Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (21)

Ο Παύλος Βασιλείου όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος είναι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι συχνά πρωταγωνιστούν. Ας δούμε λοιπόν τους 10 καλύτερους.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Επιθετικός μέσος από τους καλύτερους του ελληνικού πρωταθλήματος στην δεκαετία του '60. Ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση που μπορούσε να οργανώσει με ιδανικό τρόπο το παιχνίδι της ομάδας του χάρη στην ικανότητα του να βλέπει γήπεδο και την πολύ καλή μακρινή πάσα που διέθετε. Επίσης ήταν και πολύ καλός σκόρερ.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1963 για να αγωνιστεί με την φανέλα του Ολυμπιακού προερχόμενος από την ΕΠΑ Λάρνακας. Στους «ερυθρόλευκους» καθιερώθηκε αμέσως και έγινε ο οργανωτής στην μεγάλη ομάδα που δημιούργησε ο Μάρτον Μπούκοβι. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1966, 1967) και άλλα τόσα Κύπελλα (1965, 1968). Το 1970 γύρισε στην ΕΠΑ Λάρνακας. Είχε 8 συμμετοχές και κανένα γκολ με την εθνική ομάδα της Κύπρου ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική Ελλάδας 7 φορές χωρίς ούτε εδώ να σκοράρει.

ΣΙΝΙΣΑ ΓΚΟΓΚΙΤΣ

Ο Σίνισα Γκόγκιτς πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην Γιουβέντους
Γεννημένος στην Σερβία αλλά πήρε την κυπριακή υπηκοότητα λόγω της πολυετούς παραμονής του στην Μεγαλόνησο. Επιθετικός με πολύ καλή αίσθηση του γκολ μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία που θα του δινόταν. Επίσης ήταν καλός τεχνίτης και παίκτης με μεγάλη αντίληψη.

Στην Ελλάδα τον έφερε ο Ολυμπιακός τον Γενάρη του 1997 από την Ανόρθωση σε αρκετά μεγάλη ηλικία αλλά αυτό δεν τον επηρέασε και έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους του κόσμου του Ολυμπιακού. Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1997, 1998, 1999, 2000) και το Κύπελλο του 1999. Μετά την πολύ πετυχημένη θητεία του στους ερυθρόλευκους» επέστρεψε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Αγωνίστηκε 37 φορές στην εθνική ομάδα της Κύπρου και πέτυχε 8 γκολ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΖΑΣ

Ο Παναθηναϊκός του 1977 με τον Δημήτρη Κίζα πέμπτο όρθιο
Έγραψε την δική του ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα για περισσότερα από 10 χρόνια ο Κύπριος αμυντικός κερδίζοντας και αρκετές διακρίσεις. Ποδοσφαιριστής πολύ καλός στο ατομικό μαρκάρισμα που μπορούσε να κρατάει μακριά από την εστία της ομάδας του τους αντίπαλους επιθετικούς. Έδινε σιγουριά στους συμπαίκτες του ενώ συχνά έβαγαινε μπροστά με αποτέλεσμα να σκοράρει αρκετές φορές.

Έκανε καριέρα στην ΕΝ Παραλιμνίου μέχρι το 1976 όταν τον ανακάλυψαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού που τον έφεραν στην Ελλάδα. Βοήθησε την νέα του ομάδα να φτάσει στην κατάκτηση του νταμπλ του 1977. Στους «πράσινους» έμεινε μέχρι το 1981 όταν και μετακόμισε στην Παναχαϊκή στην οποία ήταν βασικός και αναντικατάστατος μέχρι το 1989 με εξαίρεση την περίοδο 1982-83 που έπαιξε στον ΟΦΗ. Φόρεσε 9 φορές την φανέλα της εθνικής Κύπρου και πέτυχε 1 γκολ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ανοίγει το σκορ στο «Καμπ Νου»
Επιθετικός πολύ μεγάλης κλάσης από τους καλύτερους που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Καλός τεχνίτης. δυνατός και γρήγορος ήταν ιδανικός στο σκοράρισμα είτε με το πόδι είτε με το κεφάλι. Το μεγαλύτερο προσόν του όμως ήταν η ικανότητα του να βρίσκεται εκεί που πρέπει την στιγμή που πρέπει. Στην Κύπρο έπαιζε στην ΕΝ Παραλιμνίου μέχρι το 1997 όταν τον πήρε ο Ηρακλής.

Στον «γηραιό» καθιερώθηκε αμέσως και έγινε το βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας. Για αρκετά χρόνια αποτελούσε το «μήλον της Έριδος» για τις μεγάλες ομάδες και τελικά το 2001 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός. Στους «πράσινους» συνέχισε να σκοράρει κατά βούληση και βοήθησε την ομάδα του να πάρει το νταμπλ του 2004.

Την επόμενη χρονιά πήγε στον Ολυμπιακό χωρίς να έχει ανάλογη απόδοση. Ωστόσο στον Πειραιά έμεινε μέχρι το 2008 και πήρε 3 πρωταθλήματα (2006, 2007, 2008) και 2 Κύπελλα (2006, 2008). Την περίοδο 2008-09 έπαιξε και πάλι στον Ηρακλή πριν γυρίσει στην Κύπρο και την Ομόνοια. Έχει 85 συμμετοχές και 32 γκολ στην εθνική Κύπρου της οποίας είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Τάσος Κωνσταντίνου
Ένας από τους πιο σημαντικούς μεσοεπιθετικούς που έπαιξε στην Ελλάδα την δεκαετία του '70. Πολύ καλός τεχνίτης με άριστη μεταβίβαση πολύ σωστές τοποθετήσεις και μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα. Ποδοσφαιριστής που μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ έγινε γνωστός με τπο μικρό του όνομα, ως «Τάσος».

Στην Ελλάδα ήρθε το 1972 από την ΕΠΑ Λάρνακας για λογαριασμό της ΑΕΚ. Εξελίχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της ομάδας του Φάντροκ και κατέκτησε με τον «δικέφαλο» 2 πρωταθλήματα (1978, 1979) και το Κύπελλο του 1978. Επίσης ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας που έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA  το 1977, το 1980 έφυγε από την ΑΕΚ. Στην εθνική ομάδα της Κύπρου έχει παίξει 8 φορές και έχει βάλει 2 γκολ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΚΚΑΣ

Ο Γιάννης Οκκάς με την φανέλα του ΠΑΟΚ
Πολύ καλός επιθετικός με πολύ σημαντική παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Αεικίνητος μέσα αλλά και έξω από την αντίπαλη περιοχή μπορούσε να δημιουργήσει πολλά ρήγματα στην άμυνα και να ανοίξει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του. Ήταν όμως και ο ίδιος πολύ σπουδαίος σκόρερ με άψογο τελείωμα καλή τεχνική και πολύ όμορφο σουτ. Το 2000 ήρθε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ από την Ανόρθωση.

Αμέσως ο «δικέφαλος του βορρά» βρήκε στο πρόσωπο του έναν σπουδαίο επιθετικό. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε 2 Κύπελλα (2001, 2003), πριν συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ την σεζόν 2003-04. Την επόμενη περίοδο πήγε στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μέχρι το 2007 και πήρε 3 πρωταθλήματα (2005, 2006, 2007) και 2 Κύπελλα (2005, 2006). Συνέχισε την καριέρα του στην ισπανική Θέλτα. Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική Κύπρου με 106 ενώ έχει βάλει και 27 γκολ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΙΑΡΑΣ

Ο Γιώργος Παντζιαράς μπλοκάρει σε αγώνα του κυπριακού πρωταθλήματος
Πολύ σταθερός τερματοφύλακας που έκανε σπουδαία καριέρα στο πρωτάθλημα Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές αυτής του '80. Ήταν πολύ καλός τόσο στις εξόδους του όσο και κάτω από τα δοκάρια και γέμιζε με σιγουριά τους συμπαίκτες του. Στην Ελλάδα τον έφερε το 1978 ο Άρης που τον απέκτησε από τον ΑΠΟΕΛ.

 Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ένα σπουδαίο δίδυμο τερματοφυλάκων με τον Στέλιο Παπαφλωράτο οι οποίοι εναλάσσονταν κάτω από τα δοκάρια. Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην πολύ καλή παρουσία της ομάδας του Άρη εκείνη την εποχή τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Φόρεσε 22 φορές την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος.

ΠΑΜΠΟΥΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ή Παμπούλης όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά ήταν ένας σπουδαίος Κύπριος επιθετικός που έκανε σημαντική καριέρα στην Ελλάδα την δεκαετία του '70. Γρήγορος με πολύ καλή αντίληψη του χώρου και υψηλή τεχνική κατάρτιση ήταν πολύ επικίνδυνος για την αντίπαλη εστία.

Αγωνιζόταν σαν δεξιό εξτρέμ και αναστάτωνε τις άμυνες από εκείνη την πλευρά ενώ έβαλε και πολλά γκολ με κεφαλιά ψαράκι που ήταν και η σπεσιαλιτέ του. Αγωνίστηκε στην ΑΕ Λεμεσού απ' όπου τον πήρε ο Ολυμπιακός το 1970. Είχε τον δικό του σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Γουλανδρή και κέρδισε 3 πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και ισάριθμα Κύπελλα (1971, 1973, 1975). Από τον Ολυμπιακό έφυγε το 1977 για να αγωνιστεί λίγο και με την ομάδα του ΟΦΗ. Στην εθνική της Κύπρου έχει 22 συμμετοχές και 5 γκολ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αμυντικός ηγέτης του Ολυμπιακού ο Σταύρος Παπαδόπουλος
Από τους κορυφαίους κεντρικόυς αμυντικούς που αγωνίστηκαν στη Ελλάδα τις δεκαετίες του '70 και του '80. Γεννημένος νικητής δέσποζε στον χώρο της άμυνας όπου φρόντιζε να δώσει στον προσωπικό του αντίπαλο να καταλάβει ότι στον χώρο του κουμάντο έκανε αυτός. Αγωνιζόταν με πάθος και αυταπάρνηση και ήταν πολύ αποτελεσματικός στο ατομικό μαρκάρισμα. Επίσης στην ιστορία έχουν μείνει τα πλάγια άουτ που εκτελούσε με τόση δύναμη που έμοιαζαν με κόρνερ. Στην θέση του κεντρικού αμυντικού καθιερώθηκε στην Ελλάδα καθώς στην Κύπρο και τον Πεζοπορικό έπαιζε στην επίθεση.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα τον έφερε το 1974 ο Εθνικός με τον οποίο έπαιξε για 3 χρόνια πριν πάει στον Ολυμπιακό και γίνει βασικός και αναντικατάστατος. Στους «ερυθρόλευκους» πήρε 4 πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982, 1983) και το Κύπελλο του 1981. Το 1986 επέστρεψε στον Πεζοπορικό. Είχε 12 συμμετοχές στην εθνική Κύπρου αλλά κανένα γκολ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Ο Γιώργος Σαββίδης πανηγυρίζει ένα γκολ του
Βασικό γρανάζι της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές αυτής του ΄90. Πολύ καλός μεσοεπιθετικός ο οποίος πέρα από την πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση είχε ταχύτητα και αντοχή στο παιχνίδι του στοιχεία που του επέτρεπαν να μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους. Τόσο σαν δημιουργός όσο και σαν εκτελεστής όταν έπαιζε σαν κρυφός κυνηγός.

Πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα στην Ομόνοια μέχρι το 1987 όταν και ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Στην ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας καθιερώθηκε αμέσως και έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές της. Βοήθησε τους «κιτρινόμαυρους» να κατακτήσουν 2 πρωταθλήματα (1989, 1992). Δεν έμεινε όμως στην ομάδα τα επόμενα χρόνια και έχασε την ευκαιρία να πάρει κι αλλους τίτλους. Συνέχισε την καριέρα του στην Ομόνοια. Φόρεσε 46 φορές την φανέλα της εθνικής Κύπρου και έβαλε και 2 γκολ.

Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφοερώματος εδω.    

Σχόλια