσει τα 41 αγωνίζεται στην πατρίδα του με την Σάο Καετάνο. Στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας ειχε 74 συμμετοχές και 34 γκολ. Κατέκτησε το Μουντιάλ το 2002 και έπαιξε στον τελικό το 1998.
ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ
Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα αποφεύγει τον Βλάχο σε ντέρμπι με την ΑΕΚ |
Φυσικά ο Ρότσα δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα και αυτό αποκαλύφθηκε το 1982 έπειτα και από παρέμβαση του Ολυμπιακού, γεγονός που έριξε κι άλλο λάδι στην φωτιά στις ήδη τετεμένες σχέσεις των δύο αιωνίων. Αφού έχασε την υπόθεση στα δικαστήρια ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει σαν ξένο. Η αξία του όμως ήταν πάρα πολύ μεγάλη και έμεινε στην ομάδα μέχρι το 1989 έχοντας πάντα ηγετικό ρόλο.
Βοήθησε τους «πράσινους» να πάρουν 2 πρωταθλήματα (1984, 1986) και 5 Κύπελλα (1982, 1984, 1986, 1988, 1989) και φυσικά ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του 1985 που έφτασε στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών. Στην εθνική ομάδα της Αργενινής έιχε 3 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει.
ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ
Ο Τόνι Σαβέβσκι σε μια προσπάθεια του με την ΑΕΚ |
Η μεταγραφή του έδωσε μεγάλη ώθηση στην ομάδα που στο τέλος της περιόδου πήρε το πρωτάθλημα. Γενικά στην Νέα Φιλαδέλφεια όπου έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του ήταν πάντα μια ηγετική φυσιογνωμία και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση πολλών τίτλων. Πήρε 4 πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994) και 3 Κύπελλα (1996, 1997, 2000). Αγωνίστηκε 2 φορές με την εθνική της Γιουγκοσλαβίας και 9 μ' αυτή της ΠΓΔΜ. Με καμία πάντως δεν κατάφερε να σκοράρει.
ΡΕΦΙΚ ΣΑΜΠΑΝΑΤΖΟΒΙΤΣ
Ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς με την φανέλα της ΑΕΚ |
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ζελέζνιτσαρ και στην συνέχει πήγε στο Ερυθρό Αστέρα από όπου τον πήρε η ΑΕΚ το 1991. Στην ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας καθιερώθηκε αμέσως και έγινε ένα από πιο πολύτιμα γρανάζια της, Την βοήθησε να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα (1992, 1993, 1994) και το Κύπελλο το 1996. Την ίδια χρονιά ακολούθησε τον Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό όπου αν και δεν είχε την ίδια απόδοση όπως με την ΑΕΚ κατέκτησε άλλα 2 πρωταθλήματα (1997, 1998) αν και στο δεύετερο έφυγε στην μέση της χρονιάς. Έκλεισε την καριέρα του στις ΗΠΑ με την Κάνσας Σίτι Γουίζαρντς. Είχε 8 συμμετοχές χωρίς γκολ στην εθνική της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και έπαιξε μαζί της στο Μουντιάλ του 1990.
ΧΟΚΑΝ ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ
Ο Χόκαν Σάντμπεργκ με αντίπαλο τον Κυράστα |
Στην Ελλάδα τον έφερε η ΑΕΚ το 1984 και αμέσως καθιερώθηκε στην επιθετική γραμμή των «κιτρινόμαυρων» και δημιουργησε ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Θωμά Μάυρο. Στην Νέα Φιλαδέλφεια έμεινε 3 χρόνια όπου αν και δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο είχε σημαντική προσφορά παρά τους συχνούς τραυματισμούς που έβαζαν εμπόδια στην καριέρα του. Το 1987 συμφώνησε με τον Ολυμπιακό αλλά η παρουσία του στους Πειραιώτες ήταν εντελώς τυπική και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν γύρισε στην πατρίδα του όπου αγωνίστηκε στην Σάντσβαλ. Στην εθνική ομάδα της Σουηδίας είχε 7 συμμετοχές και 1 γκολ.
Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε σχόλιο