Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (22)

Από τις μορφές του Ολυμπιακού ο Ρομέν Αργυρούδης
Οι ομογενείς είναι κι αυτοί ένα ξχωριστό κεφάλαιο στο πρωτάθλημα μας. Παίκτες από το εξωτερικό που εκμεταλλεύτηκαν τις ελληνικές τους ρίζες για να αγωνιστούν σαν Έλληνες. Ας δούμε τους 10 καλύτερους.

ΡΟΜΕΝ ΑΡΓΥΡΟΥΔΗΣ

Πολύ σπουδαίος επιθετικός με άριστη τεχνική κατάρτιση και πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση του γκολ. Προκαλούσε αίσθηση με τις ενέργειες του τις οποίες τις χαρακτήριζε η φινέτσα και η φαντασία. Είχε καλή ντρίπλα και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τους χώρους για να πετύχει το γκολ. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Γαλλία όπου αγωνίστηκε σε μερικές πολύ ιστορικές ομάδες της χώρας όπως η Μιλούζ, η Λανς και η Νις;. Το 1971 θα έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στην ομάδα του Πειραιά θα μείνει μόνο για δύο χρόνια αλλά πρόλαβε να καθιερωθει στην βασική ενδεκάδα και να συμβάλει κι αυτός σημαντικά στην κατάκτηση του νταμπλ από τους «ερυθρόλευκους» το 1973. Την ίδια χρονιά γύρισε στην Γαλλία όπου φορεσε και πάλι την φανέλα της Λάνς. Δεν είχε καμία διεθνή συμμετοχή.

ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΓΚΛΑΣΜΑΝΗΣ

Ο Αλφρέντο Γκλασμάνης όταν έπαιιζε στον ΠΑΣ Γιάννινα
Αργεντινός στην καταγωγή και όπως οι περισσότεροι από την χώρα του τανγκό έτσι κι αυτός διέθετε πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Αγωνιζοταν στην αριστερή πλευρά της επίθεσης και ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να κάνει πολλές δουλείες μέσα στο γήπεδο αφού εκτός από την τεχνική του είχε και δύναμη αλλά και αντοχή. Επίσης ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ήταν το πείσμα με το οποίο αγωνιζόταν. Έπαιζε στο πρωτάθλημα της Αργεντινής χωρίς όμως να μπορεί να καθιερωθεί κι έτσι το 1973 τον έφερε στην Ελλάδα σαν ομογενή ο ΠΑΣ Γιάννινα. Στην ομάδα της Ηπείρου καθιερώθηκε αμέσως και ήταν από τους πρωταγωνιστές στο πολύ καλό σύνολο που είχαν φτιάξει οι Γιαννιώτες την δεκαετία του '70. Στα Γιάννενα έμεινε μέχρι το 1982 όταν και συνέχισε για λίγο στον Τηλυκράτη Λευκάδας.

ΚΡΙΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Ο Κρις Καλαντζής επιχειρεί εναέριο βολέ σε αγώνα του Ολυμπιακού
Ήρθε από την Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και για αρκετά χρόνια έγραψε κι αυτός την δική του ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αγωνιζόταν στα αριστερά κυρίως σε αμυντικούς ρόλους αλλά δεν δίσταζε συχνά να βγαίνει και στην επίθεση στηριζόμενος κυρίως στην ταχύητητα του αλλά και στο πολύ δυνατό σουτ που διέθετε. Το 1987 ο Παναθηναϊκός το απέκτησε από την Ολίμπικ Σίδνεϊ και στους «πράσινους» εξελίχτηκε σε ένα από τα σημαντικά έργαλεία της ομάδας. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1990, 1991) και 3 Κύπελλα (1988, 1989, 1991). Τον Δεκέμβρη του 1992 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό όπου αν και δεν είχε ανάλογη απόδοση με αυτήν στον Παναθηναϊκό, ήταν από τους σταθερούς παίκτες της ομάδας. Με τους «ερυθρόλευκους» πήρε το πρωτάθλημα του 1997. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Αυστραλία και την Ολίμπικ Σίδνεϊ.

ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Εδουάρδος Κοντογιωργάκης το βαρύ πυροβολικό των Ιωαννίνων
Ένας ακόμα από τους πολλους ομογενείς από την Αργεντινή που ήρθαν στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και πολύ μεγάλη αίσθηση του γκολ αγωνιζόταν στην επίθεση και ήταν κίνδυνος θάνατος για τις αντίπαλες εστίες καθώς είχε πολλούς τρόπους για να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή με την Ατλάντα αλλά το 1973 πολιτογραφήθηκε Έλληνας και ήρθε στην χώρα μας για να αγωνιστεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους του «Άγιαξ της Ηπείρου» τον οποίο οδήγησε στην καταξίωση του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα με 58 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στην Α' Εθνική. Το 1983 πήγε στην Κέρκυρα αλλά την επόμενη χρονιά γύρισε στα Γιάννενα όπου και έκλεισε την καριέρα του. Έπαιξε 3 φορές στην εθνική Ελλάδας χωρίς να πετύχει γκολ.

ΓΚΑΛΙΤΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα προπολεμικά. Πρωτοπόρος για την εποχή του ήταν ένας κεντρικός αμυντικός που διέθετε την τεχνική για να μπορεί να κάνει παιχνίδι για την ομάδα του, ενώ συχνά σκόραρε και ο ίδιος. Επίσης ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις των φάουλ. Φυσικά δεν παραμελούσε τα ανασταλτικά του καθήκοντα αφού χάρη στον δυναμισμό του έβγαινε νικητής στις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη από Σέρβους γονείς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Ήφαιστο Κωνσταντινούπολης. Το 1928 ήρθε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ όπου έπαιξε σαν ομογενής. Με τον δικέφαλο στο στήθος καθιερώθηκε και βοήθησε την ομάδα να πάρει το Κύπελλο του 1932. Έκλεισε την καριέρα του στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Στην εθνική Ελλάδας έπαιξε 12 φορές και έβαλε και 1 γκολ.

ΤΖΙΜ ΠΑΤΙΚΑΣ

Ο Τζιμ Πατίκας
Ήταν κι αυτός ομογενής από την Αυστραλία που ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '80. Αγωνιζόταν σε ρόλο μεσοεπιθετικού και ήταν παίκτης γρήγορος με σωστές τοποθετησεις που ήξερε να δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για την ομάδα του, ενώ πετύχαινε και πολλά γκολ. Αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες στο Σίδνεϊ ενώ το 1980 έκανε ένα μικρό πέρασμα και από την Σκωτία και συγκεκριμένα από την Αμπερντίν, χωρίς όμως να μπορέσει να καθιερωθεί στην ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον. Το 1985 ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει με την ΑΕΚ και καθιερώθηκε σαν ένα από τα βασικά εργαλεία της ομάδας. Στην Νέα Φιλαδέλφεια έμεινε μέχρι το 1993 κατακτώντας και 3 πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993). Στο ελληνικό πρωτάθλημα έπαιξε ακόμα για τον Αθηναϊκό και για την Καστοριά χωρίς μεγάλη επιτυχία πρν επιστρέψει στην Αυστραλία όπου και έκλεισε την καριέρα του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΣΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Περσίδης με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα την δεκαετία του '70. Μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια επίτυχία τόσο σαν κεντρικός αμυντικός όσο και σαν αμυντικό χαφ. Ήταν παίκτης με αρχοντικό στυλ, πολύ καλή τεχνική και τέλεια αντίληψη του χώρου. Δέσποζε στον χώρο ευθύνης του και δεν άφηνε περιθώρια στους αντιπάλους. Γεννημένος στην Αυστρία από Έλληνα πατέρα και Αυστριακή μητέρα ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Φιρστ Βιέννα. Από κει τον έφερε στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός το 1971. Στην ομάδα του Πειραία εξελίχτηκε σε ένα από τα βασικά της γρανάζια και την βοήθησε να πάρει 3 πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και 2 Κύπελλα (1973, 1975). Μετά το πολύ θετικό του πέρασμα από τον Ολυμπιακό γύρισε στην Αυστρία όπου έπαιξε με την Ραπίντ Βιέννης. Ήταν 7 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Αυστρίας χωρίς να πετύχει γκολ και συμμετείχε στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1978.

ΥΒ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Πάντα θεαματικός ο Υβ Τριαντάφυλλος
Ένας από τους πιο αγαπημένους της «ερυθρόλευκης» εξέδρας πραγματοποίησε πολύ μεγάλες εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '80 και το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων. Επιθετικός με τρομερή τεχνική μπορούσε με τις εμπνέυσεις του να κάνει σμπαράλια οποιαδήποτε άμυνα. Επίσης διέθετε πολύ καλό σουτ τόσο σε τεχνική όσο και σε δύναμη. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Γαλλία και την Σεντ Ετιέν ενώ πέρασε ακόμα από την Μπουλόν. Το 1971 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού μαζί με τον Αργυρούδη και αμέσως κέρδισε μια θέση στο βασικό σχήμα της ομάδας. Με την ομάδα του Πειραιά πήρε 2 πρωταθλήματα (1973, 1974) και το Κύπελλο το 1973 πριν επιστρέψει στην Γαλλία και την Σεντ Ετιέν. Αργότερα έπαιξε και στις Ναντ και Ρουέν για να γυρίσει στην Ελλάδα για την Καλλιθέα το 1978. Η απόδοση του και σ' αυτή την ομάδα ήταν πολύ καλή δείχνοντας ότι δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του. Έκλεισε την καριέρα του στην Ρουέν. Είχε 1 συμμετοχή χωρίς γκολ στην εθνική ομάδα της Γαλλίας.

ΧΟΣΕ ΧΟΛΕΜΠΑΣ

Ο Χοσέ Χολέμπας σε προπόνηση της εθνικής
Σύγχρονος αριστερός αμυντικός που ήρθε στην Ελλάδα από την Γερμανία και χάρη στην ελληνική του καταγωγή απέκτησε το δικαίωμα να παίξει και στην εθνική. Παίκτης με καλή τεχνική αλλά και δυναμισμό στο παιχνίδι του ξέρει να κρατάει όλη την αριστερή πλευρά και να ανταποκρίνεται τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Βικτόρια Καλ αλλά το όνομα του το έφτιαξε όταν πήγε στην Μόναχο 1860.

Από την δεύτερη ομάδα του Μονάχου τον πήρε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2010 για να καλύψει την θέση του αριστερού μπακ. Με τoυς Πειραιώτες καθιερώθηκε πολύ γρήγορα και κάρδισε μαζί της 3 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013) και 2 Κύπελλα (2012, 2013).

Οι καλές του εμφανίσεις και το γεγονός ότι ο πατέρας του είναι Έλληνας με καταγωγή από τα Τρίκαλα προκάλεσαν το ενδιαφερον του ομοσπονδιακού τεχνικού Φερνάντο Σάντος και το 2011 ο Χολέμπας πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Από τότε, έχει παίξει σε 27 αγώνες με το εθνόσημο και έχει βάλει και 1 γκολ, ενώ αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό του 2012 και στο Μουντιάλ του 2014. Πλέον είναι παίκτης της ιταλικής Ρόμα.

ΛΟΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο Παναθηναϊκός του 1995 με τον Λούη Χριστοδούλου δεύτερο καθιστό
Ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον Καλαντζή για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοση του είχε μια σταθερή παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ποδοσφαιριστής που στηριζόταν κυρίως στην πολυ καλή φυσική του κατάσταση και την αντοχή του. Έτρεχε ασταμάτητα μέσα στο γήπεδο με αποτέλεσμα να καλύπτει όλους τους χώρους. Αποτέλεσε πολύτιμη μονάδα στου Παναθηναϊκού για μια δεκαετία περίπου και κατέκτησε μαζί του αρκετούς τίτλους. Πήρε 4 πρωταθλήματα (1990, 1991, 1995, 1996) και 6 Κύπελλα (1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995). Επίσης ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996 αν και δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ολοκλήρωσε την καριέρα του την επόμενη χρονιά πάντα φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού.


Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος εδώ.          

Σχόλια