Athens Legalize Protestival 2013

Γιώργης Οικονομόπουλος, Τάρλινγκ Έρκελενς, Θανάσης Αποστόλου και Γουίλιαμ Νότκατ 
Με σύνθημα «απαγορεύστε τις απαγορεύσεις για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί «ναρκωτικών» ουσιών» εξελίσσεται το 9ο αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ της Αθήνας που θα συνεχιστεί για δύο ακόμη μέρες...

Στην πρώτη μέρα του φεστιβάλ, την περασμένη Τετάρτη 8 Μαϊου στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, έγιναν οι πρώτες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις χρήσεις της Κάνναβης, η οποία παραμένει ακόμα μεγάλο ταμπού για την ελληνική κοινωνία, αν και οι χρήσεις της μπορούν να συμβάλουν θετικά σε πάρα πολλούς τομείς και κυρίως στην υγεία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της γεωργικής παραγωγής για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.

Αυτό φυσικά έρχεται σε σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ίντερνετ και η διάδοση των χρήσεων της Κάνναβης μέσα από αυτό τα τελευταία χρόνια φέρνουν στο φως αυτό το μεγάλο κοινό μυστικό. Ό,τι η Κάνναβη απαγορεύθηκε διότι έχει τη δυνατότητα να αφανίσει μεγάλους επιχειρηματικούς Κολοσσούς αν νομιμοποιηθεί η καλλιέργειά της γι' αυτούς τους σκοπούς.

Από το δυνατότερο ύφασμα, χαρτί, σκοινί, πέτρα, μονωτικά, καύσιμα και πολύτιμη τροφή, φάρμακα που γιατρεύουν ακόμα και τον καρκίνο, είναι κάποιες από τις αμέτρητες εφαρμογές που προσφέρει στον άνθρωπο το πιο παρεξηγημένο «μαγικό βοτάνι».

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης δεν ήταν άλλος από τον ψυχίατρο Γιώργη Οικονομόπουλο, ο οποίος αγωνίζεται πάνω από 30 χρόνια για την απεξάρτηση των χρηστών από τα ναρκωτικά με τον Ελευθεριακό Σύνδεσμο Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α) και έχει βοηθήσει πάνω από 500 χρήστες ηρωίνης να απεξαρτητοποιηθούν.

Ο «ιεραπόστολος» Γιώργης Οικονομόπουλος και τα «παιδιά του»
«Η πολιτική της απαγόρευσης έχει αποτύχει οριστικά. Τόσα χρόνια καταγράφεται αύξηση των χρηστών, των θανάτων, της εγκληματικότητας, των φυλακίσεων, καθώς και αύξηση πωλήσεων των παράνομων ουσιών», τόνισε ο Οικονομόπουλος και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Οι φυλακίσεις, η καταστροφή της υγείας των χρηστών από νοθευμένες ουσίες, ακόμα και η ψυχική βλάβη που προκαλείται από το γεγονός πως οι χρήστες αναγκάζονται να κινούνται στο περιθώριο και στην εγκληματικότητα, όλα αυτά είναι δημιουργήματα της απαγόρευσης. Τον τελευταίο καιρό τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν σε μία διαρκώς διευρυνόμενη αναγνώριση της θεραπευτικής αξίας της Κάνναβης. Οι επίσημα αναγνωρισμένες διαταραχές στις οποίες παρατηρείται βελτίωση με την Κάνναβη είναι η ναυτία και οι εμετοί της χημειοθεραπείας του καρκίνου, η ανορεξία και το αίσθημα κακουχίας στο AIDS. Ανεπίσημα αναγνωρισμένες από χιλιάδες ασθενείς είναι το γλαύκωμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, το Parkinson, καθώς και άλγη ποικίλης αιτιολογίας. Από την εποχή του Κινέζου αυτοκράτορα Chen Nung το 3000π.Χ., μέχρι το 1941 μ.Χ. που βγήκε από την Αμερικανική Φαρμακοποιία και το εθνικό συνταγολόγιο των ΗΠΑ, η Κάνναβη εχρησιμοποιείτο ευρύτατα σαν αντισπασμικό στον τέτανο, τη λύσσα, την επιληψία και τις τρομώδεις καταστάσεις, όπως και σαν μυοχαλαρωτικό και αναλγητικό στους πόνους του τοκετού, στη δυσμηνόρροια, στο άσθμα, στους ρευματικούς πόνους, τις ημικρανίες κ.α.». 

«Ζημιά στα συμφέροντα η απελευθέρωση της Κάνναβης»
Όσο για την χρήση της Κάνναβης για ευφορικούς - ψυχαγωγικούς λόγους και τους κινδύνους που υπάρχουν, ο Οικονομόπουλος είπε: «Η ανάγκη του ανθρώπου να χρησιμοποιεί ουσίες που θα του αλλάξουν τον ψυχισμό είναι διαχρονική ανά τους αιώνες. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Το θέμα είναι αυτή η ανάγκη να ικανοποιείται μέσα σε υγιή πλαίσια. Μετά από τόσα χρόνια χρήσης της Κάνναβης δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένας θάνατος, σε αντίθεση με το τσιγάρο και το αλκοόλ που κυκλοφορούν ελεύθερα. Αντίθετα, η Κάνναβη βοηθά τους χρήστες ναρκωτικών να απεξαρτητοποιηθούν. Απέναντί της όμως έχει εταιρίες αλκοόλ, νάιλον, χαρτιού, πετρελαίου κ.α., ένα μεγάλο τραστ οικονομικών συμφερόντων που θα πάθουν ζημιά από την απελευθέρωση της. Αυτό γίνεται καθαρά γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν οικονομικά την κάνναβη. Δεν πατεντάρεται και μπορεί να την καλλιεργήσει ο καθένας. Η «παράνομη Κάνναβη» είναι αποτέλεσμα οικονομικών συμφερόντων με ένα επικάλυμμα ηθικής». 

Για την ιατρική χρήση της Κάνναβης μίλησαν επίσης ο Άγγλος γιατρός Γουίλιαμ Νότκατ, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας ιατρικής κάνναβης (IACM), ο Ολλανδός Τάλινγκ Έρκελενς από την εταιρεία Bedrocan, οι οποίοι αξιοποιούν την Κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, όπως και ο επίσης Ολλανδός Μαρκ Ρέιντερς από την HempFlax. Παρουσιάσεις για τις διατροφικές δυνατότητες της Κάνναβης έκαναν η Χάνκα Γκαμπριέλοβα από τον οργανισμό Konopa της Τσεχίας και ο Πάτρικ Ντε Σέστερ από το Βέλγιο με την εταιρεία Wervel.

Την ίδια ημέρα παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Ελλήνων Αγροτών, οι οποίοι ανέλυσαν τα πλάνα και τα σχέδιά τους για την δημιουργία καλλιεργειών βιομηχανικής - κλωστικής Κάνναβης κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, όπως και εκπρόσωποι Kannabishop. Την μεγαλύτερη εντύπωση, πάντως, έκανε η Γερμανίδα αρχιτέκτονας Μόνικα Μπρούμερ, η οποία διαμένει στην Ισπανία, όπου χτίζει σπίτια αποκλειστικά με υλικά από Κάνναβη! 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι «πολιτικές μείωσης της βλάβης, με καλά παραδείγματα από την Ευρώπη», ήταν το βασικό θέμα της 2ης μέρας του φεστιβάλ την Πέμπτη 9 Μαϊου στο Αμφιθέατρο του 984 στη Τεχνόπολη.

Εκεί, το θέμα ήταν κυρίως οι πολιτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και η σύγκριση με το εξωτερικό στον τομέα της πολιτικής, της πρόληψης και της αντιμετώπισης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Ο ευρωβουλευτής των οικολόγων πράσινων Νίκος Χρυσόγελος τόνισε τα εξής: «Η πολιτική της απαγόρευσης δεν έχει αποδώσει και εμμένουμε σε έναν παραλογισμό. Η πολιτική της απαγόρευσης οδηγεί στην μαύρη αγορά και σε περισσότερους χρήστες.

Η νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ινδική και κλωστική κάνναβη και πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Πολιτική μείωση της βλάβης μπορεί να γίνει μόνο με την αποποινικοποίηση της χρήσης».

Σχετικές παρουσιάσεις με παραδείγματα και συγκεκριμένα νούμερα για την αποποινικοποίηση έκαναν και πάλι προσκεκλημμένοι από το εξωτερικό, όπως η πράκτορας Άνι Μάχον, διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου Law Enforcement Against Prohibition (LEAP), η οποία τόνισε ότι η μαύρη αγορά των ναρκωτικών κατ' έτος κυμαίνεται στα 400-500δις ευρώ και υποστήριξε ότι με την αποποινικοποίηση θα προκύψει ένα «win-win» για όλους και θα συμβάλει σημαντικά στην μείωση της βλάβης από αυτές. «Κάποια στιγμή στο μέλλον θα θυμόμαστε την ποινικοποίηση των ναρκωτικών, όπως λέμε τώρα ότι κάποτε υπήρχε ποτοαπαγόρευση ή, απαγόρευση συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά, που δεν είχε το δικαίωμα ούτε να ψηφίσει. Έτσι θα το θυμόμαστε».

Ο επί 8ετίας δήμαρχος της Πράγας Πάβελ Μπεμ είπε ότι «ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών έχει αποτύχει» αναλύοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα στις πρόσφατες πολιτικές της Τσεχίας, η οποία αποποινικοποίησε την χρήση, ενώ τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και η Πορτογαλία με τον δικηγόρο Τζορτ Ροκέ να μεταφέρει τα πολλά θετικά στοιχεία που προέκυψαν και την τεράστια διαφορά σε σχέση με την εποχή της ποινικοποίησης. 

Ο Ελληνολλανδός καθηγητής Θανάσης Αποστόλου, ιδρυτής της εταιρείας ΔΙΟΓΕΝΗΣ (πρωτοβουλία διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών στην ΝΑ Ευρώπη), μίλησε για τις πρωτοποριακές πολιτικές της Ολλανδίας και την ποικιλόμορφη  αντιμετώπισή του από τα άλλα κράτη, όπως και τις προσπάθειες που κάνει για την σχέση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες στο μαύρο παραεμπόριο των ναρκωτικών λόγω της ποινικοποίησης. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης της  νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με τις συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως και για τις κοινωνικές λέσχες Κάνναβης στην Ισπανία.

Στις λέσχες αναφέρθηκε εκτενώς ο Βέλγος προσκεκλημένος Τζόεπ Όουμεν, εκπρόσωπος της κοινωνικής λέσχης Κάνναβης της Αμβέρσας, η οποία καλλιεργεί για λογαρισμό των μελών της για προσωπική χρήση, κάτι το οποίο μπορεί να καλυφθεί νομικά μέσα από την αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση. 
  
Μεταξύ άλλων μίλησαν επίσης η Μαρία Νούγερ από την Διεθνή Οργάνωση της Πολιτικής των ναρκωτικών που τεκμηρίωσε τα κοινωνικά οφέλη της αποποινικοποίησης, ο πρόεδρος ΜΚΟ Θετική Φωνή Νίκος Δέδες, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κ. Γαζγαλίδης και ο εκπρόσωπος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ  Γ. Ζαρκωτος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές μείωσης της βλάβης όσο υπάρχει ποινικοποίηση των ουσιών».

Την δεύτερη ημέρα έκλεισε και πάλι ο Γιώργης Οικονομόπουλος εστιάζοντας στην υποκρισία που υπάρχει πίσω από την ποινικοποίηση της Κάνναβης και στα συμπεράσματα του διήμερου των ενημερωτικών συναντήσεων του φεστιβάλ.

Το 9ο αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα και αύριο 10 και 11 Μαϊου στο αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ Βούλας (δίπλα στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Λ. Ποσειδώνος τέρμα τραμ Ασκληπείο), με προβολές ντοκιμαντέρ - ταινιών, εκθέσεις κόμικ, live painting, grow workshop, ενημερωτικά περίπτερα, έκθεση προϊόντων κλωστικής κάνναβης και διάφορα άλλα χάπενιγκς.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

Σχόλια