Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (28)

Ακρογωνιαίος λίθος στην «ερυθρόλευκη» άμυνα ο Όλοφ Μέλμπεργκ
Σας παρουσιάζουμε το 28ο μέρος του αφιερώματος στους κορυφαίους Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ΟΛΟΦ ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ

Ένας από τους σπουδαιότερους κεντρικούς αμυντικούς που αγωνίστηκαν ποτέ στην χώρα μας ο Σουηδός ήταν ένας παίκτης που άφησε το στίγμα του στο πρωτάθλημα μας. Ποδοσφαιριστής με αντίληψη μπορεί να διαβάσει την κίνηση του αντιπάλου και να βρίσκεται στο σημείο που πρέπει για να φτάσει πρώτος στην μπάλα. Επίσης είναι και πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και γενικά αποτελεί μία εγγύηση για τα μετόπισθεν. Ξεκίνησε από την Ντέτζερφορς και στην συνέχεια έπαιξε με επιτυχία στις ΑΙΚ, Σανταντέρ, Άστον Βιλα και Γιουβέντους.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Ολυμπιακός τον φέρνει στην Ελλάδα και για τα επόμενα 3 χρόνια θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην «ερυθρόλευκη» άμυνα. Βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα θα προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα και θα αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο της. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2011, 2012) και το Κύπελλο το 2012. Την ίδια χρονιά έφυγε για την Βιγιαρεάλ και από φέτος θα αγωνίζεται στην Δανία με την Κοπεγχα΄γη. Έχει 117 συμμετοχές και 8 γκολ στην εθνική Σουηδίας και έχει παίξει σε 2 Μουντιάλ (2002, 2006) και 4 Ευρωπαϊκά (2000, 2004, 2008, 2012).

ΕΡΙΚ ΜΙΚΛΑΝΤ

Ο 'Ερικ Μίκλαντ σε μια προσπάθεια του  κόντρα στην Παναχαϊκή
Ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετία του '90 και είχε και αυτός μια θετική παρουσία. Ο Νορβηγός μέσος χαρακτηριζόταν για την ταχύτητα και την συνεχή κίνηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο είτε είχε την μπάλα στα πόδια του είτε όχι. Ένα πραγματικό μηχανάκι μπορούσε να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους καθώς ήταν καλός τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά αφού δεν του έλειπε η τεχνική. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Μπριν για να καθιερωθεί όμως σε μια άλλη νορβηγική ομάδα την Σταρτ.

Το 1997 τον έφερε στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός που τον πήρε από την αυστριακή Λιντζ. Στους «πράσινους» έμεινε για 3 χρόνια και ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους παίκτες της ομάδας εκείνη την εποχή. Δεν κατάφερε πάντως να πάρει κάποιο τίτλο με τον Παναθηναϊκό αν και έπαιξε σε 2 τελικούς Κυπέλλου (1998, 1999). Το καλοκαίρι του 2000 άφησε την χώρα μας για να παίξε στην Μόναχο 1860, αλλά η καριέρα του πλέον είχε πάρει φθίνουσα πορεία. Στην εθνική ομάδα της Νορβηγίας είχε 78 συμμετοχές και 2 γκολ και έπαιξε στα Μουντιάλ του 1994 και του 1998 όπως και στο Ευρωπαϊκό του 2000.

ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ

Άψογο στυλ από τον Κέβιν Μιραλάς
Σύγχρονος επιθετικός που έβαλε κι αυτός την σφραγίδα του στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Ο Βέλγος είναι ένας παίκτης με πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα που του επιτρέπουν να διεισδύει ανάμεσα στους αντιπάλους αμυντικούς και να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Επίσης το πολύ καλό σουτ που έχει τον βοηθάει να πετυχαίνει πολλά και θεαματικά γκολ. Την επαγγελματική του καριέρα την ξεκίνησε στην Γαλλία και την Λιλ στην οποία πήγε όταν ήταν 17 ετών. Συνέχισε στην Σεντ Ετιέν και το 2010 ήρθε στην Ελλάδα για λογαρισμό του Ολυμπιακού.

Στην ομάδα του Πειραιά έγινε αμέσως το νούμερο 1 επιθετικό όπλο καθώς έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο. Μάλιστα το 2012 αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να πάρει 2 πρωταθλήματα (2011, 2012) και το Κύπελλο το 2012. Από πέρσι συνεχίζει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ με την Έβερτον και είναι βασικό μέλος της εθνικής Βελγίου.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΟΝΤΕΣΤΟ


Ο Φρανσουά Μοντεστό φόρεσε και το περιβραχιόνιο στον Ολυμπιακό
Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στην χώρα μας ήταν και ο Γάλλος Φρανσουά Μοντεστό. Ο Κορσικανός αγωνίζεται με επιτυχία τόσο σαν κεντρικός αμυντικός όσο και σαν αμυντικός μέσος, ενώ αν χρειαστεί μπορεί να καλύψει και την δεξιά πλευρά. Προκειται δηλαδή για έναν πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή με καλή τεχνική κατάρτιση ταχύτητα και δύναμη στο παιχνίδι του. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Μπαστιά και πριν έρθει στην Ελλάδα είχε πολύ σημαντική παρουσία στην Κάλιαρι και στην Μονακό.

Στα μέρη μας τον έφερε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2010 και για τα επόμενα 3 χρόνια ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα γρανάζα στην ομάδα του Πειραιά. Βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να πάρουν 3 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013) και 2 Κύπελλα (2012, 2013). Από φέτος θα αγωνίζεται και πάλι στην Μπαστιά.

ΝΑΣΙΦ ΜΟΡΙΣ

Ο Νασίφ Μόρις με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Νοτιοαφρικανός είχε μια πολύ σημαντική παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα. Κεντρικός αμυντικός με πολύ καλά προσόντα όπως η ταχύτητα, η αντίληψη των φάσεων και η καλή για αμυντικό τεχνική κατάρτιση, μπόρεσε να αφήσει πολύ καλές εντυπωσεις στην χώρα μας στην οποία έμεινε συνολικά 7 χρόνια. Τα πρώτα του ποδσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Σάντος Κέιπ Τάουν και το καλοκαίρι του 2001 τον έφερε στην Ελλάδα ο Άρης. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε μια πολύ θετική παρουσία και μάλιστα έπαιξε μαζί της στον τελικό του Κυπέλλου το 2003. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις στους «κίτρινους» προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού ο οποίος ήταν και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Με το τριφύλι στο στήθος αγωνίστηκε για 5 χρόνια και βοήθησε κι αυτός στην κατάκτηση του νταμπλ το 2004. Το 2008 πήγε στην Ισπανία και την Ρεκρεατίβο Ουέλβα και τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες για να επιστρέψει το 2012 στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την Σάντος Κέιπ Τάουν. Έχει 36 συμμετοχές και 1 γκολ με την εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανάμεσα σε Παπαϊωάννου και Μάυρο
Ο ερχομός του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '70 προκάλεσε αίσθηση καθώς επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή πολύ μεγάλης κλάσης. Παίκτης από αυτούς που ήξεραν να μιλάνε στην μπάλα ο Γιουγκοσλάβος επιθετικός ειχε άψογη τεχνική κατάρτιση με πολύ καλή ντρίπλα ενώ ήταν και χαρισματικός σκόρερ τόσο με το πόδι όσο και με το κεφάλι αφού τον βοηθούσαν τα σωματικά του προσόντα.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Βελέζ Μόσταρ και από εκεί τον πήρε η ΑΕΚ το 1977 και τον έφερε στην Ελλάδα. Στους «κιτρινόμαυρους» καθιερώθηκε αμέσως και δημιουργησε ένα εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο μαζί με τον Θωμά Μαύρο. Βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει 2 πρωταθλήματα (1978, 1979) καθώς και το Κύπελλο το 1978. Επίσης δεν έλειψαν και οι ατομικές διακρίσεις καθώς το 1980 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Στην ΑΕΚ έμεινε μέχρι το 1981 όταν και γύρισε στην Βελέζ Μόσταρ όπου και έκλεισε την καριέρα του. Την φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας την φόρεσε 37 φορές και πέτυχε 29 γκολ. Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1974.

ΤΕΟΝΤΟΡ ΜΠΑΡΖΟΦ

Η Δόξα Δράμας του 1984 με τον Τεοντόρ Μπαρζόφ τελευταίο καθστό
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής στην δεκαετία του '80 ήταν και ο Βούλγαρος Τεοντόρ Μπαρζόφ. Μέσος με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά ήταν ο κουμανταδόρος σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε. Πολύ καλός οργανωτής που με τις πάσες του μοίραζε αρμονικά το παιχνίδι στους συμπαίκτες του. Εκεί όμως που ήταν ασυναγώνιστος ήταν στις εκτελέσεις των φάουλ.

Πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν η Σπαρτάκ Πλέβεν και στην συνέχεια έπαιξε και στην Λέφσκι Σόφιας. Στην Ελλάδα ήρθε το καλοκαίρι του 1982 για λογαριασμό της Δόξας Δράμας. Στην ομάδα της Ανατολικής Μακεδονίας καθιερώθηκε αμέσως κι έγινε ο ηγέτης της για τα επόμενα 2 χρόνια. Το 1984 πήρε μεταγραφή για τον Πανιώνιο στον οποίο είχε επίσης μια εξαιρετική παρουσία. Έκλεισε την καριέρα του το 1988 στο Απόλλωνα Λεμεσού. Στην εθνική ομάδα της Βουλγαρίας είχε 18 συμμετοχές χωρίς να πετύχει γκολ.

ΧΟΡΧΕ ΜΠΑΡΙΟΣ

Ο Χόρχε Μπάριος όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό
Ένας ακόμα ξένος που έγραψε την δική του ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα στην δεκαετία του '80. Ο Ουρουγουανός μέσος ήταν ένας ποδοσφαιριστής που κάλυπτε με επιτυχία τον ρόλο του κεντρικού χαφ. Μπορούσε να βοηθήσει τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά αφού διέθετε καλή τεχνική κατάρτιση αλλά και αντοχή στο παιχνίδι του. Η πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν η Γουόντερερς από την οποία τον έφερε στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός το 1985.

Στους «ερυθρόλευκους» είχε μια πολύ θετική παρουσία για 2 χρόνια και συνέβαλε κι αυτός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1987. Αμέσως μετά συνέχισε την καριέρα του στον Λεβαδειακό όπου κι εκεί είχε πολύ καλή παρουσία και βοήθησε την ομάδα της Βοιωτίας στα πρώτα χρόνια της στην Α' Εθνική. Το 1992 επέστρεψε στην πατρίδα του και την Πενιαρολ για να κλείσει την καριέρα του στην Γουόντερερς. Είχε 61 συμμετοχές και 4 γκολ στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης και έπαιξε μαζί της στο Μουντιάλ του 1986.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΤΙΣΤΑ

Ο Ντανιέλ Μπατίστα με την φανέλα της ΑΕΚ σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Από τους πλέον αγαπημένους στο ελληνικό κοινό ποδοσφαιριστές ο επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παίκτης με σπάνια τεχνικά χαρίσματα μπορούσε να χαρίσει στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας στους φιλάθλους. Επίσης ήταν και ένας χαρισματικός σκόρερ χάρη στο πολύ καλό σουτ τόσο σε δύναμη όσο κυρίως σε τεχνική. Θείος του είναι ο σπουδαίος άσος του Πανιωνίου Νόνι Λίμα και ήταν αυτός που τον έφερε στην Ελλάδα το 1986, όχι όμως στον Πανιώνιο αλλά στον Εθνικό.

Στους Πειραιώτες ο Μπατίστα πέρασε 3 πολύ δημιουργικά χρόνια και ήταν ένας από τους καλύτερους ξένους στο πρωτάθλημα. Έτσι το 1989 έκανε το βήμα παραπάνω και πήγε στην ΑΕΚ. Στην Νέα Φιλαδέλφεια έμεινε άλλα 3 χρόνια και πήρε το πρωτάθλημα του 1992. Επόμενος σταθμός του ήταν ο Ολυμπιακός όπου κι εκεί πρόσφερε πολλά και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Το 1995 όμως γύρισε στην ΑΕΚ με την οποία πήρε και 2 Κύπελλα (1996, 1997). Έκλεισε την καριέρα του στον Άρη το 2001.

Λόγω της πολύετούς παρουσίας του στην Ελλάδα το 1994 πήρε την υπηκοότητα και απέκτησε το δικαίωμα να παίξει στην εθνική Ελλάδας με την οποία είχε 14 συμμετοχές και 2 γκολ.

ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ

Ο Ισμαέλ Μπλάνκο πανηγυρίζει ένα από τα πολλά γκολ που πέτυχε
Ένας χαρισματικός σκόρερ που έγραψε κι αυτός ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Ο Αργεντινός είναι ένας παίκτης που εχει πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση του γκολ και βρίσκεται πάντα στην σωστή θέση για να το πετύχει. Καλός τεχνίτης και με πολύ καλά τελειώματα τόσο όταν η μπάλα είναι χαμηλά όσο και στον αέρα. Πριν έρθει στην Ελλάδα αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες στην Νότια Αμερική όπως Κολόν Σάντα Φε, Λιμπερτάδ και Ολίμπο.

Το 2007 αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και συμφώνησε με την ΑΕΚ της οποίας έγινε αμέσως το βασικό επιθετικό της όπλο αφού σκόραρε κατά βούληση. Μάλιστα βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 2 φορές (2008, 2009 την δεύτερη μαζί με τον Γκαλέτι). Στην ΑΕΚ έμεινε μέχρι το 2011 χρονιά που πήρε και το Κύπελλο που είναι και ο τελευταίος τίτλος της ομάδας. Συνέχισε την καριερα του στο Μεξικό με την Σαν Λούις και αγωνίστηκε ακόμα στην Λέγκια Βαρσοβίας και την Μόναχο 1860. Από φέτος θα φοράει την φανέλα της Λανούς στην Αργεντινή.

Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.

Σχόλια